Nejste přihlášen/a.
Prosím,má vliv na výpočet důchodu to,že pracuji na zkrácený pracovní úvazek? -Mám 80%,výši mzdy ponechme stranou. Mám do důchodu ještě skoro 10 let.tak nevím,jestli to řešit nebo ne,díky
Starobní důchod se skládá ze základní výměry - jednotná pro všechny důchody a z procentní výměry. Ta se stanovuje individuálně procentní sazbou z výpočtového základu podle získané doby pojištění. Pro stanovení výpočtového základu je podstatný osobní vyměřovací základ, tj. zjednodušeně = měsíční průměr všech příjmů dosažených v rozhodném období.
Orientační informace naseduchody.cz/...
Ano, samozřejmě, jak odpovídá ,,jedubabicka,,.
Váš zkrácený úvazek a adekvátně ponížená mzda, se samozřejmě promítne ve výši důchodu. Ale neberte si to tragicky, bude se jednat o pár desetikorun až stokorun. Hlavní je, mít co nejvíce odpracovaných roků, neodcházet do předčasného.
Protože nepíšete, kolik berete, je možné, že berete i při 80 % třeba 25 000, tak to nemusíte řešit.
Důchody se budou za deset let počítat kdovíjak, možná na důchody ani nebude, tedy se udělá jiný systém výpočtu než je nyní, stát a potažmo celá EU zkrachuje, může být válka, též se zkouší nepodmíněný příjem a tak podobně.
I když chápu, že každá pětistovka je v důchodu dobrá.
Ano,všem díky. Mám samozřejmě nižší příjem-18 let žpět asi 14 000,ted bych měla těch 9 let asi kolem 12500.Ale manžel je už doma v důchodu a chce abych na něj měla víc času a pošetřila se-ví co to je uhnat si z práce vážnou nemoc. Jen já to jak pylik řeším!
Roky odpracované mít budu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.