Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cestovní pojištění na rok

Od: dodo* odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, mám dvě otázky.
1.
Minulý rok v listopadu jsem odjela do Anglie. Bylo to rozhodnutí na rychlo, tudíž jsem vše zařizovala ve spěchu. Mamka mi přes známou, která pracovala na pojišťovně zřídila pojištění, které by se platilo měsíčně a původně mělo být na rok. Ale jedna z nich to poplatla a nakonec se z toho vyklubalo pouze pojištění na měsíc. Měla jsem daný trvalý příkaz na posílání plateb na toto pojištění, ale vzhledem k tomu, že neplatilo, mi byla platba vždy poslána zpět a já si toho nevšimla. Jelikož mi chodí na účet peníze týdně a to z ještě k tomu z různých účtů. Každopádně, až dnes jsem zjistila, že už jsem prakticky již osm měsíců nepojištěná a až se vrátím do ČR, musím to doplácet, což je sakra hodně peněz :D nevíte, jestli je nějaká šance se tomuto vyhnout? Jsem zde jako aupair, takže nemám pracovní smlouvu, nic. Díky.
2. Otázka
Je možné si sjednat cestovní pojištění na rok tak, abych to nemusela zaplatit celé najednou, ale měsíčně?
Pojištění, které by bylo třeba jen na 90 dní a já si ho postupně obnovovala mi pojišťovna nepřijme. Děkuji :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jay*
hodnocení

1x

1. Vzdy je nejlepsi jednat rovnou s pojistovnou nez s "jedna pani povidala"

2. Alianz je dobra pojistovna, ale kdyz mate Ceske pojisteni od VZP take oni maji cestovni (pri)pojisteni. Obratte se emailem na jakoukoliv pojistovnu a zeptejte se tam. Kdykoliv potrebuji tak Alianz vzdy odpovi po email, ci se tam da zatelefonovat. Mam to ale radeji pisemne. Google je k tomu cestovni pojistovnu a jeji email najit.

Hodne dlouhodobe cestuji a kdyz jsem mimo CR vice nez 6 mesicu, odhlasim se od VZP (zahrnujic den odletu) abych nemusela platit a prihlasim se v te ktere zemi na zdravotni pojisteni (od dne priletu). Po ukonceni pobytu, pozadam (v te zemi) o potvrzeni, jak dlouho jsem tam byla na zdravotnim pojisteni (od datumu do datumu). Toto potvrzeni prinesu v CR na VZP (musi to byt celkem dele nez 6 mesicu) a zase se na VZP prihlasim. Kdyz cestuji kratsi dobu, platim VZP a k tomu si od VZP priplatim cestovni pojisteni na urcitou dobu.

Kdyz pracujete jako aupair, zamestnavatel by mel take platit vase pojisteni, jak je zvykem.

Jay: Klasická Aupair není zaměstnání a není na pracovní smlouvu. Nikdo tedy za ní nemá povinnost platit zdravotní pojištění.

hodnocení

0x
Bohužel dobu v zahraničí, u které neprokážete, že jste měla cestovní pojištění, budete muset doplatit u vaší zdravotní pojištění. Tomuhle se těžko vyhnete.

iz*
hodnocení

0x

Práce kvapná, ... Ale to už teď víte.

Problém je, že žádné cestovní pojištění nenahradí povinné zdravotní pojištění, které je potřeba hradit v zemi pobytu. Cestovní pojištění slouží pouze pro krátkodobé cesty, např. pro dovolené.

Před odjezdem jste se u nás měla odhlásit ze zdravotního pojištění a v Anglii za Vás měla zdravotní pojištění hradit rodina, u níž jste byla jako au pair.

Postup pro země EU a pro země, s nimiž máme uzavřeny smlouvy: Před odjezdem je potřeba se od zdravotního pojištění odhlásit i pro krátkodobé zahraniční pracovní pobyty (např. au pair) a do 8 kalendářních dnů od vycestování vrátit zdravotní pojišťovně kartičku pojištěnce. Po návratu je potřeba se do 8 kalendářních dnů přihlásit k zdravotnímu pojištění.

Při pobytech v jiných zemích tento postup platí v případě pracovních pobytů nad 6 měsíců. Při pobytech do 6 měsíců je potřeba dále hradit zdravotní pojištění v ČR a pojištění pro zahraniční pobyt vyřešit jinak.

V obou případech je nutné zdravotní pojištění hradit v zemi pobytu a po návratu zdravotní pojišťovně doložit, že bylo zdravotní pojištění hrazeno v zahraničí. Bez toho doložení by zde člověk měl dluh na zdravotním pojištění, který by musel uhradit.

Cestovní pojištění by Vás nezbavilo povinnosti hradit povinné zdravotní pojištění.

Poradila bych odhlásit se u nás u své zdravotní pojišťovny z českého zdravotního pojištění a vrátit pojišťovně kartičku pojištěnce. Rodina, u níž pracujete jako au pair, by Vás měla přihlásit do anglického systému zdravotního pojištění a hradit za Vás pojistné. O úhradách pojistného si vyžádejte potvrzení, abyste po návratu nemusela doplácet v ČR.

K předchozím odpovědím: Odpovědi zmiňují cestovní (při)pojištění, které situaci neřeší. Pobyt nad šest měsíců platí pro země mimo EU a pro země, s nimiž nemáme uzavřeny smlouvy. Pro Anglii se lze odhlásit i na kratší dobu.

lula
hodnocení

Z pojišťovny odhlášená jsem. Na pojišťovnu se tady hlásit nemusím, stačí, když po návratu domů předložím ve své pojištovně potvrzení, že jsem po dobu, kdy jsem byla v zahraničí, byla pojištěná cestovním pojištěním delším než 6 měsíců. Mají to tak všechny aupairky.
Ale mě zajímá, jestli se dá pojištění na rok splacet měsíčně a jestli se dá doplácení předešlých nepojišťených měsíců vyhnout
iz*

Dodo/Lulu (aspoň byste se mohla držet jednoho nicku),

informaci "o cestovním pojištění pro všechny aupairky" máte od své zdravotní pojišťovny? Mohla byste případně vložit nějaký odkaz → každou chvíli se něco mění, možná nemám všechny informace.

Poradila bych si to radši ještě jednou prověřit u zdravotní pojišťovny. (Každý občan ČR musí být zdravotně pojištěn.)

O nahrazení povinného zdravotního pojištění cestovním pojištěním od Vás čtu poprvé. Vzpomínám si, že au pair jezdily do anglických rodin, které jim hradily kurz angličtiny, hradily za ně zdravotní pojištění a vyplácely jim dohodnuté kapesné.

Nevím, jestli si systém zdravotního pojištění vysvětluji mylně já nebo Vy. Podle mých informací nepokrývá cestovní pojištění to, co má pokrývat "zákonné"zdravotní pojištění. Cestovní pojištění by mělo pokrýt jenom to, co by člověk v zahraničí hradil nad rámec ošetření z povinného systému, případně převoz do ČR.

Já znám jenom to, co jsem napsala výše o povinném zdravotním pojištění, k němuž má být člověk přihlášen buď u nás nebo v zemi pobytu.

Obávám se, že doplacení dlužného zdravotního pojištění se vyhnout nedá (nemůžete se zpětně zdravotně pojistit v Anglii). Ale po doplacení dlužného pojistného lze požádat o prominutí penále.

Přidám odkaz na VZP → Pobyt v zemích Ev/...

Nahradit zákonné pojištění cestovním se dá. Měla jsem to tak ve Španělsku už před 8 lety. Ale muselo se zatlačit na pojišťovnu, bránili se, že musím platit i u nás a nebo pojištění u nich. Pak se to "nějak" dohledalo v nějakých podmínkách, šlo tam vyloženě o slovíčkaření, po pravdě detaily nevím, vyřizovala mi to máma... jde hlavně o to, aby byl člověk na té pojišťovně veden jako majitel cestovního pojištění, aby si pojišťovna nenárokovala placení pojištění u nás.

Dodo, když chcete splácet pojištění měsíčně, tak máte na mysli zpětně těch 8 měsíců? To si myslím, že nepůjde. Doplatit "naše" ZP určitě ano, ale zřídit cestovní pojištění zpětně ne-e. Ale nejfundovanější radu získáte v té pojišťovně... nevím, jak jiné pojišťovny a jiné pobočky, ale na na mé pojišťovně jsou vstřícné ženské, které poradí a nesnaží se prospívat hlavně pojišťovně; když to nějak zařídit jde, pomohou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]