Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mne, jaký slovanský jazyk je nejvíce srozumitelný českému jazyku, mám na mysli polština,rušťina a slovenština? Kde z vybranných zemí bych nepotřebovala překlad a bez potíží se domluvila? Prosím o odstupňování zemí od nejvíce podobného jazyka.
1/ slovenština. Starší Slováci vám budou rozumět na 100 procent.
2/ lužická srbština, ta ale už dnes skoro neexistuje
3/ slovinština. Ve Slovinsku se česky domluvíte bez problému.
Polština už je trochu nesrozumitelnější, hlavně kvůli větným vazbám. Například my jedeme k moři a poláci jedou nad moře.(Kay idžeče? Idžemy nad móře.) Ruština je pro neznalce skoro úplně nesrozumitelná, hlavně kvůli jiné výslovnosti a jinému přízvuku. No a pak přijde na řadu chorvatština a srbština. Ale zase na druhou stranu je fakt, že chorvati od Jadranu obvykle češtině rozumí. Rozumět česky je pro ně záruka dobrého kšeftu.
Nejpodobější je "slovenčina", které starší generace bez problémů rozumí (odkojená česko-slovenskou TV),mladší má velké problémy. Např. můj 30letý syn má se slovenštinou velké problémy.
Dalších několik jazyků bych zařadil na prakticky stejnou úroveň. Jsou to polština, ruština a jí příbuzné jazyky, bulharština, chorvatština, srbština a slovinština. Tyto jazyky už obvykle bývá nutné se pro dorozumění naučit, i když pokud mluvčí mluví pomalu a spisovně, dá se leccos pochopit.
Těch slovenských výrazů úplně jiných než v češtině není pár, ale velké množství. Jen namátkou několik dalších: Paradajka, ťava, kapusta (neznamená to, co kapusta česky!), lopta, rožok, tanier a další.
@dvd99: To je nesmyslná odpověď. Nejspíš si děláš srandu, takže víš, že veverka je veverica
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.