Nejste přihlášen/a.
Prosím vysvětlí my někdo § 1655 a násl.občanského zakoníku, aby tomu rozuměl normální člověk co nemá právnickou školu . Děkuji mnohokrát za odpověd / my jsme čtaři dědicové jeden tam má částku,jeden je vykonavatel ta nejmladší já a bratr máme ten §/
Dobrý den, nejsem právník ale domnívám se, že tento paragraf se týká neopominutelného dědice. Zkuste popsat přesněji, kdo částky navrhl, jde o závěť?
Dobrý den zatím máme jen ňáké prvotní znění závěti jen já a bratr máme ten paragraf jinak ostatní sourozenci mají psané něco jiného.Jde i o to že jsem, zjistila že já jako nejstarší se dědictví ani dožít nemusím,je tam věcné břemeno máma, a bude se to vypočítávat z bytu cca 1200000 kč a byt zdědí ta nejmladší 25 let ta je správcem dědictví.Náš otec sice napsal závět,ale když se zamyslím nevím k čemu když vše dostane ta nejmladší.
Jenom odhaduji, protože podle pouhého § víc nelze, že jste zřejmě s bratrem obdrželi od zůstavitele něco již dříve.
NOZ § 1655
(1) Pro stanovení povinného dílu se majetek v pozůstalosti sepíše a odhadne; dluhy zůstavitele a závady, které na majetku vázly již v době zůstavitelovy smrti, se od hodnoty majetku odečtou. Při vypočtení povinného dílu se k pozůstalosti připočte, co se započítává na povinný díl podle § 1660 a 1661.
@ludmilasediva - Náš otec sice napsal závět,ale když se zamyslím nevím k čemu když vše dostane ta nejmladší.
Opakuji - pravděpodobně se bude jednat o nějaké započtení daru, ale z toho, co píšete, se nic dalšího odvodit nedá. Ptejte se notáře, který pozůstalost vyřizuje - ten vám to vysvětlí nejlépe, protože zná podrobnosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.