Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedostavení se k soudu

Od: musetto007* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, mám dotaz týkající se nedostavení se k soudu. Před pár měsíci jsem byla předvolána jako svěděk k hlavnímu líčení. Slo o podvodný nákup na Sbazaru, v celkové výši cca 90.000 kč.. Svědků bylo téměř 100...Vzhledem k tomu, že mám malou dcerku ( 1,5 ) a soud se konal od mého bydliště cca 500km s tím, že bych musela dokonce cestovat o den dříve a ubytovat se tam, abych to vše ráno stihla a dcerku bych musela brát sebou, napsal mi lékař doporučení, že taková daleká cesta s malým ditětem, které ještě kojím není vhodná a jestě s mou osobní omluvou jsem vše zaslala na podatelnu soudu.. Bohužel mi za několik dní přišel email, že soudce mojí omluvu nepřijímá a že účast u soudu je nutná. Bohužel já už jsem od té doby pak možnost na email neměla a přečetla si to od nich až když už bylo po soudu :(.. Můj dotaz zní, má soudce právo opravdu udělit mi pokutu za nedostavení se, ikdyž jsem byla předem omluvena i s lékařským doporučením a pokud ano, v jaké výši?...všude čtu, že až 50.000 kč...A druhý dotaz - zda je to běžný postup, sdělovat mi odpověď ,,nutnost účasti,, emailem? Na ten se přihlašuji málo, protože připojení doma nemám...A tím pádem jsem jejich odpověď nečetla. Předem děkuji za jakoukoli informaci, případně radu jak postupovat, abych se vyhnula pokutě...

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je jen na soudu, zda vaši omluvu přijme - pravděpodobně jste o termínu jednání byla informována dostatečně včas, abyste si mohla např. zařídit péči o dítě a stejně tak je v jeho pravomoci rozhodnout o tom, že přítomnost svědka je nutná - například o to mohl požádat i právní zástupce žalovaného.

č. 141/1961 Sb. trestní řád

§ 97 Povinnost svědčit

Každý je povinen na předvolání se dostavit a vypovídat jako svědek o tom, co je mu známo o trestném činu a o pachateli nebo o okolnostech důležitých pro trestní řízení.

Ano, pořádková pokuta je až do 50.000,- Kč, její výše opět závisí na soudu.

Jestliže jste uvedla e-mailovou adresu do korespondence se soudem (nebo z ní svoji omluvu zaslala), zřejmě vás informoval tímto způsobem opět pro urychlení - skutečně nemůže tušit, že ho nepoužíváte.

Jestliže vám bude pokuta vyměřena, upozorňuji, že může být případně vymáhána i exekučně. Můžete ovšem soud požádat o její prominutí, budou-li vaše důvody pro soud dostačující.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]