Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci pracovat v zahranici..jak SP a ZP

Od: erika* odpovědí: 6 změna:
dobrý den, budu pracovat v jaru v jedné velké firmě. Mám ovšem drobný problém. Nevím jak zde řešit sociální a zdravotní pojištění když můj zamstnavatel je jihoafričan. Tudíž sp a zp za mě odvádět nebude:-D
Děkuji za vaše rady moc by mi pomohli

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Zjistěte si, jaké smlouvy má ČR s JAR uzavřeny.

Obecně je v případě práce v zahraničí nutné zdravotní (případně i sociální) pojištění hradit v zemi, kde člověk pracuje. Zdá se mi to i logické, protože zdravotní péči člověk většinou čerpá v zemi pobytu.

V případě práce v EU je nutné se v ČR se před odjezdem odhlásit od zdravotního pojištění a do 8 kalendářních dnů po odjezdu zaslat pojišťovně kartičku pojištěnce. Po návratu do ČR je nutné doložit, že bylo zdravotní pojištění hrazeno v zahraničí. Podobné to může být i v případě dalších zemí, ale konkrétně JAR nevím → to Vám sdělí Vaše zdravotní pojišťovna.

Jak je to s důchodovým (část sociálního pojištění) pojištění byste měla zjistit na OSSZ. ČR má uzavřeny smlouvy s řadou zemí. Pokud byste důchodové pojištění hradila alespoň jeden rok v zemi, s níž máme smlouvu, měla byste později nárok na částečný důchod z té země.

hodnocení

1x
Při odstěhování a pracování v zahraničí se odhlašujete ze zdravotní pojišťovny a tu platí váš zaměstnavatel v zemi, kde pracujete. Podle čeho soudíte, že vás nový zaměstnavatel toto dělat nebude? Proč tam chcete jít pracovat potom?
Jinak pokud by to bylo, tak jak říkáte a přesto tam chcete jít pracovat, tak se neodlhašujte ze zdravotní pojišťovny u nás a normálně si jí každý měsíc plaťte plus nezapomeňte i na cestovní pojištění (abyste pak neplatila pálky za ošetření v JAR). Sociální platit nemusíte.
doplněno 09.05.18 12:01: PS: Doporučuji si zajít přímo na vaši zdravotní pojišťovnu a tam to s nimi konzultovat se všemi detaily. Oni vám k tomu vše řeknou, jak postupovat.
Ampér: Díky, já to tam při prvním přečtení přehlédl. :)

JAR = Jihoafrická republika ;)

erika*
hodnocení

DĚKUJI ZA ODPOVĚď. BUDE MI PLACENO ZP V JARU, ALE NEVĚDĚLA JSEM JAK TO FUNGUJE V ČR TAKŽE MOHU SE JEN TAK ODHLÁSIT?
Můžete, jen je třeba dodat vaší pracovní smlouvu z JAR.
iz*

Nestačí se jenom odhlásit. Přesné podmínky k JAR se dozvíte u své zdravotní pojišťovny a u OSSZ.

Platbu zdravotního pojištění v zahraničí je nutné po návratu do ČR doložit, jinak byste je musela v ČR doplatit zpětně. Možná i s penále.

A pozor na kartičku pojištěnce, kterou je nutné do 8 kalendářních dnů po odjezdu vrátit (zaslat) zdravotní pojišťovně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]