Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může učetnictví obce zpracovávat někdo, kdo je přímým příbuzným starosty či místostarosty? Nějak se mi to nezdá vzhledem k prazvláštním praktikám na naší vesnici... Vypsané faktury za nevykonanou práci atd... Díky moc za odpovědi, hezký večer, Kleris
Může, ale nesmí to být v rozporu mj se zákonem o střetu zájmů. Prostudujte: www.senat.cz/info/...
No, ze zákona to zakázané asi nebude, ale vhodné to zrovna také není. V každém případě to může vyvolávat možná i zbytečné obavy. Nedá se úplně konkrétně odpovědět, když neznám velikost obce, zda je obsazena funkce tajemníka, který odpovídá za personální otázky. Pokud byly ustanoveny na základě Zákona o obcích kontrolní a finanční výbory - ale hlavně pracují tak, jak jim ukládá Zákon, tak by to neměl být tak veliký problém. Ale domnívám se, že by se určitě našlo jiné řešení pro obsazení fukce účetní. V soukromé firmě jsou příbuzenské vztahy dokonce žádoucí. Ale v samosprávných orgánech se mi příbuzenské vztahy vůbec nelíbí. A věřte, že to mohu posoudit z vlastních zkušeností, protože jsem na městě pracovala více než 30 let.
Jde o dceru místostarosty, předtím funkci účetní vykonávala manželka místostarosty. Jsme obec o obyvatelích, přesto jsme viděli faktury vystavené na práci, která nebyla provedena, přidělování zakázek je také přinejmenším podivné... Jde mi o to, zda lze v případné "součinnosti" obou stran, jak obce, tak účetní, toto všechno úspěšně zakrýt? Snažila jsem se s obcí spolupracovat v rámci grantu na výstavbu dětského hřiště, ale bohužel nebyla ochota ze strany představitelů obce projevit byť pouhý zájem.
Kleris, na vaši otázku se skutečně nedá objektivně odpovědět. To bych musela znát kontrolní mechanizmy, oběh účetních dokladů a další informace. Zkuste obci nabídnout, že byste ráda pracovala v kontrolním a nebo finančním výboru. To nemusíte být členem zastupitelstva, ale máte pravomoc v kontrolní činnosti. Základem všeho je alespoň trochu se seznámit se Zákonem o obcích. To je hlavní právní předpis pro činnost obce a také uvádí, jaké informace může občan žádat po samosprávě. Znovu jenom mohu zopakovat, že podle mého názoru není vhodné zaměstnávat příbuzné vedení obce. Bohužel, když slyšíme, jak poslanci a senátoři zaměstnávají své příbuzné jako asistenty a hradí nájemné za poslanecké kanceláře ve vlastních objektech, potom se divme, že podobné praktiky se dějí i na spodních článcích veřejné správy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.