Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkrácený pracovní úvazek

Od: jim* odpovědí: 5 změna:

Prosím,má vliv na výpočet důchodu to,že pracuji na zkrácený pracovní úvazek? -Mám 80%,výši mzdy ponechme stranou. Mám do důchodu ještě skoro 10 let.tak nevím,jestli to řešit nebo ne,díky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Starobní důchod se skládá ze základní výměry - jednotná pro všechny důchody a z procentní výměry. Ta se stanovuje individuálně procentní sazbou z výpočtového základu podle získané doby pojištění. Pro stanovení výpočtového základu je podstatný osobní vyměřovací základ, tj. zjednodušeně = měsíční průměr všech příjmů dosažených v rozhodném období.

Orientační informace naseduchody.cz/...

cicky
hodnocení

2x

Na výpočet důchodu má vliv hlavně to, kolik peněz jste odvedl do sos. pojištění.

pohanka*
hodnocení

2x

Ano, samozřejmě, jak odpovídá ,,jedubabicka,,.

Váš zkrácený úvazek a adekvátně ponížená mzda, se samozřejmě promítne ve výši důchodu. Ale neberte si to tragicky, bude se jednat o pár desetikorun až stokorun. Hlavní je, mít co nejvíce odpracovaných roků, neodcházet do předčasného.

Protože nepíšete, kolik berete, je možné, že berete i při 80 % třeba 25 000, tak to nemusíte řešit.

Důchody se budou za deset let počítat kdovíjak, možná na důchody ani nebude, tedy se udělá jiný systém výpočtu než je nyní, stát a potažmo celá EU zkrachuje, může být válka, též se zkouší nepodmíněný příjem a tak podobně.

I když chápu, že každá pětistovka je v důchodu dobrá.

iz*
hodnocení

2x

Snížený úvazek se do doby důchodového pojištění nepromítne negativně, odpracované roky se Vám započtou bez ohledu na výši úvazku.

Ale nižší příjem se při výpočtu důchodu promítne do procentní výměry.

jim*
hodnocení

Ano,všem díky. Mám samozřejmě nižší příjem-18 let žpět asi 14 000,ted bych měla těch 9 let asi kolem 12500.Ale manžel je už doma v důchodu a chce abych na něj měla víc času a pošetřila se-ví co to je uhnat si z práce vážnou nemoc. Jen já to jak pylik řeším!

doplněno 01.05.18 21:10:

Roky odpracované mít budu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]