Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvod ano nebo ne?

Od: cairano* odpovědí: 20 změna:

S manželem jsme se brali před dvěma lety.On ve věku 63, já 60. Vdávat jsem se nechtěla, tlačil na mě a po dlouhé době jsem souhlasila. Před svatbou se nastěhoval do mého domu a svůj byt začal pronajímat. Z počátku sliboval, jak peníze za pronájem budeme společně využívat na dovolenou, výlety, apod.Když už jsme byli svoji, tak obrátil a veškeré svě finance za pronájem, bytu, důchod a mzdu ze zaměstnání si nechával a nechává pouze sám pro sebe a na domácnost, stravu a nutné měsíční výdaje, elektrika, voda, televize, internet, pojištěn domu, uhlí, přispíval částkou 5000Kč,- a po dlouhých dohadech zvedl na 8000Kč,-, které každý den vyčítá. Veškerou starost o domácnost, dům, zahradu hodil na moje bedra a sám se o nic nestará a pomáhá minimálně, spíše vůbec.Sám si ze svých peněz kupuje pro sebe co hrdlo ráčí, utrácí jen pro své potřeby. Já mám proti němu třetinový příjem a vše táhnu sama. zatímco můj účet je každý měsíc do nuly, tak na jeho účtě peníze rapidně přibývají. Nikdy mi neřekl, kolik má našetřeno peněz a vše přede mnou, pečlivě tají. Nic nevím o jeho pojištění, spoření, kolik má peněz... vše dělí od počátku manželství na Tvoje a Moje. Co mi koupil k svátku, narozeninám, k vánocům, to vše vždy do týdne vyčte, že za to musel zaplatit ze svého.Když se mi něco pokazí a je to větší finanční obnos, oprava pračky, auta,atd na nic mi nepřidá, vše musím zaplatit sama a když je to neúnosný, musím si jít peníze vypůjčit a pak splácet bance. On mi nepůjčí, nezajímá ho to, neboť mi řekne, je to tvoje, moje to není, tak si to zaplať. Ale že to používá i on, na to zapomíná... Už jsem nemohla snášet to ponižovaní, jeho nadřazenost, sobeckost, jeho vyčůranost, sprosté nádávky, vyhrožování a požádala jsem o rozvod s tím, aby se odstěhoval do svého bytu. U rozvodu, o který jsem žádala já, jsme už byli. Nerozvedli nás, a to i přesto, že jsme oba dva podepsali dohodu, že s rozvodem souhlasíme. Soudkyně nám nařídila, že se musíme setkat s mediátorem, aby prozkozmal, zda by se manželství dalo zachránit. Já na rozvodu trvala, ale manžel využil nabídky mediátora a chce, aby mu někdo řekl, kde dělá chybu a co dělá špatně. ...Prosím Vás tedy o Vaše vyjádření co by jste dělali Vy na mém místě... žili by jste život s takovým člověkem a nebo trvali dál na rozvodu?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Proč byste měla žít s někým, kdo Vám sprostě nadává, ponižuje Vás, vyhrožuje Vám? To si nemusí nechat líbit nikdo! Kopla bych ho..vite kam..!

hodnocení

5x

Trvala bych na rozvodu. Pro teď. Pokud by se ukázalo (po nějakém čase odděleného bydlení), že se bývalý manžel dokáže změnit, dala bych mu šanci, ale pouštěla bych si ho do života jen tak, jak mi to je příjemné.

Ale Vy sama si musíte říct, co je pro Vás lepší. Co to je? Žít s ním, nebo být sama? Co z toho chcete?

hodnocení

5x
Prostě toho vydřiducha vystèhujte ze svého bytu a na rozvodu trvejte
Uved bych že mám k dotyčnému nepřekonatelný odpor a že snim žít nebudu a tečka
Rozvést vás musí jen stim asi budou prútahy ale je dúležité se nedat a trvat na rozvodu

hodnocení

4x

To je dáreček a obohacení pro Vás... Obohacení o zkušenost a poznání, že takového muže ne. S takovým člověkem bych nežila a trvala na rozvodu. Ale Vy s ním jste, tak se sama musíte rozhodnout, jestli s ním budete nebo ne. Divím se soudkyni, že potřebuje mediátora na prozkoumání Vašeho manželství. Co chtějí na tom zkoumat? S psychopatem se žít nedá. Snad nezmanipuloval i tu soudkyni.

marfusa*
hodnocení

4x

To se nazývá ekonomická šikana. Takový člověk se těší z toho, že způsobuje partnerovi poblémy. Vaše těžkosti s udržením rozpočtu, to je ten důvod, proč to dělá. Těší se z toho, že Vás může týrat. Za těchto okolností žádnou možnost nápravy nevidím. Váš partner je psychopat.

olin*
hodnocení

3x
Podle tvého popisu a vlastních zkušeností usuzuji, že se "manžel" nezmění. Trval bych na rozvodu. Nic ve zlém, ale brát se v uváděném věku, to bych osobně neudělal. Nic to nepřináší, kromě problémů..

Já se taky divím, že ho neprokoukla paní dřív. Takových magorů bohužel je... Pokud přitahuje jen takové typy, tak má dojem, že normální ani snad nejsou .

Ale přináší. Např. zajištění ve stáří. Vdovské důchody. Člověk není sám na problémy, starosti, nemoci.

rv*
hodnocení

3x

Využijte služeb mediátora. Třeba si manžel neuvědomuje problém v soužití a co je potřeba změnit. Od určitého věku by si lidé měli uvědomit, že tady nejsou na věky a že by měli se svými blízkými vycházet dobře.

figurek*
hodnocení

3x

njn, vzala jste si lenocha a lakomce. Vystěhujte ho a rozveďte se, protože lepší už to nebude.

eulalie*
hodnocení

2x

Dobrý den. Nechápu rozhodnutí soudkyně o mediátorovi. Vaše manželství je naprosto nefunkční, váš manžel je nepotřebná vyžírka - taková koule na noze. Já bych trvala na rozvodu pro nepřekonatelný odpor. Přeci nemáte zapotřebí se trápit s takovým mužem? A samozřejmě bych ho okamžitě vystěhovala ze svého domu do jeho bytu...

Snad přece paní pozná, když je manželství nefunkční. Ona s ním žije a už ho nechce. Nechce v manželství pokračovat. Stačilo jí to a není divu.

hodnocení

1x

@cairano - Soudkyně nám nařídila, že se musíme setkat s mediátorem
Má na to plné právo - podle Občanského soudního řádu, § 100

(2) Je-li to účelné a vhodné, může předseda senátu účastníkům řízení nařídit první setkání se zapsaným mediátorem (dále jen "mediátor") v rozsahu 3 hodin a přerušit řízení, nejdéle však na dobu 3 měsíců. Pokud se účastníci bez zbytečného odkladu nedohodnou na osobě mediátora, vybere jej ze seznamu vedeného ministerstvem předseda senátu. Po uplynutí 3 měsíců soud v řízení pokračuje. První setkání nelze nařídit po dobu platnosti předběžného opatření ve věcech ochrany proti domácímu násilí.

Na vašem místě bych se s mediátorem setkala - už proto, abyste prokázala dobrou vůli. Podle toho, co píšete, se dle mého názoru manželův přístup ani po této schůzce nezmění - skoro bych řekla, že i když mu řekne, "kde dělá chybu a co dělá špatně", bude jeho reakce zhruba ve smyslu "co mi bude povídat, stejně tomu nerozumí".

Manžel se dohodnout velmi pravděpodobně nechce, jen se snaží protahovat jednání - ať už z důvodů ekonomických nebo jednoduše proto, aby vám znepříjemnil život.

Doporučila bych chovat se na schůzce "jako dáma" - neplakat, nekřičet, nevyčítat - pouze shrnout to, co jste napsala tady a trvat na svém. Taky bych spíš upozorňovala na jeho "sobeckost, sprosté nádávky, vyhrožování" = tedy strach a obavy z dalšího soužití, protože nevíte, kdy něco z toho, čím vyhrožuje, uskuteční.

PS - Nějakého svědka/svědky jeho chování byste neměla? Můžete je nechat k soudu předvolat.

hodnocení

1x

Pro tu soudkyni, co vás nerozvedla na první stání, by se těžko hledalo slušné pojmenování. Trvejte na rozvodu !

hodnocení

1x

@aloisb - Trvejte na rozvodu !

Jak to má paní provést? Jí momentálně nezbývá nic jiného, než se řídit rozhodnutím soudu.

zak*
hodnocení

0x
Mate snad predmanzelskou smlouvu jako "kazdý za svoje"? Jinak byste meli mit jako manzele vše společne, ale protoze jste nezminila zádne dalši podrobnosti, tak hodnotime jen dle sdelených nárku. Co kdyby umrel, dedila byste vše?

liska5
hodnocení

0x

Rozvod. Jinak bude hůř. Takové povahové rysy se stářím ještě zvýrazní. Myslím, že i mediátor bude pro, když mu dáte přečíst to, co jste zde v dotazu napsala i naše odpovědi.

fialka2
hodnocení

0x

Je nepochopitelné proč zdržovat nějakým mediátorem. Asi taky soudní lobby. Jste dospělí - staří, děti spolu nemáte, tak mě přijde úplně mimo rozum. Navíc ve Vašem případě nechápu svatbu v tom věku. Rozhodně bych rychle trvala na vystěhování /bydlí u Vás jak jsem pochopila/ a okamžitém rozvodu. Eventuelně na nějakém částečném dorovnání nákladů. Je to zmetek, který si svoje peníze ukládal a Vás sprostě využíval. To je podle mně jediná cesta.

hodnocení

0x

Z prvotního příspěvku jsme slyšeli informace pouze od jedné strany. ALE - pokud je situace popsána pravdivě, tak je nelogické trvat na udržení manželství, které již /předpokádám/ nemá reprodukční funkci a tudíž odpadají ohledy na případné děti. Tj je zde pouze zájem obou dospělých- na jedné straně využívat druhého, na druhé straně toto zneužívání ukončit. A JE SNAD MÝM PRÁVEM SE ROZHODNOUT JAK BUDU ŽÍT. A tudíž proč mi soud toto neumožní. Bohužel v současné situaci zřejmě nemůžete partnera vyhodit z bytu/domu protože je to manžel- a on toho zřejmě zneužívá pro prodloužení nájmu svého bytu.

hodnocení

0x

Z prvotního příspěvku jsme slyšeli informace pouze od jedné strany. ALE - pokud je situace popsána pravdivě, tak je nelogické trvat na udržení manželství, které již /předpokádám/ nemá reprodukční funkci a tudíž odpadají ohledy na případné děti. Tj je zde pouze zájem obou dospělých- na jedné straně využívat druhého, na druhé straně toto zneužívání ukončit. A JE SNAD MÝM PRÁVEM SE ROZHODNOUT JAK BUDU ŽÍT. A tudíž proč mi soud toto neumožní. Bohužel v současné situaci zřejmě nemůžete partnera ani vyhodit z bytu/domu protože je to manžel - a on toho zřejmě zneužívá pro prodloužení nájmu svého bytu. Bohužel asi přes rozhodnutí soudu o mediátorovi vlak nejede, a i kdyby jel, tak to bude trvat déle- odvolání a s tím spojené další průtahy. Tj připravit se na schůzku s mediátorem a co nejrychleji vše ukončit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]