Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada škody

Od: enrikeiglezias odpovědí: 6 změna:
Ahoj, mám menší problém a pokusím se Vám jej sepsat nějak stručně a srozumitelně.
Mám spolužáka se kterým dělám občas voloviny ve škole. Většinou to ale vyplyne z toho že on začne provokovat. A tak to dopadlo i jeden den ve škole kdy začal otravovat s malířskou štětkou. Já si vzal na obranu smetáček. Když už to vypadalo že se situace uklidnila, tak ten blbec vzal zas tu štětku a jak jsem se s ním o ni přetahoval, tak ten debil mě s ní jebl přes ksicht a odneslo to sklo na brejlí.
Tak jsem si šel zjistil cenu novýho skla, která je přes dva litry. A navíc se musí vyměnit obě, protože kvůli barvě antireflexu a čočce není možný abych měl na jedno sklo nový a druhý přes dva roky starý. Ptal jsem se ve více optikách, volal své očařce, všude mi řekli to stejný, tak to bude asi pravda.
Je mu jsem napsal, že mi tu výměnu zaplatí nebo to budu řešit přes vedení školy (což bych asi ale v realu nechtěl). Napsal jsem mu celkem ostrý zprávy, myslel jsem že když machruje jak si vše platí sám, tak to vyřešíme jak dva dospělí lidé.
No jenže on se to snaží hodit na mě že já jsem provokoval. Navíc to konzultoval s maminkou a jsou ochotni zaplatit pouze půlku z částky toho jednoho skla, protože to druhý je v cajku. Jasně, kdyby nebyl blbej a nezničil mi to jedno, nemusel bych vyměňovat obě. Takže jsem nebyl ochoten to akceptovat. Načež mi napsal že jestli s tím nesouhlasím, tak mu mám dát číslo své mamky a prej to mezi sebou vyřeší. Jasně, mě je 20 let a budou to řešit matky mezi sebou. Napsal jsem mu, že to s jeho máti vyřeším rád sám.
Pak jsem si říkal, že na to kašlu a budu akceptovat to co mi nabídl, protože stejně ještě podojím pojišťovnu. Ale prostě, asi to nechci jen tak nechat. Je to borec, kterej má iPhone X, Macbook Pro a jeho rodina prostě prachy má. A jak je vidět, platí zde pravidlo že čím víc peněz člověk má, tím je lakomější. Nevím jak to řešit, ale nechová se jako kamarád. Nechci to řešit přes školu, protože to by byla ostuda a naše škola má divný vedení. Takže to chci vyřešit mimoškolně, nějak to z něho dostat a pomstít se, protože mě vytáčí jak se tomu postavil.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Pokud se rozhodne že ti nic nedá máš smúlu
Úmysl ti rozbýt brejle mu nedokážeš a to že se vždy necháš vyprovokovat k volovinám je jen tvúj boj přesně podle hesla za blbost se platí tak plat a nestěžuj si

malyparanoik*
hodnocení

4x

Zřejmě "nová doba"...

tihle "hrdinové na baterky" mě nepřestávají udivovat. Je Vám 20, zinkáte se ještě někde na učňáku, děláte kraviny a když je z toho problém tak bečíte ať Vám ostatní zaplatí škodu.

Sakra člověče takové chování je normální u desetiletých dětí, ne u dospělých. Vážně nechápu, že Vás hanba nefackuje a huba nebolí!

Chcete radu? Běžte a na nové brýle si vydělejte peníze sám vlastní prací. Třeba pak nebudete mít energii na krávoviny a budete si na ně dávat pozor.

sebod*
hodnocení

1x

...a nestačí Ti, že PODOJÍŠ tu pojišťovnu? *ee* O co Ti vlastně jde? Prachy zkásneš přeci od ní! A blbli jste oba dva. Takže rozumný by byl i jeho návrh - on jedno sklo a Ty druhé (teda kdyby to celé neplatila pojišťovna). Ty jsi vlastně takovej malej gauner, viď?

iz*
hodnocení

1x

Dvacetiletý muž se kočkuje se spolužákem jako děti na prvním stupni? (A blbej je jenom spolužák?) Jestli se tak snadno necháte vyprovokovat k podobným "hrátkám", neměl byste se divit, že dojde k nějaké újmě. Podle mne je návrh 50 % rozbitého skla v pořádku. Uvědomte si, že to rozbité sklo byla i Vaše "zásluha".

hodnocení

0x
1) 20 let tazateli není.
2)nikoho nepodílí, nemá na to páku
3) první odpověď tu je správně: za blbost se platí.
doplněno 30.05.18 21:37:

*oprava 2) - z mobilu mi to napsalo automatickou opravu textu... Nikoho nepodojí. Pojišťovnu? To jedině pokud by měl speciální pojištění proti rozbití brýlí jako se prodávalo u elektroniky, ale takové neznám. Žádná "odpovědnost" za škodu toto nezaplatí.

hodnocení

0x

Základním předpokladem odpovědnosti za škodu/újmu je porušení právní povinnosti. Ve vašem případě

NOZ § 2909

Škůdce, který poškozenému způsobí škodu úmyslným porušením dobrých mravů, je povinen ji nahradit; vykonával-li však své právo, je škůdce povinen škodu nahradit, jen sledoval-li jako hlavní účel poškození jiného.

§ 2911

Způsobí-li škůdce poškozenému škodu porušením zákonné povinnosti, má se za to, že škodu zavinil z nedbalosti.

§ 2912

(1) Nejedná-li škůdce, jak lze od osoby průměrných vlastností v soukromém styku důvodně očekávat, má se za to, že jedná nedbale.

Pro povinnost nahradit škodu způsobenou porušením dobrých mravů je zavinění nutné, byť i v nepřímém úmyslu = dotyčný věděl, že svým jednáním může způsobit daný následek, a byl s ním srozuměn pro případ, že nastane.
Vy jako poškozený musíte doložit a prokázat, že škůdce takto jednal - a počítejte s tím, že kdybyste náhodou chtěl o náhradu škody žalovat, jak k jejímu vzniku, tak k vašemu "podojení pojišťovny" soud zcela jistě přihlédne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]