Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odmítnutí zálohované lahve v obchodě

Od: arecibo* odpovědí: 7 změna:

Mohl by mi někdo napsat zákon a paragraf, kde je uvedeno, že prodejna má povinnost vykupovat každou, v ČR prodávanou a zálohovanou láhev?

Dnes se mi stalo, že mi prodavačka odmítla vykoupit jednu láhev z důvodu "tohle my nebereme". Přitom láhev splňuje výše uvedené.

Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

celp*
hodnocení

3x

Dobrý den.Zákon na ochranu spotřebitele v paragrafu 18 odstavci 1 říká, že vratné zalohované obaly se musí v provozovně, kde se takový výrobek v obalu prodává, vykupovány po celou pracovní dobu. Odstavec 2 říká, že výkup vratných zalohovaných obalů nelze vázat na nákup zboží a množství vykupovaných vratných zalohovaných lahví nesmí být prodejcem omezen.
Spotřebitelem se v zákoně rozumí fyzická osoba nakupující výrobek, nebo užívající služby. Prodávajícím je podnikatel, který spotřebiteli prodává výrobky, nebo poskytuje služby.
Pokud tedy neprodávají nemusí vykupovat.

petr123*
hodnocení

1x

Proč by měl prodejce vykupovat láhve od zboží, které sám neprodává? On je na trh nedal, tak proč by se měl starat o jejich výkup...

tomason*
hodnocení

1x

Březňák má jinou lahev než je obvyklé, automat v Lidlu mi ji pořád plival ven darebák jeden*smich*

antynka*
hodnocení

0x

Když už je tu toto téma - nevíte, kde by se dalo najít, které lahve jsou zálohované? Vždy si něco koupím - hlavně vína a pak nevím jeslti je to vratná láhev nebo ne - účtenky už samozřejmě dávno nemám.

qwert*

U výkupů lahví mívají letáky s vyobrazením lahví, které vykupují.

arecibo*
hodnocení

To už je málokde. Proto je lepší vozit láhve do supermarketů, kde jsou automaty. Tam vracím všechny láhve a nemusím řešit nějakou prodavačku.

jabraka*
hodnocení

0x

Dnes už má většina supermarketů automat na odebírání zálohovaných lahví.Pokud ten odmítne láhev,buďte jisti,že ji nevezmou nikde.Pokud to vracim do obchodu,kde jsme ji koupili a zaplatili zálohu,a máme stvrzenku,Pak trvám na vrácení.3lo by to udělat šalamounsky tak,koupit ještě jednou toto pití a jít s touto stvrzenkou pak i s oběma lahvemi vrátit.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]