Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
uvedu modelový příklad. Pan Jiří se zavázal zaměstnavateli, z oboru školství, vystudovat dvouletý specialitzační kurz. Závazek je setrvání na dané škole 5 let po ukončení vzdělávání. Pan Jiří chce školu po ukončení dvouletého kurzu opustit a tím tento závazek nedodržet. Ve smlouvě se zavázal uhradit náklady s tímto spojené. Zajímalo by mne, jaké výše tyto náklady budou.
4 x semestr po 6 000,- 24.000 Kč, každý semestr 6 pátků uvolnění ze zaměstnání tj. 24 pátků, proplacené jízdné 24 x 250,- = 6000,- stravné 24 x 80,-?.
V podstatě mi v tom lítá jen to stravné a těch 24 pracovních pátků - nevím jak se počítá
Jde se nějakou metodikou dopracovat k výsledné sumě?
Děkuji
Zaměstnavatel by tam zaměstnance vysílal na pracovní cestu? Pokud ano, pak by stravné odpovídalo délce pracovní cesty. Při cestě trvající od 5 hodin do 12 hodin by šlo v roce 2018 o 78 Kč, při trvání cesty od 12 do 18 hodin o 119 Kč a při cestě delší než 18 hodin o 186 Kč.
Částky se každý rok mění a mohou být jiné v soukromém a státním sektoru. V případě pracovní cesty by navíc bylo nutné účast na školení považovat za výkon práce a k nákladům zaměstnavatele přičíst mzdu. (Podle mne ta úhrada bude vyšší: Školné, jízdné + případně mzda + stravné.)
24.000 + 6.000 + 1.872 (24 × 78) + mzda/nebo náhrada mzdy (24 × ?) = 24.000 + 6.000 + 1.872 + ... = 31.872 + ... Bude potřeba do výpočtu dosadit za ? průměr pro dovolenou z výplatní pásky a za ... součin 24 × zmíněný průměr.
Pozor na to, že v druhém roce bude stravné pravděpodobně o pár korun vyšší. Průměr pro pracovně právní účely se mění na začátku každého kalendářního čtvrtletí.
Poznámka: Nevím, jestli zaměstnavateli nevzniknou v souvislosti se studiem pana Jiří další náklady (Možná by musel zajistit nějaký zástup.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.