Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prace prescas o vikendu

Od: ricardus* odpovědí: 6 změna:
Dobry den,
prikladam zde k me otazce foto casti pracovni smlouvy.
Rad bych se zeptal za jakych podminek realne mi muze zamestnavatel naridit prescasy o vikendech?
Je mozne toto naridit napriklad v patek rano abych sel v sobotu kdyz mam napriklad jiz naplanovane sve aktivity?
Jsem povinen na tuto "6" smenu jit?
Vim jen, ze zamestnavatel muze naridit prescas 8.hod tydne, maximalne pak 150.hod za rok.
Muze mi pote zamestnavatel i pres muj nesouhlas za sobotni prescas dat nahradni volno (ktere se do 150.hod nepocita) misto proplaceni? Nebo nalezi v prvnim pripadne mzda.
Dale provadime kazdy mesic v sobotu inventuru, zapocitava se toto take do prescasovych hodin (myslim do limitu 150.hodin)?
Budu rad za jakoukoliv informaci, zkusenosti ci radu.
Predem dekuji vsem.

Prace prescas o vikendu

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ricardus*
hodnocení

Prescasum se nijak nebranim, pokud je to v tydnu. Ale vikendy bych rad volne. Proto se informuji na me povinnosti a naroky. Dekuji vsem.

hodnocení

0x
No me z te smlouvy vyplyva ze to je jen na vzajemne domluve. V opacnem pripade by ti to mel oznamit 5 dni predem.

jenda2*
hodnocení

0x

Odpověď máte v pracovní smlouvě. Není to možné, odporuje to jimi předložené pracovní smlouvě. Pokud se nedohodnete, což se zřejmě asi dohodnete... Za sobotu ale nestačí jen náhradní volno. Musí tam být něco navíc. Přesčas u rovnoměrně stanovené pracovní doby musí splňovat podmínku 35 hod. po sobě jdoucího volna. Například náš firemní docházkový systém to hlídá tak, že když pracovník skončí v sobotu ve 14:00 hod. jako každý jiný den, systém neumožní uzavření docházky z důvody nedodržení nepřetržitého volna.

Ty soboty se u vás stávají postupně normálním pracovním dnem. Je potřeba se ozvat nebo jít jinam. V ČR se vyžaduje pouze po zaměstnancích dodržování zákonů, pro zaměstnavatele neplatí nic, pokud máte šéfa magora. A nedovoláte se nikde. Každý úředník má své jisté a nikdo ho nezajímá. To je skutečnost.

ricardus*
hodnocení

Dekuji, co jsem tedy pochopil tak zamedtnavatel mi muze prescas o vikendu naridit, ale spravne by to melo byt do 13.00 aby byl dodrzen odpocinek 35.hodin,ze?

iz*
hodnocení

0x

Pracovní dobu i rozvrh pracovních směn určuje zaměstnavatel, který je v oprávněných případech nařídit i práci přesčas, o víkendu nebo v den státního svátku.

Práce v době víkendu či ve svátek se řídí zákoníkem práce ( § 91, odst. 3 ).

Některá ujednání v pracovní smlouvě jsou podle mne nadbytečná. Např. období 26 týdnů není potřeba sjednávat, protože je stanoví zákoník práce.

Bod 6 mi přijde zmatečný. Musí-li pracovník v době pracovní pohotovosti vykonat nějakou práci, doba pohotovosti se přeruší a pohotovost bude pokračovat po skončení výkonu práce (nejde o "práci v době pohotovosti"). Za dobu pracovní pohotovosti Vám náleží odměna ve výši minimálně 10 % průměrného výdělku. (Přerušíte-li pohotovost a budete-li pracovat přesčas, bude Vám náležet mzda + příplatek za přesčas.)

Za práci přesčas zaměstnanci náleží dosažená mzda + příplatek za práci přesčas ve výši minimálně 25 % průměrného výdělku. Zaměstnavatel může po dohodě se zaměstnancem poskytnout místo (mzda náleží vždy!) příplatku za práci přesčas náhradní volno. Dododnete-li se se zaměstnavatelem na poskytnutí náhradního volna, bude jeho čerpání určovat opět on.

Odměňování za práci, za práci přesčas, o víkendu či ve svátek najdete v zákoníku práce, §§ 113 až 118.

Pro úplnost: Příplatky se sčítají. Pokud byste pracoval přesčas v neděli, na kterou připadl státní svátek, měl byste nárok na všechny příplatky.

K předchozím odpovědím → těch pět dnů se týká rozpisu pracovních směn, nikoliv nařízení práce přesčas.

ricardus*
hodnocení

A je zamestnavatel povinen prescas proplacet cely?
Co jsem zatim zjistoval, proplaci pouze castku ktera je ta priplatkova, ale hodiny se prevadi do konta jako napracovane (budu mit napr. napracovano 8.hodin, ale priplatek budu mit ve vyplate).
Myslel jsem si, ze zamestnavatel je povinen proplacet celou castku za prescas (mzdu+priplatky)? A jen pokud by se se zamestnancem dohodl, muze to udelat jak jsem psal vyse.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]