Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je možné žít bez slinivky?

Od: micka* odpovědí: 6 změna:

Hodně jsem četla o slavných osobnostech,které zemřely na rakovinu slinivky břišní. A od té doby mám v hlavě otázku,jestli je možné zachránit člověka s nemocnou slinivkou tak,že mu tu slinivku lékaři vezmou. Je možné bez slinivky břišní žít? Musí se na to pak brát nějaké léky,držet nějaká dieta...? Někde jsem taky četla,že člověk,který nemá slinivku,je odkázán na nějakou speciální pumpičku. Jak to tedy je?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

4x

Dobrý den, když nefunguje slinivka břišní, např. u diabetiků 1. typu, tak si museji pichat inzulín. Rakovina slinivky je velmi agresivní a zjistí se často dost pozde - až kdyz jsou metastaze. Navíc moc nereaguje na léčbu chemoterapii a nepomuze ani ji vyoperovat.

hodnocení

4x

Bez slinivky žít lze, ale není to jednoduché. Musí se nahradit vše, co v těle dělá. Čili ve zkratce - člověk pak musí polykat trávicí enzymy a píchat si insulin. A to ve správném množství a ve správný čas. K dávkování insulinu slouží případně ta "pumpička".

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, řekl bych, že zcela bez slinivky přežít nelze - to by se dala snad léčit i její rakovina (což stále nejde). Špatnou funkci slinivky napravuje např. inzulínová pumpa (viz odkaz). Zdravím!

medtronic-diabetes.cz/...

kepler*

Ale ano, přežít lze a nejde jen o inzulín. Pravdu má ra252. Jen nevím, jestli to lze dlouhodbě. Tím myslím přes 10 let.

zanet-slinivky.zdrave.cz/...

vernon
hodnocení

2x
Karcinom slinivky metastázuje, její odstranění by stejně nepomohlo.

hcdd
hodnocení

0x
Jde, ale hodně blbě. Problém rakoviny slinivky je, že nemá příznaky, dokud není příliš pozdě. A i kdyby se na ní náhodou narazilo včas v rámci nějakého nesouvisejiciho vyšetření, tak není pravděpodobnost vyléčení zrovna velká.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]