Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vystěhování z obecního bytu

Od: pavluska* odpovědí: 20 změna:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, rodiče žijí v obecním bytě, všechno platí řádně. V domě kde žijí, se mají dělat úpravy a úřednice jim řekla, že se musí vystěhovat. Rodiče mají jen malé důchody a nemůžou si dovolit drahé podnájem. Tak by nás zajímalo, zda si musí hledat něco sami, nebo je obec povinna jim dát náhradní ubytování. Rodiče jsou zoufalí, nechtějí skončit na ulici. Úřednice jim řekla, že není jejich povinností, jim náhradní ubytování hledat. Děkuji.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud se jim smlouva prodlužuje automaticky, musí pronajímatel v případě, že chce pronájem ukončit nejméně 2 měsíce před koncem smlouvy písemně oznámit, že hodlá smlouvu nadále neprodlužovat. Kdyby se smlouva vždy po uplynutí prodlužovala "ručně" (dodatkem ke smlouvě), nemusí pronajímatel oznamovat nic a nájemce je povinen předat vyklizený byt nejpozději poslední den platnosti smlouvy. V případě smlouvy na dobu neurčitou musí pronajímatel předat nájemci písemnou výpověď s patřičným oddůvodněním nejméně 3 měsíce předem.

Krtek66 - Povinost sehnání náhradního bytu stejné kvality už pár let neplatí (viz NOZ), ale v tomhle případě by to měla být aspoň povinost morální.

hodnocení

2x

To, že jim "úřednice řekla" je naprosto nepodstatné - dostali od obce nějaký písemný doklad? Nebo jak se dozvěděli o vyklizení bytu?

pohanka*
hodnocení

2x

Nedejte na to, co Vám řekli rodiče a zase, co jim řekli na úřadě.

Přečtěte všechny papíry, co mají rodiče doma. Požádejte město, aby Vám dali všechny písemnosti k nahlédnutí ohledně rekonstrukcí bytů. Také se podívejte na stránky města a tam si přečtěte co město plánuje, jaké investice a změny v užívacích právech.

Protože nemáte právnické vzdělání a kolikrát záleží na slovíčku, tak s tím vším nelitujte peněz a běžte k právníkovi. Konzultaci sice zaplatíte, ale třeba nepřijdete /rodiče o byt/. Úřednice nemusela jednat férově, kdoví, co mají za lubem. Do opravených bytů se potom nastěhuje kdovíjaký známý, příbuzný, většinou to bývá kdo dá nejvyšší nájemné a podobně. Též je možné, že se byty budou jako sociální, pro začleňování, přidělovat uprchlíkům, migrantům. V tom totiž létají převeliké peníze od EU.

V Německu se to již stalo /ale to víte, nesmí se o tom psát/ vystěhovalo se z městských bytů pár německých obyvatel, že žijí v nepřiměřených bytech /větších/ a ty jsou /byly, článek vyšel před jistě asi dvěma lety/ potřeba pro zvládnutí migrantské vlny.

Takže, všechno je možné. I kdybyste dali 5 000 za radu, za ten klid to stojí, že jste udělali vše, co se dalo.

krtek66
hodnocení

1x

1) úřednice řekla..já jsem taky řekl..

2) o ukončení nájmu musí informovat písemně pronajímatel

3) pokud jsou v bytě na dobu neurčitou a někdo jim tu výpověď dá, musí mu sehnat náhradní bydlení ve stejné kvalitě a cenové hladině, to je dáno zákonem

4) úřednici bych poslal do řiti...všechny jsou vždycky chytré jak 10 blbých...

pavluska*
hodnocení

Pokud vím, tak smlouva se jim prodlužuje co půl roku. Takže asi mají smůlu a budou se muset vystěhovat pokud dostanou pisemnou výpověď že? Omlouvám se, ale v tomto neumím chodit.
tondac*

Pokud jim obec tu půlroční smlouvu neprodlouží, tak jim nemusí dávat žádnou výpověd a oni by měli ke dni skončení nájmu opustit byt.

To náhradní bydlení, o kterém píše krtek, je podle mne dávnou minulostí.

pavluska*
hodnocení

Takže rozumím tomu správně, že pokud jim neprodlouží smlouvu, rodiče skončí na ulici a úředníci nemusí hnout prstem.
krtek66

tak pokud nemají smlouvu na dobu neurčitou, tak to jsou v čudu...prostě skončí nájem a nazdar...to je blbá situace...divím se, že v takovém nájmu x let žijí...bych se bál o střechu nad hlavou každej měsíc

Pavlušo, rozumíte tomu správně, i když se Vám to nelíbí.

Takže rozumím tomu správně, že pokud jim neprodlouží smlouvu, rodiče skončí na ulici a úředníci nemusí hnout prstem.
Ano, ale rodiče se musí postarat o to, aby měli kde bydlet. Nikdo nemáme nájemní smlouvu na doživotí. Co si myslíte, že by úředníci měli v tomto případě dělat?

pavluska*
hodnocení

Bylo jim to řečeno, zatím jim písemně nic nedali.

hodnocení

0x

Musí see postupovat dle nájemní smlouvy, kterou mají rodičer sepsanou. Jinak hádáme z křišťálové koule. Pokud mají nájem na dobu určitou, končí nájem sjednaným datem. Dneska již nikdo nemusí zajistit jinému ubytování jinde. Každý si musí pomoci sám. Třeba tím, že se zeptá úřednice, zdali nemají jiný byt, podobný tomuto.

Úřednice má naprostou pravdu. Nikdo nevíme, jakým tonem to kdo říkal a jak to kdo poslouchal.

pavluska*
hodnocení

Na to se rodiče již informovali, úřednice jim prý řekla že se musí postarat sami, prý tímto to pro obecní úřad končí. Jinak díky za odpověď.

Neznám Váš úřad, nevím, zdali mají byt jinde. Ale právně je vše OK.

hodnocení

0x

@pavluska - úřednice jim prý řekla že se musí postarat sami, prý tímto to pro obecní úřad končí
Končí - zaměstnavatel pracovníkovi se smlouvou na dobu určitou taky nehledá nové místo.

Jestliže se, jak píšete, smlouva co šest měsíců prodlužuje, tak prostě dostanou oznámení, že na další období už se prodlužovat nebude. Jen je třeba si ohlídat výpovědní dobu:

NOZ § 2288

(1) Pronajímatel může vypovědět nájem na dobu určitou nebo neurčitou v tříměsíční výpovědní době,

c) má-li být byt vyklizen, protože je z důvodu veřejného zájmu potřebné s bytem nebo domem, ve kterém se byt nachází, naložit tak, že byt nebude možné vůbec užívat

(3) Vypoví-li pronajímatel nájem z důvodů uvedených v odstavcích 1 a 2, uvede výpovědní důvod ve výpovědi.

lidus*
hodnocení

0x

Neříkáte nám jen půl pravdy? Bydlím v BRNĚ Bystrc a i u nás se bude dělat renovace bytů (vyzděné jádro, kuchyně, podlahy, obklady, wc, koupelna, chodba). Souhlas jsem podepsala nebo nepodepsala, jediné co MUSÍM je nechat udělat stupačky, náhradní ubytování NECHCI na 4týdny se vystěhuji a NEPLATÍM nájem, nebo náhradní ubytování chci zajistit PLATÍM nájem a někde mě na ty 4 týdny ubytují. OB mi zůstává stále, opustím ho pouze na ty 3-4 týdny a vracím se do nového, mám na výběr z obkladů, lina, dlažby, kuchyně a td. a také možnost si nadstandart doplatit. Pavluško prostě rodiče na ten čas vemte k sobě, nebo na chalupu a nebo jim zaplatíte lázně... Bydlíme tu od r. 1985

pavluska*
hodnocení

Píši co mi řekli rodiče, žijí na vesnici ne ve městě, chodí to tu jinak, jinak děkuji za váš příspěvek. Jen jsem se chtěla poradit. Žiji jinde a k sobě je vzít nemůžu. Rodiče mě jen požádali o radu a já požádala zde. Všem děkuji za odpověď.
amo
Liduš, co se stane, kdyz nesouhlasite s rekonstrukci a nepodepišete souhlas? Chápu stoupačky se musi vymenit vsude, ale je to za den hotove a nemusite se nikam stehovat, my mame tady totez v reseni, ale smlouvy maji všichni na dobu neurcitou a samozrejme jistotu bydleni i po renovaci byt.jadra.
lidus*

"Amo", stoupačky všude a bez souhlasu ale to klidně jste v bytě, půl dne vydržíte bez vody a na wc jdete k sousedům jelikož se nědělají všechny větve ale vždy byty nad sebou. Rekonstrukci nechcete, nevadí, nikdo vás nenutí ale také vám ji nikdo už neudělá ani nedá peníze. Kdo jádro vyzdil má smůlu ani tomu to neproplatí. Jediné co mě štve je, že na náš barák příjde řada na podzim a to už jsem na chalupě nerada. V pohodě jsem se domluvila na bezbarier., širší dveře i do koupelny a na wc a sprcháč vhodný pro invalidy. Dokonce mi řekli, že to ani nebude stát nic navíc a kdyby náhodou ano, tak mi to naúčtují a zažádám o soc. příspěvek.

m123*

Liduš a vy si nechcete nechat předělat byt? Jsem taky z Bystrce a u nás v domě si to nechali udělat všichni :) .

amo
M123- lidus chce, čtete pozorneji :) A kdyz uz mate po rekonstrukci, jak jste byli s prubehem a výsledkem spokojeni? Byly nejake problemy?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]