Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Akademické tituly na nahrobcich

Od: javva* odpovědí: 15 změna:
Chci se zeptat, zda je vhodne pri pořizování bud hroboveho či urnoveho mista na náhrobek uvádět u pozustaleho akademicky, nebo akademické tituly?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Jméno ani titul pozůstalého bych na náhrobku neuváděl. U zemřelého záleží na tom, zda si na titulu zakládal, pravidelně jej používal, anebo svůj titul používal výjimečně. Uvést titul na náhrobek není nic nevhodného.

hodnocení

5x

To je každého věc - nic nevhodného na tom není, takže bych se řídila podle toho, jak, kdy a kde jej zemřelý užíval. Někdo se představuje jako "Novák" i když se mu tituly nevejdou na vizitku, jiný se urazí, když zapomenete, že je Bc.

hodnocení

5x

A mně se právě líbí ty hodně staré náhrobky, kde se uvádí čím se dotyčný živil. Třeba soukeník, nebo stavitel a tak podobně. Je to takové zvláštní, když to čtu. Úplně si toho člověka vybavuji jak žil, jak pracoval a tak dál. A většinou bývají takové náhrobky takové bytelné a s fotografií. Když jsem byla hodně mladá, milovala jsem toulky hřbitovem. V Kolíně je hodně veliký a tam jsem chodila na dlouhé procházky.

Také vídám nápisy - vdova po ministerském radovi a podobně.

Jo jo, má to svoje kouzlo. Onehdá jsem na jednom starém hřbitově viděl nápis "...vdova po revidentovi státních drah". No není to kouzelné? ;)

Tohle jsou taky úžasné náhrobky :)

Akademické tituly na nahrobcich
Akademické tituly na nahrobcich #2
vernon
Roční vnuk, zemřel den po dědovi...

No ten jelen mi přijde už trochu moc- i když, pokud je to potěší...

hodnocení

3x

Pokud jsem si všiml, bývalo to zvykem zejména za první republiky, mnohdy i s doplňujícím textem - třeba emeritní profesor reálnáho gymnázia, školský rada a pod.

Obecně to vnímám tak, že je vyloženě niterní věcí pozůstalých, co na náhrobek napíší, či jaký obrázek tam dají.

hodnocení

3x

Na náhrobku si dovedu představit titul možná u nějakého váženého profesora, který celý svůj život zasvětil vědě...

fram
hodnocení

1x

Je čistě na pozústalých JAK chtějí aby se na zemřelého vzpomínalo, popřípadě měl pozústalý v tom ohledu přání. Měl-li titul, naznačuje to co dělal, tak proč ne? Určitě lepší než "náš Jeníček". Na hřbitov se dostanou i jenom mimojdoucí, takže i oni pak jakoby vzpomenou. A to je dobře, první republika věděla, co dělá.*andel*

hodnocení

0x

@bruno2 - vdova po ministerském radovi a podobně

Znáte Albrechtice? Fotky i s veršíky hrady.cz/...

titul
hodnocení

0x

Titul na náhrobku není nevhodný, spíše neobvyklý. Titul se vždy vztahuje k zaměstnání, práci, ale náhrobek, hrob slouží rodině a ta nemá s prací zemřelého nic společného. Mít titul na náhrobku, tak se asi probudím a odejdu:)

liska5
hodnocení

0x

To jsme nedávno se sourozenci řešili. Jestliže měl otec na náhrobku titul dlouhá desetiletí, tak jsme ho dali napsat i nedávno zemřelé mamince, i když nejsme titulama posedlí.

liska5
hodnocení

0x

Když už tam táta titul měl, a ten umřel dávno, tak když zemřela maminka, tak jsme jí tam nechali titul napsat taky.

Pro Suzymon: Máme v jednom krásném českém městě rodinnou hrobku předků z otcovy strany. To je úžasný zdroj informací pro genealogy. Jeden byl soudní rada, jeden správce majetku hrabat Kinských, jeden architekt krajského města... a taky několik svobodných učitelek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]