Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdaňuje se dar?

Od: dar odpovědí: 9 změna:
Kdyz dostanu od pribuzných darem vetši hotovost, musi se ziskaná částka nejak zdanit?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Internet je plný rad, ale dá práci to hledat, že?

finexpert.e15.cz/...

dar
hodnocení

Ajo, vyhledal jsem, cetl jsem, ale jednoznacne asi nepochopil na 100%, proto jsem se pro jistotu zeptal, ale odkazem jste mi bohuzel neodpovedela.

barbakan*
hodnocení

0x

Dar od příbuzných patří mezi nezdanitelné položky uvedené v § 15 zákona o dani z příjmu.Více na: finexpert.e15.cz/...

doplněno 12.05.18 13:07:

Pročti si to a budeš moudřejší: zakony.pohoda.cz/...

dar
hodnocení

Barbakane diky za jasne vyjádreni, jen doufám, ze to plati i pro dar pred rokem 2008, pokud se to reši letos. Nekdy se človek divi, co se na nej vytáhne po letech *nevi*

Tak nevím, jak dneska, ale když mi vlastní otec v roce 1993 daroval půlku činžovního domu, musel jsem darovací daň zaplatit.

dar
hodnocení

Takze jakou mohu mit jistotu? *ee*
napoveda

Především dříve platila darovací daň. To co bylo v roce 1993 již dávno neplatí. Darovací daň je nyní od roku 2013 zrušená a z darů se platí daň z příjmu. Ale jsou zde skupiny, u kterých je dar osvobozen. Například dar od rodičů, děti, sourozenci, vnuci, tety, strýcové, a další.. Nevím od jakého příbuzného jste dar dostal. Například od praprastrýce byste platil. O tom, kdy je dar osvobozen, což je u vyjmenovaných příbuzných a je to téměř většina, se dočtete v zákoně o dani z příjmu. Dary do 15 000 v určitých případech nepodléhají dani z příjmů.

niwi
hodnocení

0x

aja1946 a barbakan

Odkazy jsou již více než 4 roky neplatné... Je tam mnoho zásadních změn.

dar
hodnocení

Jsem z toho zmaten, muze mi aspoň nekdo rict, jestli se nedaneni daru posuzuje podle aktuálniho dnes platneho zákona, nebo podle zakona z roku obdrzeni daru, resp.postih/promlčeni za nezdaneni. Dar byl v roce 2000 od rodiče ke svatbe na koupi domu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]