Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví

Od: pizberka odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, chci se zeptat jestli mam nějaké pravo na dedictvi po zustaviteli se kterým jsem zila dele nez 1 rok v jedné domácnosti ale nebyli jsme druh druzka. Byla jsem osobni pecovatelka. Starala jsem se o celou domacnost s tim ze jsem byla závislá na jeho penezich. Jiny prijem ksem neměla.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rqze
hodnocení

5x

Bohužel ne, šlo jen o obchodní styk.

hodnocení

5x

Váš dotaz není úplný. Pokud měl zůstavitel manželku a potomky, budou dědit oni. Pokud neměl manželku ani potomky, připadají v úvahu dědicové 2. třídy:

Druhá třída dědiců

(1) Nedědí-li zůstavitelovi potomci, dědí ve druhé třídě manžel, zůstavitelovi rodiče a dále ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.

(2) Dědici druhé třídy dědí stejným dílem, manžel však vždy nejméně polovinu pozůstalosti.

Takže za určitých okolností můžete dědit i vy.

hodnocení

2x

Zjistěte si u soudu podle místa bydliště zesnulého, kterému notáři byl spis přidělen a informujte se přímo u něho.

hodnocení

2x

Pokud splňujete podmínku stanovenou pro dědice 2. třídy, budete dědit jen vy (pokud se někde nevynoří utajovaný potomek). Náš právní řád nepoužívá (až na malé výjimky) pojmy druh - družka. Stačí, když prokážete, že splňujete výše uvedené podmínky. Odpověď rqze je nesprávná.

hodnocení

0x

Záleží na tom, zda jsou i jiní dědicové. Mohl by přicházet v úvahu

NOZ § 1636 Druhá třída dědiců

(1) Nedědí-li zůstavitelovi potomci, dědí ve druhé třídě manžel, zůstavitelovi rodiče a dále ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele,

ale v tom případě byste musela dostatečně prokázat, že jste byla na zemřelého "odkázána výživou", tedy že i bez zákonné povinnosti buď zcela zajišťoval pokrytí všech vašich potřeb výživy, nebo se na pokrytí těchto potřeb alespoň významnou měrou, podílel.

doplněno 25.05.18 16:41:

Doplňuji - výše uvedené platí pouze při dědění ze zákona.

pizberka
hodnocení

Zadnou manzelku nikdy nemel, nemá ani děti jeho jediný pribuzny je vzdalena prasestrenice.
pizberka
hodnocení

A nebyli jsme ve vztahu druh druzka...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]