Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Od: micha* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
mám dotaz ohledně mezinárodní vesmírné stanice. Dočetl jsem se, že je výšce cca 400 km a rychlost +- 27 000 km/h.
1) Proč zvolili zrovna výšku 400 km? Je to z důvodu hustoty atmosféry nebo něčeho jiného?
2) Pokud je v té výšce vakuum pak každý předmět bude neustále udržovat rychlost kterou mu udělíme např. motory?
3) pokud je bod č.2 tak jak myslím, proč zvolili rychlost obíhání stanice cca 16x za den? Má to nějaký důvod?
Diky
Michal

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

2x

ad 1) Výška 400 km je kompromis mezi zvýšenými náklady na umístění na vyšší oběžné dráze a přibžďování zbytky atmosféry na dráze nižší, kde by byla nutnost častější korekce dráhy.

ad 2) Ano, až na ono zmíněné nepatrné přibržďování, paradoxně by předmět šel na sestupnou spirálovou dráhu a jeho rychlost by se zpočátku zvyšovala (až do fáze aerodynamického brždění a faktického pádu předmětu).

ad3) Oběh 16 x za den není zvolen záměrně, ale je důsledkem zvolené výšky oběžné dráhy. Čím je o.d. vyšší, tím méně oběhů za den.

Kdo jiný než Kepler by měl odpovědět na otázku o oběžné dráze *frajer* (sory za off topic, ale nedalo mi to)

kepler*

Díky. NASA se učila ode mně :-D

jentak*
hodnocení

2x

A kde je teď? Tady.

A kdy bude vidět v noci na obloze? Tady.

Kdo se bude chtít v létě na přelet ISS podívat, dají se tam nalézt předpovědi přeletů podle zvoleného data, podle pozice pozorovatele, je tam přepínač jestli chcete jen viditelné, tedy ty noční, nebo všechny atd...

Užijte si to.

hodnocení

0x

Vcelku v přijatelný čas a přímo nad námi poletí ISS ve čtvrtek 24. května. Nad Prahou by měla být ve 22:53 SELČ, Kdo by už spal, tak v pátek 25. května poletí nad Prahou 22:01 SELČ.

Na stanici momentálně létá náš Krteček a tak web Do kosmu s Krtkem pořádá akci Posviťme astronautům na cestu.

krtek2018.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]