Nejste přihlášen/a.
Když přijdete domů z lesa, kontrolujete si tělo kvůli klíšťatům? Minule jsem ho měla na hrudi, dnes na stehně. Bojím se, že může být ve vlasech, tam bych ho opravdu nenašla
Snad nechytnu žádné infikované. Nebo i v tom případě je to nebezpečné?
Dobrý den, o klíštěti ve vlasech jsem ještě neslyšel. Možná je to dáno i tím, že životní prostor klíštěte v přírodě je asi do výšky 50 cm (že padají ze stromů je mýtus), tak se mu nechce tak vysoko lézt a zakousne se do těla níže. Ovšem, nakazit Vás může už nymfa klíštěte a ta je tak malá, že ji člověk ani nezjistí (a ona ho potom opustí, aby se dokončil vývoj klíštěte). Co je prý "lahůdka", tak to je kloš jelení ve vlasech (ten létá), ale zase nepřenáší nemoci na člověka (jen štípe). Zdravím!
magdon - ano, je to potvora. A když se přilepí na člověka či zvíře, tak odhazuje křídla a potom si ho zakousnutého lze splést s klíštětem.
Kloše jeleního si mnoho lidí plete s klíšťaty, on je trochu podobný, ale na rozdíl od klíštěte létá a nepřisává se. Taky je výrazně větší. Neskutečně lehtá a občas i dost bolestivě kousne. Je placatý, takže se prakticky nedá vzít mezi prsty a dostat ho z vlasů je téměř nemožné a je to k zešílení. V lesích u Berounky se vloni docela urodili a procházka lesem se stávala utrpením.
Klíšťata kontroluju pokaždé, když se vrátím z přírody. I tak mi občas nějaké unikne a najdu ho, až když to začíná svědit. Ve vlasech jsem ho osobně nikdy neměl, ale vyloučit se to nedá (když si třeba lehnete do trávy, nebo prolézáte křoví). Ovšem existuje řada jiných míst na těle, kde si člověk klíště prostě sám nevytáhne.
Pokud není klíště infikované, v podstatě je to jen nepříjemná záležitost, žádné vážné nebezpečí nehrozí. Tech infikovaných je ovšem stále víc, takže pravděpodobnost ulovení nakaženého klíštěte je docela velká. Znám pár lidí, kteří měli klíšťovou encefalitidu a fakt teda není o co stát. Pokud chodíte do přírody, je očkování naprosto nezbytné.
Nechci se tady s nikým přít,ale od té doby co beru vitamín B - forte,denně jednu tabletku,tak mám od klíšťat pokoj.
Oni ho totiž přímo nesnáší
Ale mnozí to za plnou ochranu nepovažují..
B-komplex ovlivňuje vlhkost kůže, člověk se méně potí a stane se pro klíště méně atraktivním. Klíště cítí krev a přisává se na kůži tam, kde je vlhká a tenčí.
Ale je fakt že na některé lidi nebo psy klíštata prostě nejdou, např. moje známá má psa, nikdy neměl obojek ani pipetu a v životě neměl klíště.
Klíště jde po pachu, na hlavě (lidské) je pachu relativně méně. Moje prolezlo plátěnou teniskou při procházení po povrchu mechu, kde v zimě ryli divočáci, poté ponožkou a jalo se baštit na prostředníčku u nohy. Není pravda, že neleze po těle, někdo mu nechutná a také k delšímu lezení pomohlo promoření těla B-komplexem. Zavrtávalo se do svetru a po sundání svetru znehybnělo - pach těla pominul. Netvor bez mozku . Má stádium nymfy, ta není skoro vidět (3mm) a také baští lidi a spol. Repelent pomůže, pokud si ho nacákáte na celé tělo, prodraží se zvířátečko rozmilé.
Klíště je zvíře strašlivé - díky proinfikovanosti. kliste.cz/... Venku je připravené velké zrdcadlo k prohlížení . Dále pinzetka, jodisol a náplasti. A strach, choroba vydržela mořit 4 roky...a něco zůstalo.
Zařízení, které umožňuje klíštěti rozeznávat pachy, se nazývá Hallerův orgán. Díky němu může klíště rozeznat až 50 různých pachů. Hallerův orgán je uložen na předních nohách klíštěte a skládá se z několika různých receptorů. Klíště s ním dokáže spolehlivě rozeznat blížící se oběť, především podle zápachu kyseliny máselné a amoniaku v potu a podle zvýšeného obsahu oxidu uhličitého, který člověk nebo zvíře vydechuje. Klíště své blížící se hostitele rozeznává také podle vibrací, zvýšené teploty nebo stínu. Jakmile ve vzduchu ucítí známý pach, reaguje okamžitě. Přední pár nohou s háčky natáhne vpřed, připraveno pevně se přisát.
Více na: ulekare.cz/...
Marf, to je hodně dobré povídání. Dala jste si práci. Představte si, že já a můj pes couráme kolem domů na malém sídlišti v Ostravě a máme už za sebou asi 30 klíšťat. Ty mrchy snad žijí na betonu. Ale je pravdou, že jorkinka lítá, bez vodítka, v trávě. Takové množství jsem zažila snad jednou, ale to už je hodně dávno.
Klíště neřeší na koho vleze a kam se zakousne. Rozhodně nehledá ani tvora, ani místo, Chytne se toho, kdo jde okolo a zakousne se co nejdříve. Neputuje po těle a nerozhoduje se. Na ruce, na rukávu se dostane do vlasů a pak už neváhá. A letos jsou mimořádně početná a hladná.
"Klíště neřeší na koho vleze a kam se zakousne"
Tak to se mýlíte. Až do mých cca 25 let jsem nikdy klíště neměl, nějak jsem jim asi nevoněl. Na jednom výletě jich moje dcera nasbírala 12 (!), a já nic. V současné době už na mě jdou stejně, jako na ostatní. A že klíště nehledá vhodné místo a zakousne se tam, kde zrovna je, taky není pravda. Kdyby to tak bylo, musely by být všechna klíšťata na nohou (pokud se zrovna neválíte v trávě). Vloni jsem jich po návratu z chaty našel 5, z toho jen jedno bylo na noze (zezadu pod kolenem). Ostatní byla na nejrůznějších místech, ale většinou na místech vlhkých a dobře prokrvovaných, například v podpaží. A to jsem jen párkrát prošel přes neposekanou zahradu.
Magdon, jojo, blechy, když se vydaří, ty umí být mnohem horší. Kam se hrabou klíšťata! Dorka má Bravecto, to je tableta proti vnějším cizopasníkům. Včera navečer, před barákem, lítala a válela se štěnětem ze sousedství a večer se drbala. Prohlédla jsem ji a měla na sobě 6 klíšťat v různém stavu rozkladu. A to je minulý týden ostříhaná až na kůži.
liska5: dobrá rada, vytřepat nad vanou. Kdybych mohl, přidal bych vám bod.
Při příchodu z lesa nebo louky je dobré ještě na dvorku ze sebe shodit kalhoty a vytřepat je, aby z nich případné klíště spadlo. Totéže klobouček, šátek, svetr, bundu, tričko. Aby se klíště na oděvu nepřineslo domů.
No a přitom důkladně prohlédnout holé nohy, hlavně nad okrajem ponožky, ruce. A pak to hlavní: naklonit se nad vanu a důůůůkladně vytřepat a vyčesat hřebenem a pak kartáčem vlasy nad vanou. V dobrém světle je vidět spoustu různých nečistot, prachu, jehličí, možná i různého hmyzo a v tom občas bývá něco pohyblivého, možná klíště, možná ne, nejlepší je to pak všechno důkladně spláchnout sprchou a pokud to jde (kdo má krátké vlasy) ihned umýt hlavu a hlavně za ušima a krk.
Pokud máte někoho blízkého, vzájemně se prohlédněte tam, kam si nevidíte. I do přírody je dobé si s sebou brát "tužku" jodové tinktury nebo malou flaštičku tý trý oleje a případné přisátí ihned desinfikovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.