Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Invalidní důchod

Od: venda1111 odpovědí: 3 změna:
Dobrý den. Je mě 59 let a jsem od 30 let po těžké dopravní nehodě ne mnou způsobené v invalidním důchodu. Byl jsem za minulého režimu v plném a pak mě byl odebrán a mám 1.stupeň. Byl vyoperován rozdrcený hlezený kloub a po 9ti zůzných operacích nahrazen štěpy z různých částí těla, několikrát zevní fixátor a kotník vyplněn, kdy ho mám napevno a nehybný. Nyní mě v listopadu byla operována totální endoprotéza levého kyčelního kloubu a na podzim jdu na stejnou operaci druhého kloubu. Mám proto dotaz, jestli bych po těchto zákrocích měl nárok na vyšší stupeň invalidity.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

0x

Vendo, to zde nikdo nemůže vědět. Běžně po totálce se inv. důchod neuznává. Vezmu to od zadu. Na třetí stupeň i po obou operacích nedosáhnete, maximálně na jeden rok získáte 2. stupeň. Budete brát o pár korun více, ale nic se na tom nemění. Při prvním i druhém stupni invalidity musíte pracovat, aby se vám doba započítávala do strobního důchodu.

iz*
hodnocení

0x

Stupeň ztráty pracovní schopnosti posuzují posudkoví lékaři. Četla jsem, že se choroby či postižení "nesčítají", ale že se vždy posuzuje "jen" ta nejzávážnější. Zkuste se zeptat svého ošetřujícího lékaře → někteří lékaři mají zkušenosti i s posudkovým lékařstvím.

lidus*
hodnocení

0x

Naopak, po totálce kloubu jste naprosto v pořádku, tak se na to posudkáři dívají a jelikož jsem viděla běhat po totálce staré babky, jsem i já přesvědčená, že nárok na zvýšení ID nemáte, ale můžete si klidně zkusit podat žádost. Docela dost záleží na vaší práci, sedět v kanceláři můžete i bez nohy, zcela jistě podle posudkáře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]