Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám takoví dotaz na čem závisí úspěšnost knihy. Přečetla jsem mnoho knih.
kolikrát to byla slátanina A přesto kniha i autor známý.
někdy zase dobrá kniha zas tak známá není.
Je třeba dobré si dát reklamu do novin a propagovat svoji knihu. Jak moc to může ovlivnit její prodej?
děkuji za zajímavé odpovědi.
V prvé řadě se píše takový dotaz, a ne takoví. To k českému jazyku a to byste teda opravdu měla vědět, když jste přečetla tolik knih a máte odvahu kritizovat známé spisovatele.
Ptáte se, jestli si máte dát reklamu do novin a snažit se propagovat svou knihu. Tohle ale dělá vydavatel. Je to jeho práce a jeho zájem. Ale Vy jste si asi nechala vytisknout na své náklady několik knih a teď nevíte co dál. Připomíná mi to jeden dotaz, který tady před časem byl a týkal se právě podobného tématu. Pokud si ale budete dělat reklamu sama, tak nepočítejte s velkým ohlasem. Je to beznadějné, protože takové finanční prostředky určitě nemáte. Ale pokud má Vaše kniha udělanou korekturu opravdovým korektorem a ne nějakou kamarádkou, která si myslí, že ovládá češtinu, tak se pokuste nabídnout ukázky z té knihy nějakým vydavatelstvím. Ty najdete na internetu. A připravte se na to, že i když se jim bude líbit a budou mít o ni zájem, budou mít na Vás další finanční nároky. Tak kolem 35 tisíc.
Máte pravdu v tom, že známý autor a přesto jsou to většinou slátaniny. Kollikrát se divím, kdo to vlastně dostává ty ceny (odborná porota), za knihy, které bych použil tak na podepření nábytku! Vydal jsem knihu (odbornou), kterou jsem si sám sponzoroval, tak si také sám dělám reklamu na prodej( žádné noviny), distribuci atd. Nejsem ochotný dát 50 a více procent někomu, kterému ta kniha bude ležet dole v regálu a on tu provizi shrábně vlastně za nic! Za 15 měsíců, jsem prodal už půlku nákladu, s čím jsem vůbec nepočítal, že tak brzy. Asi se povedla, protože kdo z těchto oceňovaných autorů u nás, se může pochlubit, že má svoji "prvotinu" v British Museum London, National Bibl. China, Nár. knihovna v Pze atd.? Podotýkám, že kniha je jen v češtině! Proto si myslím, že většinou se musí dělat reklama hodně slabé knize, aby se vůbec prodávala, viz Klausovy knihy, kterých jsou v Levných knihách plné regály a za pár korun!
Obvykle je to nějaká novost, něco nového, co zaujme. Některá zaujme pouze v době svého vzniku a možná i po létech jiné jsou stále zajímavé. Například knižcice Antická knihovna byla v šedesátých a sedmdesátých letech opět po tisíci letech ihned po vydání rozebraná. Epos o Gilgamešovi se čte i dnes. Zatímco Utrpení mladého Werthera bylo ve své době něco úžasného a dnes je to pouze utrpení pro studenty, kteří to musí povině číst.
Někdy je to příběh a dobrodružství (Život a podivuhodná dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku, Kapitán Korkorán, Tři mušketýři, Medvídek Pu), někdy je to autor, čte se od něj všechno (Mika Waltari - Sinuhet Egypťan, Pád Cařihradu, Tajemný Etrusk, nebo autoři detektivek, kde si čtenáři pamatují autora, detektiva ale názvy knih už jim splývají. Někdy je to velké očekávání něčeho, co tu ještě nebylo, vydá se toho spousta, během pár dní se toho v nadšení prodá mnoho a pak se tajemství rozplyne, a najednou to leží ve výprodeji jako neprodejné i za zbytkovou cenu.
Některé knížky mají lidé oblíbené po celý život, i když ji stačilo přečíst jednou, prožít úžasný zážitek a pak se už k nim nevarcení (každý má svou nebo své oblíbené, například Věčně zpívají lesy, Černí baroni, Hýta a Batul, Proti všem, Staré pověsti české, atd...).
Některé knihy jsou oblíbené pro svou stálost sdělení, například mezi spoustami kuchařek nejrůznějších kuchařů je doslova poklad kuchařka(y) mistra Viléma Vrabce, pro děvčata Joza Břízová - Vaříme za maminku, Marie Janků - Sandtnerová a další klasické kuchařky.
Totéž je s technickou literaturou. Na některé téma je několik desítek knih (programování v jazyce C) ale jen jedna jediná je taková, že zaujme a stane se základem a ostatní (i když jsou obsahově i vysvětlováním podobně podobné) přece jako kdyby nebyly. Proto lze blahopřát předchozímu rádci dvd99, že je jeho kniha úspěšný.
@tazatelka - na čem závisí úspěšnost knihy
Měla by na čtenářích, bohužel masivní reklama většinou "vyhraje". Mnohokrát jsem slyšela od těch, kteří přečetli doporučovaný bestseller: "To byla pěkná blbost". Ovšem většina jej stejně přečte, aby nebyli "out" - i kdyby kvůli tomu neměli čas na něco zábavnějšího.
Vaše otázka na mne působí dojmem, že jste těch knih moc nepřečetla (pravopis, stylistika). Úspěšnost knihy závisí mj. na zvládnutí jazyka.
Ale ano, je to podstatou otázky. Jestli chyby nevidíte, musela byste zaplatit kvalitního korektora. Žádná automatická kontrola či oprava chyb není spolehlivá, žádný program neumí dobře opravovat.
Základním předpokladem úspěšnosti knihy je její čtivost, na niž má největší vliv kvalita jazyka. Teprve až zvládnete pravopis, bude mít smysl se zaměřit na stylistiku a hledat zajímavé (či napínavé apod.) náměty.
@tazatelka - Za prvé chyby nevidím . A za druhé. To není poctata otázky.
takoví dotaz... poctata
Větu začínáme velkým písmenem a na konci píšeme tečku (nebo jiné znaménko).
Sebelepší reklama je na nic, když jí propagovaná kniha nebude ke čtení.
Pokud je kniha vydaná přes nakladatelství, tak jazyková správnost už není věc autora, ale redaktora. A na nakladatelství je též starost o prodejnost a úspěšnost knihy.
@jethro - při současném množství autorů a "bezcelerů" si redaktor vybere rukopis, který mu dá méně práce - to už by musela být bomba, aby se nakladatelství vyplatily korektury.
Dobrý den. Už jste si udělala průzkum mezi známými, zda by o Vaši knihu měli zájem a za jakou cenu by ji od Vás koupili? Zkuste uspořádat akci - autorské čtení nejdříve mezi známými atd. a třeba Vám i poradí a pomohou s dalšími kroky, pokud je Vaše tvorba zaujme. Ovšem naslouchejte i kritice, protože ta dobře míněná Vám může hodně pomoci. V životě i v další tvorbě.
Pokud vám nejde o byznys, o výdělek, ale o možnost publikace, je nejlevnější možnost bez placení polygrafie, distribuce apod knihu vydat v elektronické formě. Takových autorů je hodně. Zvláště v technické literatuře jde pokrok tak rychle, že při půlročním zpoždění už obsah není akuální a případná tištěná kniha by zastarala. Podívejte se například na knihu Miro Božíka Ako naprogramovať/... a potěšte se velmi pěknou sazbou, grafickou úpravou, slohem, srozumitelností a atraktivitou výkladu. To je úspěšná kniha, například...
Tak můžete publikovat na vhodném webu verše, povídky, ukázky z načaté knihy a uvidíte podle reakcí čtenářů, jestli má smysl pokračovat. Webů je hodně, například libres.cz/... nebo psanci.cz/... nebo pismak.cz/... a další a další.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.