Nedávno jsem slyšela přes operatora mobilní linky, že musím dát souhlas se zpracováním osobních dat v rámci využití telekomunikačních.sluzeb, nějaké nové nařízení EU. Zřejmě i banky chystají tuto úpravu. Mám tomu laicky rozumět,že končí éra ochrany osobních dat a společnosti je musí odtajnit a kazdý může v databázi veřejně nahlížet na soukromí jedince? Operátoři mohou předávat moje tel.č.třetím stranám např.marketinovým společnostem, které mne budou otravovat s prodejem svých produktů? Prosím o spravné vysvětlení co vlastně se to teď za povinnou novelu zákona v tomto směru chystá?
Nic podepisovat není potřeba, mají podepsanou smlouvu o poskytování čehosi a když v rámci téhle smlouvy nějaké údaje potřebují shromažďovat tak klidně mohou i bez dodatečného souhlasu. Jestli souhlas chtějí, buď jde o preventivní opatrnost, nebo chtějí data užívat nad rámec nutnosti.
Naopak, zvyšuje se ochrana osobních dat. Dnem 25. 5. 2018 nabude účinnosti směrnice EU zvaná GDPR (General Data Protection Regulation). O ní se lze něco dovědět např. zde: gdpr.cz/...
Suzo, dokud se nevložíte přesné znění toho, co Vám sdělil operátor, není možné jeho sdělení vysvětlit.
Odhaduji, že po Vás operátor chce souhlas k marketingovým účelům. Tento souhlas ale nepotřebuje k poskytování služby. Je jen a jen na Vás, jestli mu jej dáte.
"...že musím dát souhlas se zpracováním osobních dat..."
Nic nemusíte a taky to nedělejte. Operátor to jen zkouší, pro poskytování telekomunkačních služeb tenhle souhlas nepotřebuje, ostatní služby zase nepotřebujete Vy. Takže na něj nemá nárok.
Mně nedávno přišel papír od plynáren, na kterém vyžadují můj písemný souhlas přímo s prodejem mých osobních údajů (adresa, e-mail, tel. číslo, věk, pohlaví...) svým obchodním partnerům za účelem marketinku. Dokonce chtějí povolit přístup do mého internetového prohlížeče ! Za to mi nabídly pár jednorázových slevových poukázek do drogerie. Vzhledem k tomu, že od plynáren požaduju pouze jedinou službu - dodávku plynu, nevidím jediný důvod, proč jim něco podobného podepisovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.