Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik stojí přepis družstevního bytu.Mamka mi chce přepsat byt.A co musím mít vše sebou k přepisu? děkuji
Maminka na Vás nemůže "přepsat družstevní byt", může na Vás pouze převést svůj družstevní podíl.
Smlouvu o převodu podílu na Vás byste měli sepsat spolu a nechat ověřit své podpisy → podepsat na poště (Czech Point) nebo u notáře. Družstvu se smlouva/dohoda jenom dává na vědomí.
Vyplníte přihlášku (vezměte s sebou OP) a stanete se členem družstva. Budete mít nárok na uzavření nájemní smlouvy k příslušnému bytu, ale byt bude dále patřit bytovému družstvu.
Poplatek by měl být spíše symbolický, měl by ± pokrýt administrativní náklady. Kromě něj budete muset zaplatit členský podíl. Přesné částky → výši poplatku i členského podílu ← zjistíte ve stanovách družstva (s těmi byste se měl seznámit předem), na webu nebo v kanceláři družstva.
Mám zkušenost s jedním mimopražským a dvěma pražskými bytovými družstvy. Všechna tři družstva požadovala uzavřenou písemnou smlouvu s ověřenými podpisy.
Poté, co vstoupil v platnost NOZ a zákon o obch. korporacích, musela bytová družstva změnit nebo upravit stanovy. Některá družstva svým členům upravené stanovy rozdala, jiná je vystavila na web, další je dala na portál Justice.
Jak máte družstvo daleko? Jestli je máte za rohem, můžete se zajít vyptat tam. Jestli ale musíte někam jet, bylo by myslím lepší se připravit předem, abyste zbytečně nemuseli absolvovat více cest nebo jednání. (Budete-li mít všechny podklady připraveny, bude stačit jedna návštěva družstva. Další krok (v mém případě to bylo po měsíci) už bude uzavření nájemní smlouvy a vyzvednutí členského průkazu.
@Amper, děkuju za opravu, "upsala" jsem se, mínila jsem členský vklad.
@PPP, zdá se mi, že několik věcí směšujete a něco vynecháváte Vy. Také zapomínáte, že v družstevním bytě lze bydlet pouze na základě nájemní (podnájem ponechávám stranou, nevztahuje se k dotazu) smlouvy, a že bytová družstva uzavírají nájemní smlouvy pouze se svými členy.
Při převodu podílu jsem musela podat přihlášku a zaplatit členský vklad. Následně jsem obdržela členský průkaz a družstvo se mnou uzavřelo nájemní smlouvu (nebylo možné v bytě bydlet na základě nájemní smlouvy uzavřené s původním členem). Totéž v opačném případě, kdy jsem podíl opřeváděla já.
O formulářích nic nepíšu...
Směšujete 2 různé věci - převod družstevního podílu, kdy stačí uzavřít smlouvu o převodu dr. podílu a předat ji na družstvo a situaci, kdy se stanete členem družstva a za určitý peníz Vám družstvo "přidělí" volný družstevní byt (nájemní smlouva).
Na formulářové smlouvy družstev pozor - nebývají přehledné a kvalitní. Družstvo musí přijmout kvalitní smlouvu i když není na jeho formuláři. Bohužel někdy je úroveň aparátu družstva taková, jaká je...
Kromě něj budete muset zaplatit členský podíl.
Přidám se s připomínkou: Členský podíl dle nového neexistuje. Existuje členský vklad a družstevní podíl. Základní členský vklad (a případně další členský vklad) zaplatil převodce, nabyvatel jej již platit nemusí. Převedením družstevního podílu vstupuje do práv svého právního předchůdce (převodce) nově nabyvatel. Není tedy komu co vracet a znova vybírat (s výjimkou věcí ošetřených smlouvou o převodu). Jiná věc by byla, pokud by došlo k ukončení členství původního člena a přijetí nového.
Kolik to bude stát se dozvíte na svém BD nebo v aktuálních stanovách.Tyto částky se můžou u různých družstev lišit,třeba u nás je přepis na rodinného člena zdarmasebou nic ,kromě dokladů nepotřebujete,družstvo má svůj tiskopis.Určitě se najdou vyjímky ,takže zda to sepsat sám či na BD se taky dozvíte na svém BD.
alex-tohle je opravdu individuální a záleží jak si to představenstvo odhlasuje,popřípadě schváli delegáti.My ten poplatek máme zadarmo a za mimo rodinného příslušníka 3tis.Také jsme teď jednali o poplatku za podnájmy,což je jeden z důvodů proč lidé převádějí byty do osobního vlastnictví,ale ztráta tohoto poplatu by v součtu dělala velké peníze,které potřebujeme investovat jinde.Takže kde to jde se vyjde vstříc a někde to jinak nejde.
Poplatek za převod družstevního podílu je daný interními předpisy družstva, jediný správný postup je informovat se přímo u pramene. Budete potřebovat smlouvu o převodu družstevního podílu, s největší pravděpodobností s úředně ověřenými podpisy. Některá družstva poskytují vzory, některá trvají na použití jimi před připravené smlouvy (což nemá oporu v zákoně), ale z praktického hlediska to chápu. Každá smlouva připravená právníkem "z ulice" je v něčem nedokonalá a zaměstnanci velkých bytových družstev to mají za léta praxe vychytané - ale zase jen ze svého úhlu pohledu. Pokud tato situace nastane, za ideální bych považoval nechat si návrh smlouvy předpřipravené družstvem zkontrolovat svým právníkem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.