Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úhrada studia

Od: skrob® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

uvedu modelový příklad. Pan Jiří se zavázal zaměstnavateli, z oboru školství, vystudovat dvouletý specialitzační kurz. Závazek je setrvání na dané škole 5 let po ukončení vzdělávání. Pan Jiří chce školu po ukončení dvouletého kurzu opustit a tím tento závazek nedodržet. Ve smlouvě se zavázal uhradit náklady s tímto spojené. Zajímalo by mne, jaké výše tyto náklady budou.

4 x semestr po 6 000,- 24.000 Kč, každý semestr 6 pátků uvolnění ze zaměstnání tj. 24 pátků, proplacené jízdné 24 x 250,- = 6000,- stravné 24 x 80,-?.

V podstatě mi v tom lítá jen to stravné a těch 24 pracovních pátků - nevím jak se počítá

Jde se nějakou metodikou dopracovat k výsledné sumě?

Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Zaměstnavatel by tam zaměstnance vysílal na pracovní cestu? Pokud ano, pak by stravné odpovídalo délce pracovní cesty. Při cestě trvající od 5 hodin do 12 hodin by šlo v roce 2018 o 78 Kč, při trvání cesty od 12 do 18 hodin o 119 Kč a při cestě delší než 18 hodin o 186 Kč.

Částky se každý rok mění a mohou být jiné v soukromém a státním sektoru. V případě pracovní cesty by navíc bylo nutné účast na školení považovat za výkon práce a k nákladům zaměstnavatele přičíst mzdu. (Podle mne ta úhrada bude vyšší: Školné, jízdné + případně mzda + stravné.)

24.000 + 6.000 + 1.872 (24 × 78) + mzda/nebo náhrada mzdy (24 × ?) = 24.000 + 6.000 + 1.872 + ... = 31.872 + ... Bude potřeba do výpočtu dosadit za ? průměr pro dovolenou z výplatní pásky a za ... součin 24 × zmíněný průměr.

Pozor na to, že v druhém roce bude stravné pravděpodobně o pár korun vyšší. Průměr pro pracovně právní účely se mění na začátku každého kalendářního čtvrtletí.

Poznámka: Nevím, jestli zaměstnavateli nevzniknou v souvislosti se studiem pana Jiří další náklady (Možná by musel zajistit nějaký zástup.)

hodnocení

Mockrát děkuji za rozbor.

meandra*
hodnocení

0x
Je zvláštní, že to není vyčísleno předem. Já musela zaměstnavateli podepsat před začátkem studia smlouvu, kde bylo uvedeno, že po studiu musím tři roky zůstat. Pokud lhůtu nedodržím, zaplatím zaměstnavateli 30 tis. Před studiem spočítali, kolik bude studijního volna a tak vyčíslili předem náklady na moje studium. Žádné jízdné ani nic dalšího proplaceno nebylo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]