Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
teď v květnu jsem dokončil úspěšně maturitní zkoušku. Stálo to hodně sil, ale nakonec je vyznamenání doma :D Řeším teď co dál a jelikož netoužím po vysokoškolském vzdělání, vydám se na dráhu OSVČ a budu pokračovat v tom, co mě živilo už za studia.
Před rokem mi zemřel táta, od té doby pobírám sirotčí důchod. Není to úplně málo peněz, takže bych chtěl zkusit studium na nějaké soukromé VOŠ i za cenu školného. Chci se zeptat, jak to funguje s vyloučením a statusem studenta. Je tam uvedeno, že pokud bych případně 3 týdny bez omluvy nedorazil do školy, vyzve mě ředitelka školy k doložení důvodů. A pokud je do 14 dnů nedoložím, dostanu vyhazov.
Jak to funguje v praxi? Vím, že na střední škole jsme měli kluka, který nepřišel asi 3 měsíce a pořád byl psán jako nepřítomen.
Když mě vyloučí např. v listopadu, jak to bude se statusem studenta dál?
Děkuji.
Dobrý den, Michale,
nejspíš neodpovím úplně podle Vašich představ. Podle mne se "s ne úplně málo penězi" dají dělat mnohem rozumnější věci, než je vrazit do školného na soukromé škole, kam nemíníte docházet.
Buď si vyberte školu, která Vám má co dát, a řádně ji absolvujte, nebo se věnujte svému podnikání.
Poznámka k situaci na Vaší SŠ: Liknavý přístup k řešení problémů s docházkou na jedné střední škole neznamená, že stejně liknavě budou postupovat jiné střední nebo VOŠ.
Ivzez jde o to, že od státu mám nárok na cca 7 000 ,- coby sirotčí důchod. Co jsem koukal, tak jedna škola ve městě kde bydlím má školné v 1. ročníku 3000,-, takže návratnost "investice" by byla celkem rychlá.
Já jsem přece nemínila "návratnost", ale to, že přihláška do školy má smysl jenom v případě, že Vám ta škola má co nabídnout. Pokud nemá, je i zadarmo příliš drahá.
Nárok na sirotčí důchod budete mít, dokud se budete připravovat na budoucí povolání. To v případě, že do školy nebudete docházet, nesplníte. Škola Vás brzy vyloučí a samozřejmě to oznámí příslušným místům (minimálně Vás bude muset odhlásit u zdravotní pojišťovny).
Stát za Vás přestane hradit zdravotní pojištění, ztratíte nárok na sirotčí důchod a z Vašeho (zatím asi) vedlejšího podnikání se stane SVČ hlavní.
Pokud nemáte zájem o další vzdělání, bylo by podle mne lepší si užít poslední prázdniny a od září začít naplno podnikat. Přijde mi zbytečné a nekorektní "uměle" prodlužovat studium, o které člověk nemá zájem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.