Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může mi dát ÁČKO ve zkušební době?

Od: dropa59* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se Vás na něco zeptat. Dnes jsem byla přijata do nové práce a budu nastupovat během příštího týdne. Zítra a dneska si vše musím pořešit, proto jsem dnes podela ve své stávající práci výpověď a to v době mé 3 měsíční zkušební době. Dnes jsem měla jít na odpolední, ale nešla jsem do práce jen jsem svému zaměstnavateli oznámila, že dávám výpověď. Na to mi zaměstnavatel řekl že teda s tím nic neudělá a pouští mě. Jako já si myslela, že ve zkušební době mám právo na to dát výpověď bez ohledu na to jestli mě pustí nebo ne. No jenže zaměstnavatel mi pak řekl že mi dnešní den dá jako AČKO. No já to neřešila protože tohle byla moje druhá práce, protože jsem čerstvě po škole a nevěděla jsem co to znamená. Tak se jen chci zeptat, jestli si myslíte, že na to má zaměstnavatel právo i když jsem ve zkušební době. Ona mi to chtěla dát jako na včerejší den to ukončení pracovního poměru, ale prej to nejde, protože jsem měla do včerejška neschopenku. A to mi příjde také divné. Opravdu mi to nemůže zaměstnavatel ukončit v den kdy mám poslední den neschopenky? A to ÁČKO budu mít i v zápočtovém listě?

Předem moc děkuji za Vaše odpovědi :)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dobrý den. Divný je Váš přístup. Ve zkušební době se nedává výpověď. Jde o zrušení pracovního poměru ve zkušební době. A dle zákoníku práce tak musíte učinit písemně, takže nestačí jen zaměstnavateli oznámit.

ladinpraha*
hodnocení

5x

Zaměstnavatel samozřejmě má právo dát ti Áčko, pokud neodpracuješ směnu v době trvání pracovního poměru. Pokud pracovní poměr zrušíš např. k dnešnímu dni, tak jsi dnešní směnu povinna odpracovat. Ty máš právo ve zkušební době na zrušení pracovního poměru a to písemně.

iz*
hodnocení

3x

Dropo,

měla byste si minimálně pročíst zákoník práce, abyste měla alespoň trochu představu, jaké jsou Vaše povinnosti jako zaměstnance.

Zaměstnavatel "Vám nemůže dát ÁČKO". Neomluvenou absenci zaměstnavatel zaměstnanci "nedává". Neomluvené absence se dopustí zaměstnanec, který bez řádné omluvy nepřijde do práce.

Kdybyste byla pracovní poměr včera na konci směny písemně zrušila (to není výpověď), bylo by nyní všechno v pořádku. Vy jste se ale bez omluvy nedostavila do zaměstnání, takže zaměstnavatel nemá, jak jinak tento den vykázat. Víte, že má zaměstnavatel právo po Vás vymáhat škodu, kterou jste mu svou absencí způsobila?

Ve zkušební době se nedává výpověď. Jde o zrušení pracovního poměru ve zkušební době, které musí být písemné. (Telefonát nestačí.)

Písemná by musela být i případná výpověď.

Vaše nepromyšlená neomluvená absence může ovlivnit i další zaměstnání, pokud se o ní nový zaměstnavatel dozví. Nikdo nestojí o neférové nespolehlivé zaměstnance, kteří nejsou loajální. Možná, že Vás nový zaměstnavatel sice přijme, ale podle mne bude hledat dál, a jakmile najde někoho spolehlivějšího, dá mu přednost a s Vámi se rozloučí ve zkušební době.

Četbu zákoníku práce doporučuji před nástupem do nového zaměstnání.

hodnocení

0x

Původní zaměstnavatel je v právu. Je vaše věc, jak si to vyřešíte.

athenaise*
hodnocení

0x

Ano, právo má. I ve zkušební době je třeba dodržovat určitá pravidla. I tuto skutečnost je třeba dát zaměstnavateli na srozumněnou myslím 3 dny dopředu.

majsterjoe*

Není třeba nikomu předem nic hlásit.

Není pravda, že se musí něco hlásit dopředu, ale zrušení pracovního poměru ve zkušební době se musí hlásit písemně. Oznámení telefonem je málo, proto za ten den může být Ačko.

athenaise*
Omluva, to bylo o něco dříve, novelou se ruší. "Je pravda, že svého času se zákoník práce o 3 dnech v souvislosti se zrušením pracovního poměru ve zkušební době zmiňoval. Do 31.12.2011 obsahoval tento právní předpis ve svém ustanovení § 66 odst. 2 pravidlo, že písemné oznámení o zrušení pracovního poměru ve zkušební době má být doručeno druhému účastníku zpravidla alespoň 3 dny přede dnem, kdy má pracovní poměr skončit. Toto pravidlo nebylo ale zavazující a novelou zákoníku práce s účinností ke dni 1.1.2012 bylo vypuštěno."
iz*

@Athenaise,

jestli si dobře vzpomínám, byly ty tři dny jenom doporučené, nevzpomínám si, že by někdy šlo o dobu, kterou by bylo nutné dodržet.

Já jsem lidem naopak vždycky radila písemné zrušení pracovního poměru předat zaměstnavateli proti potvrzení na kopii na konci poslední pracovní směny a příští den už nepřijít. (Takto se dá předejít nepříjemnostem, které někteří zaměstnavatelé začnou zaměstnancům dělat v okmažiku, kdy se dozvědí, že chce zaměstnanec skončit.)

hodnocení

0x

@dropa59 - Dnes jsem měla jít na odpolední, ale nešla jsem do práce jen jsem svému zaměstnavateli oznámila, že dávám výpověď.
Zákoník práce byste znát měla - pak by vám leccos divné nepřišlo.

§ 66 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

(1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů a v období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.

(2) Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná forma, jinak se k němu nepřihlíží. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]