Nejste přihlášen/a.
Existuje prosím tabulka na výpočet mzdy při nemocenské v případě, že mám hodinový plat?
Potřebovala bych něco kam můžu zadat i dny kdy jsem byla v práci, aby mi to vypočítalo celkovou částku. Jsem doma už od 3.4 a vím, že ještě celý květen budu.
A ještě jedna otázka. Ve výplatnici mám mám napsáno PPÚ / nevím jistě, ale asi je to částka včetně příplatků za víkendy a noc / a částku a pak hodinová mzda a částka. Podle čeho se nemocenská počítá? Díky.
V internetu jsem tabulku, která by najednou spočítala mzdu, náhradu i nemocenské, ještě nepotkala.
Buď Vám z hrubé vypočte čistou mzdu, nebo náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele nebo nemocenské. Některé internetové kalkulačky "umějí"i náhradu mzdy + nemocenské.
Další možnost je stáhnout si do PC tabulky (Excel) pro výpočet náhrady a nemocenského z webu MPSV. (Případně můžete své příjmy doplnit zde a já Vám to orientačně spočítám.)
Kalkulačky ke stažení: Náhrada mzdy za n/... (XLSX; 13 kB) ... Výpočet výše nemo/... (XLSX; 51 kB)
PPÚ zahrnuje i příplatky za práci v noci, o víkendu, ve svátek i za práci přesčas. Ve výplatní pásce by měly být průměry dva. Jeden (ten vyšší) se používá pro výpočet náhrady mzdy za dovolenou a některé překážky v práci. Druhý (redukovaný → nižší) se používá pro výpočet náhrady mzdy za nemoc.
Za duben budete mít v případě, že jste 1. a/nebo 2. dubna pracovala, nárok na mzdu za odpracované dny. Potom bude následovat náhrada mzdy za nemoc od zaměstnavatele. Za první tři pracovní dny nemoci nebude nárok na nic, za dalších 7 pracovních dnů (celkem za 56 hodin) budete mít nárok na náhradu mzdy za nemoc. Průměr se stanoví z předchozího kalendářního čtvrtletí (zde za leden až březen 2018).
Od 15. dne nemoci (od 17. dubna) bude OSSZ vyplácet nemocenské už za kalendářní dny. Nemocenské se počítá z příjmů dosažených za předchozích 12 měsíců. Onemocněla jste v dubnu 2018, základem pro výpočet nemocenského tedy budou příjmy za období od 1. dubna 2017 do 31. března 2018. (Jestli jste do tohoto zaměstnání nastoupila později, bude rozhodným obdobím doba od nástupu do zaměstnání do 31. března 2018.) Budete-li nemocná po celý květen, budete mít nárok na nemocenské za 31 kalendářních dnů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.