Nejste přihlášen/a.
Zřejmě "nová doba"...
tihle "hrdinové na baterky" mě nepřestávají udivovat. Je Vám 20, zinkáte se ještě někde na učňáku, děláte kraviny a když je z toho problém tak bečíte ať Vám ostatní zaplatí škodu.
Sakra člověče takové chování je normální u desetiletých dětí, ne u dospělých. Vážně nechápu, že Vás hanba nefackuje a huba nebolí!
Chcete radu? Běžte a na nové brýle si vydělejte peníze sám vlastní prací. Třeba pak nebudete mít energii na krávoviny a budete si na ně dávat pozor.
Dvacetiletý muž se kočkuje se spolužákem jako děti na prvním stupni? (A blbej je jenom spolužák?) Jestli se tak snadno necháte vyprovokovat k podobným "hrátkám", neměl byste se divit, že dojde k nějaké újmě. Podle mne je návrh 50 % rozbitého skla v pořádku. Uvědomte si, že to rozbité sklo byla i Vaše "zásluha".
*oprava 2) - z mobilu mi to napsalo automatickou opravu textu... Nikoho nepodojí. Pojišťovnu? To jedině pokud by měl speciální pojištění proti rozbití brýlí jako se prodávalo u elektroniky, ale takové neznám. Žádná "odpovědnost" za škodu toto nezaplatí.
Základním předpokladem odpovědnosti za škodu/újmu je porušení právní povinnosti. Ve vašem případě
NOZ § 2909
Škůdce, který poškozenému způsobí škodu úmyslným porušením dobrých mravů, je povinen ji nahradit; vykonával-li však své právo, je škůdce povinen škodu nahradit, jen sledoval-li jako hlavní účel poškození jiného.
§ 2911
Způsobí-li škůdce poškozenému škodu porušením zákonné povinnosti, má se za to, že škodu zavinil z nedbalosti.
§ 2912
(1) Nejedná-li škůdce, jak lze od osoby průměrných vlastností v soukromém styku důvodně očekávat, má se za to, že jedná nedbale.
Pro povinnost nahradit škodu způsobenou porušením dobrých mravů je zavinění nutné, byť i v nepřímém úmyslu = dotyčný věděl, že svým jednáním může způsobit daný následek, a byl s ním srozuměn pro případ, že nastane.
Vy jako poškozený musíte doložit a prokázat, že škůdce takto jednal - a počítejte s tím, že kdybyste náhodou chtěl o náhradu škody žalovat, jak k jejímu vzniku, tak k vašemu "podojení pojišťovny" soud zcela jistě přihlédne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.