Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dlužník ("známý") mne poprosil o půjčku, přes centrální registr dlužníků České republiky jsem vyhledával jméno a jeho insolvenční řízení bohužel nebylo ve veřejném výpisu k nalezení. Půjčku jsem mu tedy na smlouvu dal. Dnes po 5 měsících má mít splaceno a neviděl jsem ještě ani korunu. Dlužník je tedy jak jsem řekl v insolvenci (to jsem bohužel zjistil nedávno) a další pohledávky nehradí. Doneslo se ke mě, že i krade od svých blízkých, kteří to bohužel trpí. V novém zaměstnání je teď měsíc. Zajímalo by mě, jak nadále postupovat, kontaktovat insolvenčního správce nebo se obrátit rovnou na soud a žalovat dotyčného z podvodu. Pochybuji že měl v úmyslu něco vrátit a probíhající insolvenci zatajil + neustále lhal v ostatních věcech, nebudu rozepisovat, ale mám to již doloženo důkazy. Insolvenci má již od r. 2016, půjčka odemne byla až dávno po přihlášení pohledávek veřitelů, nehledě na to, že pokud se nepletu, tak dle zánoka si dlužník nesmí behem insolvence brát další půjčky.
Vím, měl jsem si ho více proklepnout, ale momentálně mi ani tak nejde o ty peníze, jako spíš o to, aby mu to jen tak neprošlo.
Předem děkuji všem za odpovědi.
@lazarus - nebo se obrátit rovnou na soud a žalovat dotyčného z podvodu
S podvodem neuspějete - i když pochybujete o dlužníkových umyslech:
Tr. z. § 209 Podvod
(1) Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.
Můžete ho písemně vyzvat k zaplacení dluhu (včetně případných úroků) a pokud nezaplatí, můžete žalovat o zaplacení půjčky - ale to je asi tak všechno. Vaše přání "aby mu to jen tak neprošlo" zřejmě zůstane i nadále jen přáním.
Ten zákon nezakazuje si půjčovat, kromě toho závazky mohou vznikat i jinak než půjčkou (odebráním služby, povinností danou zákonem jako třeba odvoz odpadu, udělením pokuty atd.) Zákon pouze stanoví (zjednoduším), že pro neplnění nových závazků je možné insolvenci zrušit. Povinný pak padne znovu do dluhů s exekucí atd. To že byl v tu chvíli v insolvenci na vašem závazku nic nemění, můžete ho standardně vymáhat. Trestní oznámení klidně můžete podat, neznám ale vaši konkrétní důkazní situaci, nevím, jak to dopadne.
Půjčeno má více jak 5000.
Trestní oznámení - Zatajil insolvenci, lživě informoval o zaměstnání, zaměstnaný nebyl, stále říkal jak musí do práce, přitom se válel doma. To vše mám podloženo, nicméně i přes to se bude těžko dokazovat, že si půjčil s úmyslem nesplácet.
Když mu zrusí insolvenci, tak přes exekuce se nikdo ničeho nedočká, dotyčný nic nemá. Kdyby něco měl, tak bych učinil, jak jsem se dočetl už před tímto dotazem na několika místech. Informovat insolvenčního správce a požadovat úhradu dluhu z majetkové podstaty dlužníka, pokud by to bylo reálné.
Tenhle měsíc by měl z nového zaměstnání dostat výplatu, takže třeba se pak umoudří, ale vzhledem k jeho chování pochybuji.
Každopádně rád vyslechnu další rady, abych si udělal nějaký větší přehled, než se vrhnu dál. Za dosavadní odpovědi děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.