Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je tohle hypochondrie nebo projev fobie?

Od: hurvajs odpovědí: 7 změna:

Zdravím všechny, máme tady sestřenici, se kterou jsem dnes zažil docela zajímavou příhodu. Doprovázel jsem ji na polikliniku do centra Prahy, zrovna ve chvíli, kdy tady foukal silný vítr (kvůli kterému nám zakázali pálení čarodějnic :( ). Ve chvíli, kdy jsme stáli na zastávce, se zvedl poryv větru a vanul přímo na nás i s prachem a bordýlkem ze země. Sestřenka začala okamžitě panikařit, že jsou v tom bacily a z jejího záchvatu jsem vyrozuměl, že jsme de facto odsouzeni k smrti. Jako logiku to má, asi jo, ale nikdy jsem nad tím nepřemýšlel. Po návratu domů začala brutální očista. Umýt hlavu, obličej otřít desinfekčním uboruskem, vykapat oči a šup pod sprchu. Nos vydesinfikovat vatovým štětečkem s tea tree olejem. Je pravda, že ona má tu smůlu, že jí doktoři zanedbali nemoc, kdy marně chodila a stěžovala si na problémy a bolesti a předtím i potom, co konečně vzal ve vyhrocené chvíli někdo v potaz její zdravotní stav, zkusila několik měsíců jako pes. Takže je asi logické, že teď má strach. Trochu mi tím připomněla Sheldona Coopera z Teorie velkého třesku, akorát u něj se tím bavím, u ní jsem poněkud vyděšený a konsternovaný. A tak si říkám, jestli je tohle hypochondrie nebo spíš fobie z bacilů? Myslíte, že to nějak odezní samo nebo by jí měli rodiče pomoct? Přece tohohle si teta nebo strejda museli všimnout.

doplněno 01.05.18 20:24:

EDIT: Moc děkuji všem za pomoc při objasnění podivného chování. :) No, přemýšlel jsem nad tím až do dnešního večera a myslím, že ta holka to nemá chudák v životě jednoduché, tedy po téhle stránce. Musí to být nepříjemné, já si to neumím vůbec představit.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

8x

Dobrý den, pokud nás nějaká obava zasahuje tak, že nám komplikuje běžný život, tak je to fobie. Když někdo provádí takovou komplexní očistu po závanu větru, tak mu to život komplikuje a není psychicky v pořádku (jinak řečeno - měl by se léčit u odborníka). Zdravím!

figurek*
hodnocení

4x

nene. Ani hypochondrie, ani fobie, ale obsese.

cs.wikipedia.org/...

Obsese je posedlost nějakou nezastavitelnou a neovladatelnou myšlenkou. Stačí jen malý podnět a už jede. Hned za touto obsesivní myšlenkou se může vynořit další a ještě nemyslnější, které se říká nápravné chování. Například brutální očista od prachu. Přesně to se stalo vaší sestřenici.

hodnocení

0x

Já bych z jedné - ano, trochu hysterické - reakce závěry nedělala. Může za to částečně i nevědomost, někteří lidé se neuvědomují, že bakterie jsou naprosto všude, ona je jen v tu chvíli pocítila trochu "drsněji". Ono když se nad tím člověk zamyslí, tak mít v oku něco, co ještě před chvílí leželo na zemi a mohlo být psím bobkem nebo plesnivou svačinou, to je dost záhul. Proto je nad tím potřeba nepřemýšlet *frajer* vemte sestřenku stanovat někam do lesů na pár dní, žádný kemp se sprchama, udělejte jí pořádný program, kde nebude mít na hygienu ani pomyšlení a uvidíte. (A nebo ne, nechtěla bych být se svou radou zodpovědná za Vaše ublížení na zdraví *uf*)

hodnocení

0x
Ahojte.
Očividně se jedná o Bacilofobii.
---
Měla by navštívit odborníka.
Psychologa.
fobie.estranky.cz/...
iz*

Vy jste lékařka a psycholog v jednom? Téměř denně od Vás čtu nějaké "diagnózy", vidím vkládaná videa, ... Vážně si chcete vzít na svědomí, že někomu ublížíte?

Nikdo nedokáže diagnostikovat přes internet. Až to někdo dokáže, bude to nejméně na Nobelovu cenu.

A zase nesouhlas.

Prosím Vás,nechte už toho.

Ještě než jste sem přišla,tak jsme všichni odpovídali na otázky tohoto typu.

Proč je zde tedy ta rubrika? *nevi*

Protože máme všichni také své nemoci se kterými můžeme radit a pomáhat.Naši příbuzní a známí jakbysmet.

Nebo se snad domníváte,že lékař je sám Pán Bůh,který ví všechno?...

My jsme léčeni tzv.západní medicínou.Jinde zase východní,kupř.čínskou,která je nejstarší na světě.

Od té se vše odvíjí.

Slyšela jste někdy,že tomu a tomu člověku nepomohl žádný lékař,ale léčitel ano?

Myslíte si,že všichni léčitelé jsou pouze šarlatáni a podvodníci?

Ne,nejsou.

To samé platí i o "babkách bylinkářkách."

Z čeho vlastně vznikla medicína.

Víte to?...

A ještě dodatek...Proč se nenavážíte do jiných rádců viz výše?

Oni také radí a nejsou lékaři.Divné,že?

Já jsem pouze napsala v tomto případě oč se pravděpodobně jedná.

A dotyčné jsem doporučila odborníka - psychologa !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]