Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svatba a nečekané výdaje

Od: vercanova odpovědí: 26 změna:
Jsme pozvání k přátelům na svatbu do Holandska. Pozvali nás k nim na 3dny. Měli jsme v plánu s cestou, ubytováním v hotelu a svatebním darem (300euro)do obálky rozpočet 25tis.Kč.Náhle nám přišel nečekaný výdaj faktura za služby bytu 20tis.Kč.s datumem splatnosti do 14dnů. Oni s námi už počítají naši přátelé a nechceme je zklamat. Jak to vymyslet teď nevíme? Je řešením rychlá půjčka u Providentu?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

livia*
hodnocení

6x

Můj osobní názor: Pokud je pro Vás 20 tisíc poměrně dost, jak vyplývá z dotazu, pak si myslím, že prioritní je zaplatit závazky kolem bytu, protože bydlet musíte, ale na svatbu jet nemusíte. Přátelům bych se vymluvila na nemoc. Jakákoliv půjčka je cestou do dluhové pasti. Zadlužit se kvůli 3 dnům mi připadá velmi nevýhodné.

Co když Vám v nejbližší době ještě k tomu odejde teba pračka nebo přijde úplně jiný nečekaný výdaj? Peníze na svatbu budou utraceny, půjčka na bydlení na krku a budete si muse brát další? 20 tisíc je minimum, které by měl mít člověk neustále bokem.

P.S.: Jestli máte s přáteli hodně dobré vztahy, napište jim pravdu.

hahanaj*
hodnocení

6x

Rozhodně bych si nepujčovala... zvlášť u Providentu. Peníze nemáte a jak budete splácet? Rozhodně bych se nezadlužila kvůli nějaké svatbě. Předně bych uhradila fakturu za služby bytu a cestu na svatbu bych oželela.

To je jako když si lidi půjčí peníze na dovolenou a pak je celý rok splácí-takové řešení se mi příčí.

Na co nemám to si nechám zajít.

radajz*
hodnocení

3x

Pokud na to nemáte, tak tam prostě nejezděte. Je to smutný, ale je to nejlepší způsob, jak se vyhnout zadlužení. Spousta lidí si půjčí výjimečně na nějakou blbost a pak se z toho do konce života nevyhrabou. Pokud nejste schopni ušetřit, tak budete mít o to větší problémy případnou půjčku splácet.

Další věc, to, že jsou přátelé z dobře situované rodiny a zvyklí na vyšší standard je sice fajn, ale vy na tom asi takhle nejste. Pak nechápu, proč byste jim měli ten standard udržovat, když na něho nemáte ani pro sebe. Zamyslete se nad tím, jaká by byla hovadina, půjčovat si na to, abyste přátelům mohli dát svatební dar. Prostě buď snižte hodnotu daru nebo tam vůbec nejezděte. Přátelům se omluvte a starejte se hlavně o to, abyste měli kde bydlet a co jíst.

A žádnou půjčku si neberte! A už vůbec né kvůli takové hovadině. To je moje rada.

vercanova
hodnocení

V případě, že bychom se svatby nezúčastnili nehrozí rizko uraženosti a ztráta našich přátel? Už jsme zapsaní na hostině a počet jídel je nanormován a též rezervace ubytování. Trapí nás to dosti.
radajz*

Pokud to jsou dobří přátelé, tak to pochopí. A pokud ne, tak nestojí ani za ten dar za 8 tisíc. Je to jednoduché. I když chápu, že byste tam jet chtěli, tak si holt člověk musí občas něco odříct.

milkaa
hodnocení

3x

mě to přijde jako Touha se někomu vyrovnat a hrát si na někoho co nejsem.

vercanova
Je pravda,jak známe naše přátelé-snoubence,tak hlavně nevěsta je myšlení m aristokratky (vnešené dámy) a vše musí vypadat jako v pohádce kočár tažený koňmi a velké rituály co mají se svatbou co společného. Vybrat věcný dárek by bylo obtížné. Je na náš vkus moc vybírává a fajnovka. Šaty vybírá v obchodě 2h.,všechno zkoumá,nad chybami ofrní nosánek. Zkrátka taková noblesní žena typy královny.

A těmto lidem jak popisujete vážně chcete jít na svatbu...a ještě se zadlužit?

milkaa
hodnocení

2x

všichni co tady radí, radí správně. My jsme vždy dávali dar i ostatní v rodině dostali 1000 - 2000,- . Tak to jsme asi zaspali dobu? Anebo jsme si mohli vybrat koupi nějakého spotřebiče, či něco do domácnosti na památku. Tohle asi nebude normální svatba, ale hon na čarodějnice, kolik kdo dá. Co je Vám po tom, kolik je svatba stála a to Vám říkali? Pokud jsou movití a vy ne, tak nechápu, jak jste přišla k takové částce jako dar, to Vám napsali jako normu? Já jsem vždycky myslela, že ženich s nevěstou hlavně chtějí, aby se hosté dobře pobavili, a teď se dozvídám, že se hlavně nesmí urazit za dar. To mi hlava nebere. Já bych tam nejela ani za nic, stejně si tam budete připadat jako chudí příbuzní.

doplněno 10.05.18 08:05:

Víte kolik denně přibývá u nás exekucí a víte , že z 80%je to kvůli takto malým částkám. Když si můžete půjčit na takovouto kravinu, za měsíc si půjčíte na další podobnou kravinu. Denně se potkávám v práci s takovými lidmi a na konci vidím, jak přicházejí o svoje byty, domy.Kdyby hloupost nadnášela?

sebod*

No, milkaa, Jet do Holandska s darem 1000 - 2000 Kč? *ee* To je jako bys tady někomu dala 50 - 100 Kč *smich*

hodnocení

2x

Doporučuji co nejdříve holandské přátele informovat, že nepřijedete. Poplatek za storno ubytování bude menší, než když budete omluvu odkládat. O nanormovaná jídla nemějte strach, na rodinných oslavách vždy něco zbyde a vždy si to někdo rád odveze domů v krabičce.

Zamýšlím se nad svatebním darem 300 euro. Věřím, že pro někoho je to běžné. Zejména v cizině. Já bych si takový dar nemohla dovolit. Proto bych volila věcný dar pořízený v českých korunách. Vím, že snoubenci moc nejásají nad věcmi do domácnosti, které si sami nevybrali, ale v tomto případě bych pořídila třeba jen dva velmi pěkné čajové šálky, nebo akvarel s motivem Prahy atd.

V omluvném dopisu (telefonátu?) bych navrhla jiné setkání. Třeba při návratu z jejich svatební cesty někde v naší zemi. Ale termín by si měli určit oni. Pokud by setkání nebylo v blízké době, poslala bych svatební dar poštou.

Dobří přátelé pochopí finanční situaci.

doplněno 10.05.18 10:39:

Když tak čtu tazatelčino doplnění informací v 9,12 o nevěstě s nosem nahoru, napadá mě, že celý dotaz a jeho další doplnění je dost nápadný nevyváženým přemýšlením. Buď tazatelka přemýšlí velmi málo, když se chce přátelit a ještě ke všemu zadlužit kvůli lidem s povýšeným chováním, nebo naopak tazatelka přemýšlí opravdu hodně a daří se jí vymýšlet a barvitě doplňovat trollovský dotaz.

Slabé místo v trollovském dotazu je "přátelství". Také mám přátele všude možně. A vím, že mě popadnou do náruče, i když nepřinesu a nepřivezu vůbec nic.

hodnocení

2x

Zjevně nechcete zrušit účast na svatbě, nebylo by v tom případě možné domluvit na úhradu kolem bytu splátkový kalendář?
Plus se zamyslete nad možností průběžně snížit spotřebu vody atd., abyste příští rok opět nedopláceli (nebo si zvyšte zálohy).

asd1
hodnocení

2x

Půjčku rozhodně ne, to je cesta do pekel... Přátelům bych napsal pravdu, pokud jsou to přátelé tak to pochopí. Tipnul bych, že vás pozvou za svoje.. Akorát budete za chudé známé z "východu". Což je vlastně pravda... 300 euro je pro holanďana prd, to je něco jak u nás svatební dar tisícovka... Asi bych nedával peníze, ale něco věcného typicky českého - sklo atd.

Pokud se stydíte za chudobu, tak se vymluvte na nemoc v rodině... Nejlevnější je dostopovat, spolujízdou, pak dojet svým nebo půjčeným autem (bez fin. rezervy se hodí pojistka na odtah do ČR - porucha, nehoda) Spát se dá v autě za městem, pro přátele samozřejmě "jedeme do hotelu"... Auto vyjde tak na 5k...

hodnocení

2x

Vycházíte od výplaty k výplatě, máte co dělat abyste finančně zvládali svůj způsob života. Tak jak můžete uvažovat o tom, že se zadlužíte jen k vůli něčí svatbě, abyste tam nechyběli? Nevymýšlejte složitosti, omluvte se přátelům, aby s Vámi nepočítali a hlavně si nedělejte dluhy k vůli takovéto záležitosti. To opravdu není řešení, ale cesta do dalších problémů.

mathew
hodnocení

1x

8000,- dárek 1-2 tisíce cesta a 2 tisíce ubytování. Netuším jak jste došla k 25 tisícům... To nemáte volných dalších 10 tisíc? Jestli ne tak stejně netuším jak by jste to chtěla splácet... a proč teda kupujete tak drahý dárek

vercanova
Cesta do Amsterdamu letecky výjde pro 2os.tam a zpět u Student Agency na konkrétní termín 10 tis.Kč. Jsou letecké společnosti též podstatně i dražší. Letecky z toho důvodu,že máme v zaměstnání povoleno vybrat jen 3dny ze staré dovolené. Ten dárek finanční do obálky se nám jeví jako přiměřený,protože tito snoubenci jsou z dobře situované rodiny,movitějším zázemím zvyklí na lepší standard v Holandsku. Kdybychom jsme ji dali ještě méně, tak by se mohli urazit. Svatba je stála 25 tis.euro pro větší počet lidí. Dar, který bychom jim chtěli dát vychází zpravidla ve výši darů průměrně obvyklých na tuto holandskou zemi.My pracujeme ve výrobě-továrně a částku 25tis.Kč.navíc-rezervu jsme museli oba vydělat přesčasy 2měsíce.Jinak nám příjem vychází tak akorát od výplaty k výplatě.

hodnocení

1x

@vercanova - V případě, že bychom se svatby nezúčastnili nehrozí rizko uraženosti a ztráta našich přátel? Už jsme zapsaní na hostině a počet jídel je nanormován a též rezervace ubytování.
Záloeží na tom, jací jsou to přátelé - ti dobří pochopí, že se neočekávané události v životě vyskytují, ti druzí zas až takoví přátelé nejsou.

Rezervace ubytování jde většinou zrušit (není-li to ze dne na den - a někdy i tak) a dvě porce jídla snad nikoho nezruinují i kdyby je zaplatil a neodebral. Nebo můžou pozvat někoho jiného.

Asi bych jim situaci vysvětlila a dohodla se, že se sejdeme jindy - možná si to i víc užijete, než mezi X svatebními hosty, které (asi) moc neznáte.

hodnocení

1x

Půjčku v zásadě nedoporučuji, ale když už se pro ni rozhodnete, tak určitě ne Provident nebo podobné lichvářské firmy. Kdybych fakt musel půjčku a nebyla by jiná možnost, zkusil bych třeba zonky.cz (nejsem jejich agent :) )

danys*
hodnocení

1x

Pokud se ptáte na takový dotaz, nejste asi zrovna co se finančního smýšlení týká, moc na výš! Peníze nemáte, ale chtěli byste jet na hogo fogo svatbu do Amstru. To už si rovnou můžete půjčit víc peněz a potom letět na dovolenou atd.

Můj pohled na situaci:
- "přišla faktura 20.000 za služby bytu" - Vy si neumíte ohlídat ani jednoduché náklady na bydlení- tj. nájem, topení, elektřina a voda, přpadně internet. To jsou všechno naprosto jednoduše kontrolovatelné a předvídatelné výdaje.
- ve Vaší situaci a předpokládaným příjmům je náklad na 3 denní cestu na svatbu poměrně vysoký.
- to je pouhá rekapitulace - jak ze situace ven?
- jednoznačně bych nedoporučoval půjčku. Tj zbývá zvolit co oželet. Bydlení a štřechu nad hlavou nebo cestu na svatbu. Dluh za byt bude stejně nutné uhradit i když z něj odejdete a padne na to výdělek za přesčasy . Tím budete opět řádově na nule. Bohužel to vidím na omluvu ze svatby a starat se o vlastní bydlení.

PS - jinak pokud by o Vaši účast movitější svatebčané stáli, tak při znalosti Vaší situace Vás pozvou a cestu zaplatí. Možná divný pohled na situaci, ale také řešení. Nevím zdali reálné/ rozumné , či jak to popsat, ale pokud já bych stál o někoho na mé oslavě/ svatbě ... tak pro něj dojedu, pošlu taxík, prostě pozvání s full servisem. Jinak co se týče svatebního daru- já osobně bych byl radši za "basu českého piva" než za obálku s penězi. Pokud svatebčané jsou z movitějších poměrů, tak 300 EUR je kapesné na jednu lepší večeři ve dvou. Ale pokud já bych dostal např. český křišťál, nevím jaké mají koníčky- tak nějakou specifickou věc, např starožitnost atd. Já např dostal od přítelkyně syna staré východoněmecké hodiny. Cena mizivá, ale já si cením , a vždy když na nich spočine mé oko, že "mladej" ví co mám rád, co je můj koníček a při výběru dárku se namáhal a zamyslel.

hodnocení

1x

@vercanova - jak známe naše přátelé-snoubence,tak hlavně nevěsta je myšlení m aristokratky... Je na náš vkus moc vybírává a fajnovka.
Takové se nezavděčíte i kdybyste se zadlužila třikrát tolik.

Co je na vašich "přátelích" tak úžasného, že je "nechcete zklamat"?

rv*
hodnocení

1x

No a co jít s pravdou ven? Máme nečekané výdaje a cestu si nemůžeme bez zadlužení dovolit. Těšili jsme se, je nám to líto.

Pokud se zadlužíte a na svatbu pojedete, budete se cítit opravdu dobře? Zapadnete do vyšší společnosti? Nebudete si připadat trapně? Po návratu nebudete litovat? Na jedné straně dalších takových pohádkových svateb se asi nezúčastníte,musí to být krásné, ale 3 dny utečou a co potom? Budete několik měsíců jíst čínské polévky nebo dělat dál přesčasy, abyste se finančně srovnali? Důkladně zvažte pro a proti , ale napadá mě, nemáte někoho v rodině,kdoby vám mohl půjčit? Pokud se ale opravdu rozhodnete pro půjčku, volila bych krátkodobou půjčku, určitě je banky nabízejí .

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den, v takové situaci bych asi zrušila svoji účast na svatební trachtaci a raději uhradila to, co musím. A bez půjčky. Přátelům v Holandsku bych se omluvila. Jsou-li to přátelé, tak situaci pochopí a nebudou se zlobit.

sgsehsn
hodnocení

0x

Sorry, ale 25 000 za 3 dny s darem 300 euro? Proč? Vždyť se musíte vejít do 15 000 bez problémů i s darem (úměrným vašim možnostem).

Buď radikálně slevte z nákladů na svatbu, nebo se na ní vykašlete!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma trachta

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]