Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronájem, kdo musí odvést daně

Od: pancour odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

jedná se o následující problém. Moje matka má domek a jeji sestra také. Matka bydlí u sestry a za to by chtěla, aby si sestra její domek pronajala - se vším a všudy. To znamená, když z domku dostane penízky, aby si také odvedla daně. Je takový postup podle práva možný nebo může dorazit finančák a řekne něco jako "nene vážení. Domeček je vlastnictví matky, takže takový postup Vás vyjde na pokutku XXXX Kč. Děkujeme za spolupráci". Jak to je? Jde mi už o to, zda prostě teta může dorazit s daňovým přiznáním, tedy zda může vykázat zisk za objekt, který nemá ani v nájmu ani ve vlastnictví?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

9x

Slovesa najmout a pronajmout se lidem často pletou. Pronajmout může jenom ten, kdo něco vlastní. (Vaše matka může své sestře pronajmout svůj dům. Najmout si může kdokoliv cokoliv, o čem se s majitelem dohodne (o čem s ním uzavře smlouvu). Sestra si může dům najmout (matka majitel → pronajímatel, sestra → nájemce/nájemník).

Nebude-li sestra chtít v domě bydlet, může jej se suuhlasem majitelky (Vaší matky) někomu poskytnout na základě podnájemní smlouvy.

Ovšem podle mne je to zbytečně složité. Matka může dům pronajímat přímo, sestra za ni může na základě plné moci vše vyřídit.

Ve všech případech platí daň z nemovitosti majitel nemovitosti. Daň z příjmu bude platit ten, kdo bude mít příjem z pronájmu nebo podnájmu.

(Snad je to takto srozumitelné.)

hodnocení

7x

Daň z nemovitosti platí majitel nemovitosti. A přes to vlak nejede.

Daň z příjmu z pronájmu opět platí majitel nemovitosti, nikdo jiný totiž nemovitost pronajmout nemůže;) Jak si to uděláte mezi sebou doma už je jen a jen vaše věc.

doplněno 10.05.18 17:51:

Nezapomenut. V rámci dotazu nebyl potřeba;) Alespoň podle mého soudu.

Jasné a srozumitelné*palec*

iz*

@Marunaa, jasné a srozumitelné, zapomenut jen podnájem...

Proč podnájem, když jde o pronájem...*nevi*

pancour
hodnocení

To, že platí daň z nemovitosti majitel, to jistě ano. To, že musí platit daň z pronájmu pouze majitel nemovitosti. Na to jste přišla jak? Neznám zákon, který by to takto nařizoval. Řekněme, že moje matka uzavřela se sestrou ustní smlouvu o pronájmu za 0Kč (nebo i písemnou...to je v podstatě jedno). Sestra matky následně objekt mohla pronajmout, jak jí libo a pochopitelně následně ale nabyla povinnosti odvést daň = za svoji osobu. Jaký zákon nám zabrání postupovat, jak jsem právě naznačil?

hodnocení

2x

Přikláněla bych se k tomu, aby svůj domek pronajala sama matka. Tedy - aby byla uvedena ve smlouvě jako pronajímatel. Zařizovat vše může sestra.

Jestli matka už nemá další příjem, tak nejspíš ani odvádět daně nebude. Musela by mít z domku určitě více jak 100 tisíc ročně (nevím teď kolik přesně), aby jí byly vůbec nějaké daně vyměřeny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]