Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej bytu za života a na dožití

Od: suzymon® odpovědí: 29 změna:

Zdravím. trochu zkomolená otázka, ale nevím jak to napsat. Jedná se o jednu známou, nemá děti, je sama a už je v mém věku. Teda 70 let. Byt je moc hezký a velký. Jenomže ona má dost nízký důchod a mele to jak se dá. Jelikož to spolu probíráme, tak jsem si vzpomněla, že třeba ve Francii by mohla svůj byt prodat někomu s tím, že on by jí začal ihned platit třeba 10 tisíc měsíčně s tím, že by byl byt jeho třeba až za dvacet let. Prostě na dožití. Že by ji nemohl z bytu vyhodit a měl by to jako investici do budoucna. Ale já o tom moc nevím. Nevíte někdo jak by to mohla udělat, aby se jí lépe žilo už teď? Nějaká smlouva o prodeji na dožití. Existuje to u nás také?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

barbakan*
hodnocení

4x

Potřebuje věcné břemeno dožití, a protože v dnešní době je mnoho podvodníků, měla by si dát do smlouvy doživotní rentu i povinnost, aby kupující zajistil dostatečnou údržbu. Ale raději by se měla tvá známa spojit s advokátem a sepsat kvalitní smlouvu.

rv*
hodnocení

3x

Nejlepší bude, když se s ní domluvíte, že jí bude vaše rodina přispívat měsíčně tolik a tolik a ona na vás (nebo vaše potomky) nezapomene v závěti. Popřípadě, protože lidi často ke stáří začínají hloupnout, ať vám byt prodá s právem dožití a s tím, že jí ho budete splácet.

hodnocení

Ono by to bylo také takto možné. Ale je nám oběma 70 let a máme se docela rády. Tak aby kvůli penězům, nakonec nedošlo k odcizení. Obě jsme v docela dobré kondici, ale člověk nikdy neví. Jenom ale vím, že ona by s mými dětmi nechtěla nic uzavírat. Ona je dost nedůvěřivá. A to bych ani já nechtěla, kdybych třeba umřela dřív, aby veškerá práva zdědili mé děti, protože by se také mohlo stát, že by jí z toho bytu nějak vystrnadili. A navíc, já mám svůj baráček a zahrádku a na žádné investice už nepomýšlím, v mém věku. Já s ní půjdu někam k advokátovi, aby nám poradil, jak by se to eventuelně dalo udělat. Podle mne by to mohlo být zajímavé pro nějakého investora, který má dost peněz a má kde bydlet. Dohodli by se, že jí bude dávat těch 10 tisíc měsíčně, asi po dobu 20 let, nebo prostě na dožití. Byt je v Poděbradech a jak jsem psala, je velký a tady jdou nemovitosti rychle nahoru. takže už dneska má ten byt hodnotu větší, než 2 miliony. No a ona říká, že by tam byla dokavad by to zvládala a pak by šla klidně někam do těch domovů pro důchodce, kde by ale měla sama pro sebe tu garsonku. Jsou tady v okolí takové, ale právě ty nájmy jsou dost vysoké. Ale kdyby jí platil tu destítku a spolu s jejím důchodem by na to hravě měla. No a ten člověk už by mohl byt pronajímat třeba za deset let. takže by také zkrátka nepřišel. A v případě, že by ona zemřela dříve, tak by mu byt spadl do klína a ani by ho nemusel doplácet.

hodnocení

3x

Existuje něco, čemu se říká obrácená hypotéka. Formálně společnost půjčí dotyčné peníze, které jí vyplácí v měsíčních rentách. Na nemovitosti je zástava, ale zůstává v majetku dotyčné. Až dotyčná zemře, úvěrová společnost spočítá, kolik si dotyčná půjčila, přihlásí pohledávku do dědictví a buď se nemovitost prodá a úvěrová společnost dostane svoje peníze, nebo dluh zaplatí dědicové a nemovitost dostanou. Má to ale určitá rizika, hlavně co se týče spolehlivosti těch společností, které toto nabízejí.

hodnocení

No, tak to by také nebylo špatné východisko. Ale předpokládám, že to jsou lichváři a těm bych teda já svůj život do rukou nesvěřila.

hm*

Už to tu psal * *.

suzymon: Důvěryhodnost těch společností - těžko říct. Ale nedávno jedna získala licenci ČNB, přestože se na ně před časem ČNB dívala skrz prsty.

hm*
hodnocení

Hm, výborně a díky. Právě jsem kousek viděla. Tohle určitě prodiskutujeme. To mi připadá dost věrohodně. Je tam i kalkulačka. nemůžu Ti dát bod, neodpověděl jsi na otázku, ale přímo pode mne a tam není možnost hodnotit. Tak se omlouvám. *palec*

jirka*

Nedoporučuji! Zatím to jsou společnosti na způsob lichvy.Správné a čisté řešení je prodat za dohodnutou cenu, která bude pochopitelně nižší než tržní a sjednat břemeno doživotního užívání.Vždy budou souběžné náklady na provoz domu, příspěvek do fondu oprav atd. Není to jednoduchý problém, zamyslete se nad všemi okolnostmi

hodnocení

Díky, už jsme si to pročetly a dokonce našla i povídání o tom, co já znám z Francie. A kamarádka se stejně zatím nerozhodla. Ono to má všechno své "háčky". Ale děkuji za odpověď.

byt
hodnocení

2x

Bohužel o podobném případu v ČR nevím. Ale rada je jednoduchá. Paní má velký byt, ten prodá, koupí si malý byt a zbytek má na přilepšenou ke svému důchodu.

doplněno 24.05.18 20:14:

U zřízení věcného břemene při prodeji bytu musí paní počítat, že bude s novým majitel v jednom bytě žít. Ten může vytvořit takové nesnesitelné podmínky, že se paní sama a ráda vystěhuje.

byt

Se staršími lidmi to bývá problém. Na bydlení v nadměrném bytě nemají prostředky, prodat jej nechtějí neboť jsou tam zvyklí a nemám tušení kdo se má za ně postarat a vyřešit situaci, když nemají rodinu.

Když na něco nemám, nemohu to vlastnit, zvyklá, nezvyklá, bohužel.

hodnocení

To ne, žádný prodej a zřízení věcného břemene s tím, že by se majitel ihned nastěhoval do bytu k ní. Byt přece není jeho, dokud on nezaplatí dohodnutou cenu. Přece by se k ní nenastěhoval a platil by jí měsíčně jenom deset tisíc a ještě jí dělal naschvály, aby ona vypadla, když byt není jeho. To ne, to jsi tomu špatně rozuměl. To by mohla byt rovnou prodat za víc a koupit si něco jiného. Ale to ona zatím nechce. Proč by to dělala? Tady má pohodlí a je to její. A i kdyby tento byt prodala za 2 a půl milionu a koupila si menší, tak za něj dá při dnešních cenách přes milion a kolik by jí teda zbylo? Tohle není dobré řešení. No, my to nějak vymyslíme.

hodnocení

2x

Zkuste www.rentaznemovitosti.cz

nigosy

Dle podmínek.

70let vyplaceno průměrně 25%. Protože se jedná o ženu, které se dožívají déle, tak počítej spíše 20%. Přeloženo. Společnost si za 20% hodnoty "koupí" tvojí nemovitost a pak jen čeká na tvou smrt.

Ty se musíš po celou dobu o nemovitost starat a cena nemovitosti nesmí klesnout pod její odhad, který byl udělán za tvé peníze při sjednání smlouvy. Pokud klesne, tak společnost sesplatní půjčku, což bude prakticky znamenat, že jdeš pod most.

hodnocení

2x
Existuje renta z nemovitosti a pokud nemá žádné děti nebo dědice je to samozřejmě řešení, jenže je třeba počítat s tím, že na tom vydělá pouze jedna strana. Kdyby byt prodala a šla do menšího nebo do domova, může si vyskakovat daleko více, případně i do levnějšího pronájmu. Chápu, že starší lidi chtějí dožít tam, kde jsou zvyklí, ale to už si musí rozmyslet ona sama, jestli chce byt levně přenechat nějakým vykukum nebo si za peníze z prodeje opravdu užívat, ne jen přežívat.
hodnocení

Stire, ona to původně měla naplánované tak, že až se rozhodne, tak byt prodá a právě půjde do nějakého toho lepšího domova důchodců, kde by byla v té garsonce a tam by dožila. Jenomže jak jsem psala, má docela malý důchod a chtěla by si těch peněz užít ještě v době, kdy je celkem aktivní a nic jí netrápí, než to udělat až v době, kdy bude už jenom někde popolézat s holí. To už zase tolik peněz potřebovat nebude, člověku se věkem snižují nároky. Tak jsme to myslely tak, že by si ještě třeba deset-patnáct let ;), žila pohodlně a bez nedostatku a mohla si koupit co by chtěla, třeba k tomu jídlu, nebo jiné věci.

Myšlenka, že člověk popolézající o holi už v domově důchodců nepotřebuje mnoho peněz, nebude úplně správná. Moje zkušenost s maminkou na čtyřtýdenním odlehčovacím pobytu byla, že to bylo velmi drahé. V nadsázce říkávám jako all inclusive u moře. A to jsem za ní docházela a na mnoho úkonů sestru nepotřebovala. Nelituji těch peněz, moc jsem odlehčovák potřebovala. Maminka na tom už byla velmi špatně, ale je potřeba si uvědomit, že každý příchod pečovatelek je zpoplatněný. Nejen u ležáků. A starý člověk potřebuje pomoc nejen při pedikúře, ale i při mytí vlasů. Donáška oběda - zaplať. Malý nákup, léky z lékárny - zaplať i donášku. Praní prádla - zaplať. A nejsou to ceny symbolické. Nevím, jak se účtuje u lidí s opravdu malým důchodem, ale jsem přesvědčená, že chudý staroušek tam rozhodně nesedí spokojeně a se vším komfortem. Pokud paní nemá vůbec nikoho a stalo by se, že jednou zůstane nepohyblivá, ale s jasnou myslí, měla by nějakou finanční rezervu mít.

Suzy já to chápu, ale ber to z té druhé strany. Možná bude mít pár tisícovek měsíčně na lepší nebo dražší jídlo, ale pak to bude muset i s chlupama zaplatit prodejem toho bytu a možná něco málo jí zbyde. V podstatě bude žít na dluh, který za života splati prodejem majetku, ale i ty úroky u té reverzní hypotéky nejsou zadarmo. A taky nemůže počítat s tím, že ten byt bude mít za třeba deset let vyšší hodnotu, nikdo neví, kde bude v tu dobu nemovitostí trh. Na druhé straně když byt proda za dva mega teď, uloží je na jedno procento může po dobu deseti let čerpat přes 200tis navíc. Ale samozřejmě bydlení v domově taky není zadarmo...

nigosy
hodnocení

1x

Tzv. reverzní či zpětnou hypotéku nabízí více společností.

Je ale třeba počítat, že při věku 70let a hodnotě bytu třeba 1mil, dostane tak max. 300tis kč.Spíše méně.

V každém případě je daleko výhodnější byt prodat a nastěhovat se do nájemního bydlení.

doplněno 25.05.18 10:58:

Naopak, banka by byla zárukou nějaké slušnosti. To co ty hledáš, tak právě banky moc nenabízejí, protože se jim to zdá už za hranou.

hodnocení

tohle určitě ne, žádnou hypotéku. To bych jí teda já rozmluvila. Tak bídně na tom ona zase není, aby se vrhla do drápů nějaké banky.

hodnocení

No ona ho zatím právě prodat nechce. Je tam zvyklá. Ona by tam prostě chtěla dožít. Představuje si to tak, že by se dohodla s tím kupcem tak, že by jí platil těch 10 tisíc po dobu 20 let a pak by byl byt jeho. A kdyby ona zemřela dřív, tak už by byl byt jeho, i kdyby to nedoplatil. Já s ní asi budu muset někam k notáři, aby nám to vysvětlil.

iks
hodnocení

0x

To by byl dobrý nápad,ale také, co když platící zemře ještě dříve než ona paní. Dědic platícího již tyto peníze nedostane zpět a také by třeba neměl zájem pokračovat v platbě 10 tisíc. Jak potom by se toto řešilo.

hodnocení

Ano, i tohle by se mohlo stát. Ale to je právě to riziko podnikání. Je na obou stranách. A muselo by to být právě absolutně vyjmuto z dědictví, té či druhé osoby. Prostě dohoda, pouze mezi dvěma protagonisty. V případě, že by kupující platil třeba deset let a pak náhodou zemřel, tak by se vše muselo anulovat automaticky a ona by byla majitelkou bytu dál. Z čeho by asi vracela tu částku. No a zase na druhou stranu může ona zemřít za pět, nebo deset let a dotyčný by byl okamžitě majitelem bytu, i kdyby do té doby splatil třeba jenom půl milionu. A o tom to je.

iks

Stejně si myslím,že to by udělal jen blázen. Jenom za pět let by měl doma našetřeno 600 tisíc. /nádherné dovolené,atd... a nemusel by se nervovat jak vše nakonec dopadne .../.

nigosy
hodnocení

0x

Suzymon >

10tis kč měsíčně po dobu 20let za byt v hodnotě 2mil a právem dožití je finanční nesmysl... Proč by to někdo dělal? To se nemůže vyplatit.

Za ty samé peníze si ten byt koupím bez té kamarádky a 20let ho mohu pronajímat...

hodnocení

Ten byt má tu hodnotu nyní a myslela jsem to tak, že ten dotyčný nemá v kapse ty dva miliony. Takže by si musel vzít hypotéku, nebo půjčku u banky a té by samozřejmě za dvacet let splácení splatil daleko víc, než ty dva miliony. A u banky není naděje, že majitel zemřel, a tím pádem by dotyčný nemusel už dál splácet ;). Tady by to bylo pevně stanovené, žádné navyšování a žádné úroky.

byt

Oravdu je to nesmysl. Nemusím mít v kapse 2 mil, vezmu hypotéku a pronájmem si jí komplewtně zaplatím. Z vlastních peněz nebudu splácet nic a nebudu mít na krku starou paní s mým bytem, který nemohu užívat.

hodnocení

Dobře, tak pro Tebe je to nesmysl a nemáš zájem, protože bys to udělal jinak. To chápu. Ale jsou na světě zase jiní lidé, které by to zajímat mohlo. Vždyť ona nikoho nenutí, byl to jen takový nápad, protože jsem si vzpomněla na tu Francii, kde tohle existuje běžně. Tady ne, ale zkusit by se to dalo. Nebo si prostudovat tu zpětnou rentu, co tady dal odkaz "hm". Ale po přečtení se mi zase nezdá až tak výhodná. Oni si nechávají kolem 50% na nemovitosti. Sice ten dotyčný zůstává vlastníkem až do své smrti, ale s vyplácením renty, oni po 10 letech končí. Ona může klidně ve svém bytě dožít, ale už od nich nemá žádný příjem, až do své smrti. Nebo to vyplatí jednorázově, ale to vyjde nastejno. Já jsem opatrná, tak bych tohle hodně rozmyslela, protože čas letí v tomhle věku strašně rychle a peníze se rozkutálejí také rychle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]