Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

GDPR a posílání Zpravodaje

Od: drbroskev odpovědí: 6 změna:

Náš zapsaný spolek, dříve o.s., vydává a posílá nějaké časopisy, které čtyřikrát ročně posílám na cca 1000 adres v adresáři. Lidé, kteří si to v minulosti objednali, nejsou většinou na netu. Jsem povinen (GDPR) poslat na každýho člověka dopis, aby mi dali souhlas s použitím údajů?

Nebo když mám jen poštovní adresu a už ne telef. číslo ani data narození a podobně, tak nic nemám zatím řešit?

Děkuji!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Spravujete-li z nějakého důvodu něčí osobní údaje, potřebujete souhlas ke zpracování osobních údajů. Souhlas ke zpracování osobních údajů musí být na dobu určitou, poté si musíte vyžádat další souhlas.

Chcete.li navíc někomu něco zasílat, potřebujete další souhlas.

Podle GDPR nevyslovení souhlasu znamená nesouhlas. Tzn., že potřebujete výslovný souhlas (nevyslovení souhlasu nesmíte brát jako souhlas). Obrat "jestli nechcete, napište" je tedy chybný.

Na lístek bych napsala, že jde o poslední takto zaslané číslo, pokud Vám zájemci nezašlou souhlas s dalším zasíláním (nebo ještě lépe objednávku zpravodaje).

hodnocení

0x

Vzhledem k tomu, že místní právníci překládají moudra právníků z Bruselu tak, že původní souhlas se zracováním osobních údajů je k ničemu a Vy ten původní stejně nemáte, potom: Je-li potřeba souhlas, musíte si jej vyžádat. Není-li třeba souhlas, nemusíte dělat nic.

Nebo jinak: Na jakém základě rozesíláte občasník? Jestli je to na základě objednávky, jde o plnění smluvního vztahu a vy souhlas nepotřebujete. Jestli nemáte objednávku, je potřeba souhlas.

drbroskev
hodnocení

Tak to mám blbý, objednávka nebyla. Prostě mi jen lidé během let řekli, že mají zájem. Tudíž bych jim asi měl dát do dalšího čísla ten papírek a oni by museli poslat odpověď jen tehdy, když mají zájem dále to odebírat.

nikdo*
hodnocení

0x

Adresa je osobní údaj. Podle mého, snad sedláckého rozumu, by stačilo, poslat s nejbližším číslem zpravodaje vložený list, se žádostí o souhlas se zasíláním tohoto zpravodaje. Jiná situace je, je-li zpravodaj zasílán jen členům organizace, jako součást její činnosti. Tam je práce s daty součást činnosti organizace a netřeba výslovného souhlasu členů, zase asi se na to bude vztahovat nějaká "součinnost" s ÚOOŮ, o správném nakládání s daty členů.

doplněno 24.05.18 16:43:

@amper: Kdybys to napsal jako odpověď, tak teď máš ode mně bod. Takhle jen *palec*. Je občas škoda, že nejdou hodnotit komentáře.

drbroskev
hodnocení

Na tom papíru to má být

a / Pokud nechcete, napište mi

nebo

b/ pokud chcete, nemusíte psát

nebo

c/ pokud chcete, pište mi?

drbroskev: Vychladněte a něco si o tom přečtěte. Já v tom ležím druhý týden a je to složitý jak orloj. Na Vaši otázku jazykem Bruselským: Souhlas musí být informovaný, nepodmíněný a aktivní: Tedy musíte napsat, že za účelem zasílání zpravodaježádáte o souhlas se zpracováním osobních údajů v rozsahu: Křestní jméno, příjmení, kontaktní adresa (lépe: ulice, č.p.,...), případně další, zapřísáhnout se, že údaje nepředáte třetí osobě, a asi tisíc dalších povinných náležitostí. Pro info: Mnou zpracovaná informace o zpracování údajů zákazníka (to je jednodušší, než žádost o souhlas) přetekla přes formát A4.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]