Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jak je to nyní s tradicí kácení májky a jejího hlídání? Vím, že se traduje, že neuhlídat májku je veliká ostuda pro celou obec. Není nutné uhlídat samotnou májku, ale věnec či šátek na ní, takže tam lze i jen vyšplhat a trofej ukrást.
Jak je to z právního hlediska? Mám pocit, že jsem loni zahlédnul nějaké poškození cizí věci apd... je to stále ještě tradice nebo zločin?
Díky
Dobrý den, stavba májky je stále nezakázaná tradice (a to nejen u nás, ale i v dalších zemích). Google vydal tajemství, že letos se stavěla májka i v Praze nebo Brně (a v řadě menších obcí), tak žádná změna nebo dokonce nařízení EU (ten článek a rušení pomlázky byl aprílový žertík a zdá se, že velmi povedený, když tomu uvěřilo tolik lidí - a to tam byla uvedena poslední věta, že jde jen o žert). Jinak, májku staví buď muži z obce společně nebo jednotlivec pro svou vyvolenou. Podříznutí májky (nebo jejího vrcholu) je ostuda a právně postižitelné může být snad jen to, že by došlo k poškození např. zaparkovaného auta pádem májky. Zdravím!
Bohužel, z mnohaletých národních tradic se pod vedením EU stávají trestné činy. Podobně je to i s výpraskem pomlázkou o velikonocích (násilí na spoluobčanech ). Není se co divit, že tradice zanikají, kdo by chtěl riskovat trestní stíhání kvůli "ukradenému" věnečku. Letos jsem 1. máje projel 1/2 republiky a májku jsem neviděl ani jednu. Je to smutné
Někde je to tradice, ale taková, že stydne krev v žilách: ceskatelevize.cz/...
Tají se mi dech, ale obdivuji ty kluky!
Adrenalin je to vždycky...
A jinak na internetu je toho víc, např: Dva chlapci uřízli na náměstí v Lomu na Mostecku podle starého zvyku májku, kterou tam město nechalo vztyčit. Na policii na ně vzápětí přišlo trestní oznámení pro poškozování cizí věci. Oběma mladíkům za to hrozí až půlroční vězení. Zdroj: usti.idnes.cz/...
A já si pamatuji na svá mladá léta a jak to probíhalo u nás. Narodila jsem se na vesnici a tam byla tradice taková, že do všech rodin, kde byla dívka na vdávání, obec zařídila, že k nim do domu přes noc přivezli májku, břízku. Ráno jsme ji našli za vraty. Pak jsme si ji každá ozdobila barevnými fábory z krepového papíru a někdo z rodiny ji musel postavit-zakopat před barák. Vždycky to bylo z pátku na sobotu. No pak každá ta rodina musela připravit velké pohoštění, protože brzy ráno to začalo. Byli vybráni 3 pěkní kluci z věsnice a k nim 3 děvčata v krojích. A pak se chodilo s celou živou muzikou od domu k domu, kde stála ta nazdobená májka a sousedi se přidávali a chodili s tou muzikou. Do každého domu pak přišla ta děvčata s kluky a jeden z nich šel s tou dívkou tančit před barák, k té májce a muzika jim k tomu hrála. No a ta děvčata v krojích měla na tácku štamprlata a rodiče té dívky museli dát láhev nějakého alkoholu a ty okrojované dívky pak obešly všechny muzikanty a každý dostal štamprle a nějaký koláč, nebo jiné zakousnutí. Takže to končilo tak, že odpoledne už byli všichni totálně ožralí, protože těch nevdaných holek bylo docela dost a oni museli opravdu obejít všechny domy, kde stála ta májka. Pak se celá vesnice sešla u takového pódia na rynku, kde stála velká májka a pod ní se stínala hlava nějakému králi. To už si teda přesně nepamatuji, koho to tam popravovali a proč. Ale všichni měli vypůjčené divadelní kostýmy a brali to strašně vážně. No a pak se šlo rovnou do hospody na tancovačku, kde hrála stále ta samá kapela.
Když na to tak teď myslím, tak mi nejde do hlavy, jak to mohli ti muzikanti vydržet. Ale bylo to krásné...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.