Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvod vs majetek před sňatkem

Od: lear odpovědí: 4 změna:

Jsme již důchodci. Žijene spolu 7 let. Manžel se ke mně přistěhoval pouze s ošacením a pár knihami .Já měla vše, komplet zařízený a dobře vybavený byt v osobním vlastnictví, chatu, auto. Nikdy mi nesdělil (a já to ani nevyžadovala) stav jeho financí, jen mi měsíčně přispíval stejnou částkou jako já na jídlo a inkaso. Věci, které jsem kupovala pro vlastní potřebu i do bytu (o ty on neměl zájem) jako některé kusy nábytku, počítač, starší auto- jsem prokazatelně zaplatila z peněz, které jsem dostala v zaměstnání jako věrnostní odměny za odpracovaná léta. Platí stále to, že všechny nabyté finance za stavu manželství patří oboum manželům, i životní pojistky, penzijní připojištění, stavební spoření a další úspory? On si totiž na toto vše činí nárok, což mi přijde velice nefér, protože on nikdy na tyto věci ze svého nepřispěl ani korunu. Díky za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

1x

Dobrý den,

stručně řečeno - peníze vydělané v manželství a to, co jste z nich pořídili, se bude dělit. Peníze vydělané před manželstvím, dary, dědictví a to, co z ních bylo pořízeno, se nedělí, ale musí se to prokázat. Tedy, pokud by došlo na soud. Protože dohodnout se bez soudu můžete prakticky jakkoliv.

hawatt*
hodnocení

1x

do společného jmění manželů patří vše co manželé nabyli za dobu trvání manželství vyjma:

- majetku získaného dědictvím nebo darem

- majetku nabytého jedním z manželů za majetek náležející do výlučného vlastnictví tohoto manžela

- věcí, které podle své povahy slouží osobní potřebě jen jednoho z manželů, a věcí vydaných v rámci předpisů o restituci majetku jednoho z manželů, který měl vydanou věc ve vlastnictví před uzavřením manželství a nebo jemuž byla věc vydána jako právnímu nástupci původního vlastníka

Kam mířím - pojistky a spoření vzniklo předpokládám před uzavřením manželství, tedy i vyplacení těchto patří pouze jednomu z manželů.

Co se týče věcí koupených v manželství - buď prokázat, že to bylo za majetek získaný před uzavřením manželstvím, nebo bohužel spadá do SJM

lidus*
hodnocení

0x

Pojistky, stavební spoření,penzijní-už ve smlouvě máte možnost uvést doručitele a může to být kdokoli.

hodnocení

0x

Žádná legrace! Upřímnou soustrast s takovou situací. Přeji hodně sil a pevné nervy, než se to všecko vyřeší. *plac*Nedejte se, držte se!*mala*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]