Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaslání peněz předem na základě kupní smlouvy

Od: patrikmeixner odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
Na sbazar.cz jsem pár dní zpět vložil inzerát, že koupím MacBook Pro 2016/2017 s alespoň roční zárukou. Za pár dní mi odepsal pán s tím, že jeho kamarád má firmu, která je dodavatelem nějakých služeb pro iStyle.cz a že dostal pár MacBooků jako dar od iStyle s přelepkou na balení, že se jedná o darovaný kus pro obchodní partnery. Pán mi řekl, že může od kamaráda jeden odkoupit za 16tis. s tím, že bude mít 4tis. provizi - tedy dohromady 20tis. za nový MB Pro se zárukou u iStyle která běží od 1.1.2018. Pán ale nechce zaslat zboží na dobírku, protože nemůže z rodinného rozpočtu vzít 16tis. a poté na ně pár dní čekat (protože odeslání zboží + čas, který trvá poště zaslat dobírku na účet). Ptal jsem se ho na osobní předání, ale to říkal prakticky to samé. Napsal mi kupní smlouvu kde se zavazuje k tomu, že je to nový MB Pro se zárukou a že jej odešle až po připsání platby na jeho účet. To se mi moc nelíbilo, tak jsem mu řekl, jestli by to nešlo udělat přes Aukro s domněním, že Aukro má fajn podmínky na ochranu kupujících atd. Zaslal mi také kopii OP a Rodného listu spolu se zasláním 1Kč na můj bankovní účet pro ověření, že je napsán na jeho jméno.
Mám tedy jeho OP, RL a bankovní účet. Trvá na zaslání peněz předem aby mohl MB odkoupit od kamaráda. I přes veškerou identifikaci se mi to nějak nezdá.
Moje otázka zní, co jsou má práva a jaké mám možnosti vrácení peněz při porušení dohody?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ppp
hodnocení

2x

takovou chybu, doufám, uděláte jen jednou... na to abyste se spálil je to dost velká částka...

hodnocení

1x

@patrikmeixner - Moje otázka zní, co jsou má práva a jaké mám možnosti vrácení peněz při porušení dohody?
Práva i možnosti máte - s jejich případnou vymahatelností už to bude horší.

Abyste se tu po měsíci neptal: "Co mám dělat, když nemám ani peníze, ani zboží?"

doplněno 31.05.18 16:40:

Nakonec tady forum.finexpert.e15.cz/... jste se taky dozvěděl, že jde o podvod.

A ještě přidám z této diskuze podvodnici.info/...

Dobrý den člověk který po kontaktování vystupuje jako Viktor Jandák nabízí na Sbazaru MacBook Pro
Po projevení zájmu o koupi a sjednávání podmínek prodeje je hned jasné,že se jedná o podvod. Zaslání peněz na účet,oplátkou je nabízen opis rodného listu a občanského průkazu. Momentálně je prodávající v zahraničí na delší dobu a MacBook bude poslán obratem po připsání na účet atd. Velmi průhledné triky,bohužel směřující k okrádání.

Sice je to z listopadu 2016, ale způsob je nápadně podobný.

hodnocení

1x

Tyhle historky prodejců se na Sbazaru (a nejen tam) vyskytují dost často. Pokud jste ještě peníze neposlal, tak to ani nedělejte. Ten bankovní účet je na 90% "peněženka" a tudíž přímý adresát je nedohledatelný. A to vše i přesto, že máte kopii OP, RL a číslo "jeho" bankovního účtu. Jediný bezpečný způsob je si pro ten MB dojet a zaplatit v hotovosti.

Pokud chce peníze předem, aby mohl ten MB zaplatit, nelze využít žádný aukční portál (např. Aukro), protože na všech solidních portálech dostane peníze až poté, co zásilka v pořádku dojde.

hodnocení

1x

Rozhodně bych do toho nešla. Proč teda nepřistoupil na osobní předání? Přece byste k němu jel Vy a ne naopak! A když mu jde teda o to, aby měl peníze ihned, tak není co řešit, tohle je přece ten nejlepší způsob. To, co Vám poslal, nemá vůbec žádnou váhu, protože i o tomto způsobu se zde už psalo. Informace vůbec nemusí být pravdivé. Vyláká z Vás peníze a pak zmizí. Jedná se o dost velkou částku, neudělala bych to. A pak, pokud je to tak jak píše, tak kde je problém? Jeho kamarád může být rád, že na to našel kupce a můžete se domluvit všichni dohromady. A ještě. Na to Aukro bych se nespoléhala už vůbec. Tam se ničeho nedovoláte. Také se o tom zde psalo a na dnešní provoz Aukra, jsou velmi špatné recenze. Moc lidí si stěžuje, že už to dávno není jako na začátku. Raději se 5x informujte předem, než do něčeho vlezete.

Podle mne to je finta.

hodnocení

0x
Pokud chceš o ty peníze přijít pošli mu je předem
Bud dobírka nebo si pro to dojed osobně nebo si najdi dodavatele kterému dobírka nebude dělat problémy

hodnocení

0x

Den po výplatě vyberu peníze z účtu, v poledne koupím tu věc, večer nebo druhý den ráno ji prodám zájemci a hned dám peníze zpět na účet. Rodinný rozpočet ani neví, že se na účtu něco dělo. Kdo na toto nepřistoupí, nejedná férově.

hodnocení

0x

Nabídka je nějak překombinovaná...já bych do toho nešla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]