Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dostal jsem předvolání k hlavnímu líčení na krajském soudu jako svědek (jeden z asi 12 svědků) kvůli možnému spáchání zločinu podvodu a přečinu zpronevěry pánem, kterému jsem půjčil peníze, které mi nevrátil.
Státní zástupkyně krajského státního zastupitelství v obžalobě navrhuje vyslechnout v tomto hlavním líčení 5 svědků mezi nimiž já nefiguruji a dále číst protokol o mém výslechu a výsleších dalších svědků.
Ve spisu už by měly být důkazy ode mě a vysvětlení. Tak teď nevím jaké je praxe, jestli se při líčení v drtivé většině případů postupuje tak jak doporučila stát. zástupkyně (tedy vyslechnout pouze svědky, které zmínila a ostatní jen číst) na co se mám připravit, jestli mě bude někdo "vyslýchat", jestli je nějaká pravděpodobnost, že budu muse něco říkat a případně co to je, mluvit vlastními slovy nebo jen odpovídat na dotazy někoho (koho)?
Musím opět shromažďovat důkazy, mít originály důkazů nebo kopie a sepsat si pro tu příležitost nějakou slohovou práci kde budu vše opět vysvětlovat? :-/
děkuji
Nemusíte nic shromažďovat a nic sepisovat - a pokud bude právnímu zástupci obžalovaného postačovat přečtení výpovědí, pak ani nebudete téměř nic říkat.
Nicméně advokát může trvat na novém výslechu svědků a pak záleží na úvaze soudce. Kdyby na to došlo, pak jste samozřejmě povinen mluvit pravdu, ale současně - zvláště byla-li vaše původní výpověď pořízena před delším časem - můžete sdělit, že některé věci si již přesně nepamatujete a odvoláváte se na vaši předchozí výpověď (teoreticky by to mohlo projít, ale úplně spoléhat na to nemůžete).
Odpovídat budete na otázky soudce, případně přísedících, státního zástupce, pana obžalovaného a jeho advokáta - doporučuji co nejstručněji. Bez svolení soudu hovořit nemůžete - ale můžete o něj požádat, bude-li to důležitá informace. Ostatně měl byste být podle zákona soudem poučen.
Tady k tomu máte téměř detailní "kuchařku" bkb.cz/...
Děkuji za opravdu užitečný komentář
> pokud bude právnímu zástupci obžalovaného postačovat přečtení výpovědí, pak ani nebudete téměř nic říkat.
Nestačilo mu to. Z reproduktoru jsem byl vyzván jménem abych vstoupil. Byl tam předseda senátu a tři přísedící a státní zástupkyně a právní zástupce obžalovaného. Nikdo jiný. Bylo to docela příjemné a ani jsem nebyl ve stresu, na vyzvání jsem předložil občanský průkaz a byl jsem vyzván abych šel k mikrofonu (je to zaznamenáváno). Následně jsem měl říci jak jsem se s obžalovaným seznámil a jak to proběhlo. Bez vyzvání se nemluví. Spíše mluvit méně než více. Právní zástupce obžalovaného na mě měl jen dvě otázky, v pohodě. Následně poděkovali a nashledanou.
> můžete sdělit, že některé věci si již přesně nepamatujete a odvoláváte se na vaši předchozí výpověď
děkuji, toto doporučení jsem použil a prošlo to bez problému
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.