Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Až moc hodná kolegyně- pomáhá i kdyz nechci

Od: nina2 odpovědí: 30 změna:
Dobrý den , mám otázku? Mám jednu kamarádku kolegyni. Je strašně moc hodná. Někdy mám pocit až moc. Je sice skoro o 30let starší..a pro mě důležitá. Dává mě životní rady. Opčas ji beru víc než jako kolegyni.
Pač doma to mám těžký. Jsem doma tak trochu na obtíž.
Jde o to . Že ač se zmíním dejme tomu Maruš..o čem koli že nemám odvoz někam protože doma mě neodvezou. Ona mě automaticky napíše že mě někam odveze . Přitom já jí to nepíšu kuli tomu. Jen se zmíním. Kdybych chtěla tak ji samozřejmě napíšu. Ale sama toho má strašně moc.
Ona není moje máma . Ikdyz bych to brala aspoň na chvilku. Jenže je hodná až strašně moc ..a stále mě někam vozí. Já ji ráda uvidím. A hádat se nechci. Prej to mám marný .Už mě tam odveze. ..Co stím. Připadám si blbě. Ikdyz ona to vždy ráda pro mě udělalá.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den. Pokud Vám tolik vadí, že je kolegyně ochotná Vám kdykoli pomoci, tak se jí nesvěřujete. Snažte se být naprosto soběstačná a nestěžujte si, že to máte doma těžké a že jste naobtíž. Aniž si to třeba uvědomujete, o pomoc si tak nepřímo říkáte a vzbuzujete v ní možná lítost. Asi k Vám přilnula více a její přílišná péče a ochota Vám teď vadí. Zajímejte se o to, jak a v čem můžete zase pomáhat Vy jí. Tak to mezi kamarády chodí, že si vypomáhají vzájemně.

nina2
hodnocení

Nevadí já jsem ráda . Ale přeci to nemůže dělat nemá na starosti jen mě.

hodnocení

3x

Ale na to je jednoduchá rada. Když to víte a vadí Vám to, tak přece stačí se před ní o ničem takovém nezmiňovat. Když někam potřebujete jet, tak si to nechte pro sebe a jeďte si tam na vlastní pěst. Pak jí klidně můžete říct, že jste byla tam a a tam. A je to.

iz*

Přesně tak, @Suzymon, na mne to působí dojmem, že si sem tazatelka přišla pro "schválení svého jednání". Neuvědomuje si, že slova někdy nemusí nic znamenat, že podstata je v tom, co dělá.

Podle mne by kolegyni ráda využívala dál, ale potřebovala trochu "pofoukat" špatné svědomí.

hodnocení

2x

Je pravda, že nevyžádaná pomoc patří mezi nejotravnější věci na světě a navíc, je-li dobře míněná, špatně se odmítá. Tak nezbývá, než popřát silné nervy.

hodnocení

2x

@nina2 - Já si nestěžovala..já jsem napsala že nevím jak to dopadne z autem že nevím jestli se tam a tam dostánu
Po takové zprávě slušný člověk ten odvoz samozřejmě nabídne - nebo ne?

nina2
hodnocení

Asi jo. Máte pravdu. Příště budu raději mlčet. A nemáte pravdu já nikoho nevyužívám.
iz*

Nino, jste dospělá, odpovědná sama za sebe. Nějak nedokážu uvěřit tomu, že byste nevěděla, kam takové "postěžování" poovede. Proto Vás podezřívám ze záměrného využívání.

Kdybyste svou kolegyni opravdu využívat nechtěla, zařídila byste se tak, aby Vám "pomáhat" nemusela. Zavolala byste si např. taxi a kolegyni o té záležitosti vyprávěla, až by skončila.

Zmínila jste, že Vám v určitém ohledu připomíná matku. Ona to může mít opačně, může ve Vás do jisté míry vidět dceru, kterou by také nenechala ve štychu.

Chcete-li s tím něco udělat, budete muset začít u sebe.

lidus*
hodnocení

2x

Já mám moc hodného manžela a jsem hodně nepříjemná když mi stále pomáhá, jsem na inv. vozíku, pomoc potřebuji ale mám hubu a uměla bych si o ni říct, jinak si chci dokázat, že to zvládnu i když pravděpodobně poteče krev.

culdabulda1*
hodnocení

2x

moc tomu nerozumím - pokud jste doma "na obtíž", jak říkáte, tak byste měla být spíše ráda, že máte někoho, komu se můžete se vším svěřit a kdo Vám i pomůže, pokud potřebujete.

Nenapadlo Vás, že třeba paní dělá radost, že Vám může pomoct? - když už jste ji na svých problémech až tak moc zainteresovala, měla byste spíš zapřemýšlet, jak byste mohla udělat nějakou radost taky Vy jí. Anebo se jí už nesvěřujte, jak píší ostatní.

hodnocení

2x

Tak po všech Vašich odpovědích zde, mám opravdu nepříjemný dojem. Vy si té paní postěžujete, že nevíte, jestli se někam dostanete, ona dobrák Vám nabídne, že Vás tam odveze, Vy začnete naoko odmítat, ale zatím jste přesně s tím počítala, jinak byste jí to nevyprávěla. Chudák paní. Co by asi tak řekla, kdyby si tady přečetla, co o ní píšete? Jste vypočítavá a nevděčná. Jestlipak jste jí za její ochotu, alespoň koupila nějakou pozornost Vy? Třeba kytičku, nebo čokoládu? Určitě ne. Místo toho si tady stěžujete, je je ona vlezlá. *blee*

"prej to mám marný, ona mě tam odveze"! Dovedu si představit to Vaše divadlo. Napřed fňukáte, že se tam nedostanete a když Vám nabízí pomoc, tak odmítáte a ještě to uděláte tak, že se necháte prosit, aby Vás tam mohla odvézt. Asi je problém v tom, že od Vás nic nechce a Vy se právě bojíte, že byste jí logicky měla nabídnout zaplacení alespoň benzínu. Jenomže to se Vám nechce, že ne. Otazník nedávám záměrně, protože odpověď znám. A Vy si to vyřiďte s vlastním svědomím. Doufám, že ho máte.

iz*

@Suzymon, tím svědomím (Vaše poslední věta) si nejsem jista. Na mne to působí dojmem, že si sem tazatelka přišla pro ujištění, že přece nedělá nic špatného. Ale dělá (a to záměrně), ví o tom a od nás chce, abychom jí to schválili.

Ve všem ostatním s Vámi souhlasím. (Překvapilo mne, že tu někteří odpovídající nevidí, oč tazatelce jde.)

A ještě k tomu dodám, protože nad tím tady přemýšlím. Jak se asi tak ta paní dozví, že Vy zrovna někam potřebujete odvézt? Určitě Vám nevolá každý den ona, aby se Vás na to ptala. To Vy jí voláte, když ji potřebujete a vyprávíte jí, jaké máte problémy s tím, že dobře víte, že ona Vám pomoc nabídne. A pak, protože jí nechcete být zavázaná, (nechcete jí dát finanční náhradu), tak děláte, že nechcete a že si to nějak zařídíte i když předem víte, že ona Vás tam nakonec odveze. Vy s tou paní manipulujete a ještě si stěžujete, že je vlezlá.

To trochu přeháníte. Souhlasím s tím, že chování tazatelky, jak ho zde popisuje, vykazuje četné znaky využívání (a měla by se nad tím opravdu zamyslet), ale o své kolegyni nic špatného nepsala. Nikde jsem neviděla nic o tom, že by byla vlezlá apod. Tazatelku pouze uvádí do rozpaků její ochota (moc nevěřím tomu, že ji nepředpokládala).

Máte pravdu, přímo to slovo nenapsala, ale vyplývá to z jejího projevu. Znám takové lidi. Neřeknou přímo co si myslí a tak jim někteří lidé naletí. A to je přesně případ té paní, co tazatelce pomáhá. Ta paní jí věří a dělá pro ni co může a ona si tady stěžuje, že toho pro ni dělá až moc až jí je to nepříjemné. Někdy je třeba číst mezi řádky. To, že to napsala "kulantně", svědčí o tom, že není hloupá a umí v tom chodit. Přece je nad slunce jasné, že když vím, že mi dotyčná osoba nabídne svou pomoc a já ji z nějakých důvodů nechci, tak se vyvaruji o svých problémech před ní mluvit. A je to. Budete se divit, ale mám také zkušenost s podobnou osobou. A trvalo mi to dost dlouho, než jsem přišla na to, že mě vlastně využívá. Když se mi rozsvítilo, měla jsem vztek na sebe, že jsem sebou nechala tak dlouho manipulovat. Hodně se to podobalo tomuto příběhu.

Nakonec si přečtěte dobře, jak formulovala svou otázku. To totiž říká vše. "Až moc hodná kolegyně, pomáhá i když nechci."

Tak tuto větu jsem si vyložila tím jedním slovem - "vlezlá". Jinak se to vyložit nedá. Mohla bych ještě dodat otravná a tak dál. Mám ve zvyku se klidně omluvit, pokud nabydu dojmu, že jsem se spletla. Ale tady se mi do žádného omlouvání vůbec nechce.

iz*
hodnocení

1x

Dobrý den, Nino,

já problém nevidím v ochotě a opakované pomoci Vaší bývalé kolegyně, ale v opakovaném záměrném využívání (zneužívání její ochoty) z Vaší strany.

Kdybyste ji opravdu nechtěla využívat, věděla byste, jak s ní komunikovat. Počínaje tím, že si okamžitě přestanete stěžovat, že "zase nemáte odvoz" (nebo něco jiného), přes nejen nabídku pomoci kolegyni po jasné a jednoznačné odmítnutí jejích nabídek "jednou provždy".

Na mne Vaše otázka působí dojmem, že jste si sem přišla pro uchlácholení, že nic špatného neděláte, Vy přece nikoho nezneužíváte, když jen využijete toho, co Vám nabízí. Ovšem, aby opravdu nešlo o zneužívání, nesměla byste jí napřed (opakovaně!) psát tak, aby Vám svou pomoc znovu nabídla.

Jethro má s nevyžádanou pomocí pravdu. Ale tady to na mne nepůsobí dojmem, že by šlo o nevyžádanou pomoc.

nina2
hodnocení

O to jde . Neustále ji píšu že nikam odvést nechci. A právě ji nechci využívat.
A přeci neznamená když ji o tom povím že mě tam musí odvést . Já se chci jenom vypovídat.
iz*

Psát jí, že nikam odvézt nechcete, poté, co jste si postěžovala, že nemáte odvoz? Na to Vám tady nikdo neskočí.

Chcete-li svou kolegyni dále využívat, dělejte to bez nás.

A jestli se pletu, jestli se zde v celém vláknu jenom "nešikovně vyjadřujete", uveďte to na pravou míru! Tady i u své kolegyně.

nina2
hodnocení

Já si nestěžovala..já jsem napsala že nevím jak to dopadne z autem že nevím jestli se tam a tam dostánu
iz*

@Nina:

»Já si nestěžovala..já jsem napsala že nevím jak to dopadne z autem že nevím jestli se tam a tam dostanu« → to je přece přímá výzva, aby Vás tam odvezla ona. Copak to nevidíte? A stížnost (ve smyslu "postěžovat si") je to také.

lucie*
hodnocení

0x

...a otázka zní?

Jestli je paní pro Vás důležitá,tak jí neodstrkujte,ale zárověn se jí snažte odvděčit.Ať Vás odveze,ale zajděte potom na kafe nebo oběd,pozvěte jí.Pokud nebude chtít,což je pravděpodobné,tak jí nabídněte pomoc pokud to bude možné(když má toho moc)...a pokud byste se cítila blbě,že se nemáte jak revanžovat,tak se raději o některých věcech nezmiňujte.

Jinak divné to není,já měla takové vztahy taky s kolegyněma.Prostě v té práci je člověk kolikrát více času jak s rodinou,více pokecá,probere osobní věci...takže vznikají takové blízké vztahy.

doplněno 08.05.18 19:18:

..třeba já si v autě odpočinu a kamarádce řízení taky pomáhalo jak toho měla moc.I přes tu divočinu na cestách,je auto relax...tak třeba je kolegyně taky taková a proto jí to ani nevadí;)...tak bych jí nechala,at Vás vozí a kupte jí něco do auta(čistič interieru,oživovač plastů,dobrou vůni...)

nina2
hodnocení

Je to bývalá kolegyně . Ona spíš pomáhá mě. Skrátka nevím jak ji vysvětlit že mě neustále vozit nemůže. Ač to dělá ráda.
nina2
hodnocení

Odpoví mě že má čas . Ale to je jedno.
olin*
Na oplátku ji můžeš pomoc s něčím, co sama dobře nezvládá, ať si řekne, s čím by chtěla pomoc. Můžeš koupit láhev vína, chipsy, kafe..I maličkost potěší.

pohanka*
hodnocení

0x

Navštivte ji občas jenom tak, popovídat si, nebo pomoci. Jestli je starší, možná, že uvítá, že ji vyčistíte okna, sundáte a pověsíte záclony, pomůžete při úklidu po malování a podobně. Ne, že by to dělala s tímto úmyslem, ale za Vaši spontánní nabídku může být vděčná.

Mám to také tak, když mě někdo povídá o nějakém problému, tak hned mi v hlavě nabíhá, jak pomoci vyřešit atd.

nina2
hodnocení

Ona ode mě nikdy nic nechce . Sama by se pro druhé rozkrájela. Jak já říkám je to můj anděl strážný.

olin*
hodnocení

0x
Takových lidí ubývá, buď ráda za takové přátele. Tvoje rodiče Ti (podle Tvého popisu) nikdo z Tvých vrstevníků asi nebude závidět, ale známou z práce ano. Tobě tedy zbývá se osamostatnit- práci máš, tak se odstěhovat do nějakého bytu a časem se s přítelem odstěhovat do svého bytu či domu. Hodně štěstí..

jani2
hodnocení

0x

Vy jste také hodná,že nezneužíváte její dobroty. Spíše je vám trapně,že pro vás něco udělá. Buďte ráda,že takovou kamarádku máte,berte jí takovou,jaká je. V dnešní době je všude plno falše,neupřímnosti. Určitě jí třeba zase něco koupíte,něco dobrého na zub,maličkost.Nebo jeďte spolu někam na výlet .

Vaše kamarádka mi připomněla moji kolegyni Jarmilku,také byla o mnoho straší a bylo zvláštní,jak jsme si spolu rozumněly.Také hodná,obětavá. Když zemřela,bylo mi to hodně líto.

nina2
hodnocení

Děkuji za pochopení. Asi tak cítím se trapně.
iz*

Nino, nevěřím Vám. Trapně se necítíte ani trošku, jinak byste s využíváním kolegyně už dávno přestala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]