Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snížení inv.důchodu ze III. na II.stupeň

Od: slunickopavla® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

moc prosím o radu.

Při invaliditě 3.stupně je celková výše důchodu 11008,-.Při posouzení posudkové komise došlo ke snížení na 2.stupeň, jaká bude následná výše důchodu?Umí někdo spočítat?

Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

tady máte o snížení inv. důchodu - naseduchody.cz/...

doplněno 12.05.18 17:45:

pokud jste se ještě neodvolávala, tak do 30 dnů můžete podat námitku proti odebrání, viz vzory odvolání - www.vaclavkrasa.cz/poradna/podminky-priznani-pid-a-cid/odvolani-se-proti-snizeni-invalidniho-duchodu-ze-3-na-2-stupen-12194.html

doplněno 12.05.18 18:58:

Nene, 11008 - 2700 = 8308 x 0,5 = 4154 + 2700 = 6854,- Kč - podle mne, viz koeficient 0,5 (ze 3. na 2.)

hodnocení

Jestli tedy dobře rozumím, tak 11 008,- - 2 700,- = 8 308,- x 0,75 (II. stupně počítá 0,75 % výpočtového základu) = 6 231,- + 2 700,- = 8 931,- ...toto by měla být výše inv.důchodu po snížení na II.stupeň

pohanka*

Mě vyšlo také 6 854 Kč.

hodnocení

Moc děkuji za pomoc.

Třetí stupeň je 1,5 % z výpočtového základu za každý pojištěný rok, druhý stupeň je 0,75 %, takže polovina. Proto uvádím podělit procentní část dvěma.

hodnocení

5x

Z vypláceného důchodu si odečtěte pevnou část důchodu (letos 2.700 Kč), zbylou procentní část podělte dvěma, přičtěte znovu 2.700 Kč a měla byste dostat výši důchodu při druhém stupni invalidity.

marfusa*
hodnocení

0x

Dříve jsem vyřizovala platby pro invalidního syna. To byla jiná doba. I v době totality byla snaha nedat vůbec nic. Proto jsem se musela stále odvolávat. Na odvolání jsme najednou měli na dávky nárok. Bez toho by syn nedostal ani haléř.

figurek*
hodnocení

0x

ID je složený ze dvou částek = základní sazba + procentní sazba.

Základní sazba je konstanta, v tuto chvíli 2700,- KČ

Procentní sazbu si můžete normálně vypočítat, 11008-2700 = 8308,- KČ

A teď se mrkněte dolů na tabulku. Vidíte, že procentní sazda pro ID druhého stupně je poloviční, než procentní sazba pro ID třetího stupně.