Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojištění u studenta - neplacené vólno

Od: simona1995 odpovědí: 2 změna:
Dobrý den,
jsem v posledním ročníku VOŠ, zaměstnána na HPP. V létě odjíždím na 3 měsíce pracovně do zahraničí. V práci si beru neplacené volno. Prosím o radu, zda musím platit pojištění, nebo ho za mě do 31. 8. bude hradit stát? Personální mi řekla, že si musím pojištění zaplatit sama, jiní tvrdí, že do konce srpna by měl pojistné hradit stát. Předem dekuji za odpověď! ☺

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podle zákona o státní sociální podpoře pro studenty denního studia SŠ/VOŠ platí, že po vykonání závěrečné zkoušky má student ještě po dobu navazujících prázdnin (tedy do 31. 8.) status studenta (§ 13) a zdravotní pojištění by měl tedy platit stát. Pokud ale student během školních prázdnin po celý kalendářní měsíc vykonává výdělečnou činnost podle § 10 zákona o státní sociální podpoře, čímž se mimo jiné rozumí i výdělečná činnost v zahraničí za účelem dosažení příjmu, už tato osoba nemá status studenta a měla by si zdravotní pojištění platit sama.

Takže asi tak nějak...

iz*
hodnocení

0x

Dobrý večer Simono,

měla byste si u své školy a zdravotní pojišťovny ověřit, jak to budete mít se statusem studenta. Podle mne byste jej měla mít jenom do konce studia, protože jste zaměstnaná.

Po ukončení studia hradí stát zdravotní pojištění za ty, kdo nejsou po celý měsíc zaměstnáni. Kdybyste si našla brigádu např. od 2. července do 30. srpna, stát by ještě uhradil pojištění za prázdniny.

Ve Vaší otázce chybí to podstatné → kam do zahraničí. Jiná situace bude v případě EU a zemí, s nimiž máme uzavřeny smlouvy, jiná situace bude v případě ostatních (tzv. "třetích") zemí.

Půjde-li o pracovní pobyt v zemi EU (nebo v některé ze zemí se smlouvou), bude potřeba se odhlásit od českého systému zdravotního pojištění i v případě krátkodobého pracovního pobytu a do 8 kalendářmních dnů od odjezdu vrátit zdravotní pojišťovně průkazku pojištěnce. (Zdravotní pojištění byste hradila v zemi pobytu.)

Pokud by šlo o pracovní pobyt v jiné zemi, bylo by odhlášení možné jenom v případě pobytu nad 6 měsíců. V takovém případě byste dále pojištěna u nás a musela byste hradit pojistné. (Pro OBZP činí letos pojistné 1.647 Kč měsíčně.)

Přesné informace a přesný postup zjistíte u své zdravotní pojišťovny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]