Nejste přihlášen/a.
Na jaře roku 2008 jsem půjčila kamarádovi 100tisíc, kdy jsem si nenechala potvrdit žádný doklad. Při půjčce byli přítomni další tři kamarádi, kdy tito jsou ochotni vše potvrdit. Mám nějakou šanci na vrácení půjčky a co mám dělat? Ten, již bývalý kamarád, nekomunikuje, vyhýbá se mi a odmítá cokoliv podepsat.
Za veškeré rady předem děkuji
Iva
Obraťte se na právníka a podejte žalobu. Pokud máte tři svědky je šance že vyhrajete hodně vysoká. Ideální by bylo mít ještě např. výpis z účtu že jste peníze vybrala před předáním kamarádovi.
Více o tom jak můžete postupovat si můžete přečíst např. zde: tisk.juristic.cz//...
iva29,
... ze všeho nejdříve by bylo ale dobré ... pojistit si svědecké výpovědi PÍSEMNĚ ... a to od všech tří svědků, abyste to svědectví měla i na papíře - tj. VĚROHODNĚ potvrzené.
Nevíte, co se může ( třeba už zítra ) stát ... a Vy nemusíte mít možnost to svědectví už nijak doložit.
Někdy také svědkové, kteří svědectví slíbili, pak ( z neznámé příčiny ) prostě svědčit odmítnou.
Že myslíte, že se to nemůže stát?
Myslím si, že poučení ( co všechno se může stát ) máte již z toho, že jste důvěřovala tomu, komu jste peníze půjčila ... a nyní je musíte pracně vymáhat.
... přeji šťastné pořízení.
v tomto směru doporučuji svědecké výpovědi formou čestného prohlášení...
tj. Já, níže podepsaný (Franta Vomáča, nar. tehdy a tehdy, trvale bytem v Horní Dolní) čestně prohlašuji, že - co viděl, kdy viděl, kolik to bylo apod.)
V Horní Dolní dne... podpis
a ještě předtím bych milému "kamarádovi" napsal, že takové jednání může být hodnoceno jako podvod a šupky za advokátem...
hawatte,
úplný souhlas s Vámi.
Je ale potřeba najít skutečně advokáta ... a ne jenom člověka,... který si jenom říká, že je advokát, protože pak se ( i v těch nejjednodušších sporech ) jedná doslova o život.
Protože táhne-li se soudní spor na dlouhá léta ( jen aby soudci měli práci, protože jinak není možné, aby triviální spory trvaly i desítky let ), ... pak ty "šaškárny" normální SLUŠNÝ člověk nemusí ani přežít.
Je to napsáno tvrdě, ale pokud píšu ... o soudcích na našich soudech, ... o advokátech v tomto státě a j., ... tak mám na mysli skutečné konkrétní osoby, jejichž jednání ... s naplňování ( či hájením ) práva ... nemá vůbec nic společného ... a patrně se řídí podle úplně jiných "kritérií", ... což je přímo katastrofa.
Soudním řízením viníkovi pohrozit ( a to třeba i podáním žaloby, kterou lze také - v pravý čas - vzít zpět ), ale jít v našem státě do soudního řízení je pouze tou krajní možností ... a to pro hodně otrlé, protože ... na stručné, ... jasné ... a rychlé vyřízení celé záležitosti ... to u našich soudů patrně ještě hodně dlouho vypadat asi nebude.
jj, ale přiznejme si, že to je v podstatě v každém povolání - buďto to někdo dělá, protože to bere jako své poslání, které mu jako bonus vydělá na živobytí, nebo to holt dělá pro prachy, ale tací jsou i řemeslníci, úředníci apod...
hawat,
... teď mi není jasné, zda to myslíte pouze na advokáty nebo i na soudce.
Ale ať je to tak, či onak, mám dojem, že srovnáváte úplně nesrovnatelné, protože:
Pokud to ... s tím srovnáním
... řemeslníků,
... úředníků ( předpokládám, že máte na mysli státní úředníky ),
... advokátů,
... a soudců
... myslíte skutečně vážně, ... pak je k Vašemu vyjádření zbytečný jakýkoliv komentář, protože se domnívám, že Vaše vyjádření je - velmi častým - alibismem privilegované profesní skupiny, která by měla "hrát" úplně podle jiných "not", ... a to PŘEDEVŠÍM proto, že ( pro svoji práci ) mají - STÁTEM GARANTOVANÉ ( tj. zákonem dané! ) - zcela odlišné podmínky, ... než vzpomínaní řemeslníci.
ač se to může zdát podivně, myslím to naprosto na všechny. otázka jakéhokoliv škatulkování ať již dle věku, barvy, rasy, náboženství, národnosti či povolání je mi absolutně cizí...
to privilegium mi není jasné - tím myslíte co?
hawat,
ozývám se malinko se zpožděním, ale není to proto, že bych neměl čas ( na což by se - pokud bych skutečně měl zájem to udělat - dalo třeba i vymluvit ), ale je to - zcela jednoznačně - proto, že jsem opravdu zvažoval, jak Vám na Vaše řádky odpovědět.
To ne pro to, že bych nevěděl, jak Vám odpovědět, ale to z toho důvodu, ... jestli mi vůbec stojí za to tuto naši debatu ještě dále rozvíjet, ... protože jste ji "posunul" do roviny, která s dotazem vůbec nesouvisí.
Myslím tím to Vaše srovnávání ( dvou {mnou uvedených} profesních skupin ... o jejichž způsobu možných postupů práce jsem se zmiňoval ) ... s Vámi uvedenými dalšími profesními skupinami "... úředníků a řemeslníků a pod.", ... které jste ještě doplnil o vyjádření, ... u kterého jsem už úplně přestal chápat, proč Vámi - toto vyjádření - bylo vůbec uvedeno.
Tím mám na mysli to, že jste ještě dále uvedl doslova: " otázka jakéhokoliv škatulkování ať již dle věku, barvy, rasy, náboženství, národnosti či povolání je mi absolutně cizí... "
O takovém "škatulkování" jsem - já sám - ve svém životě vlastně ani nikdy vůbec neuvažoval, takže alespoň je jasné, že tato zmínka ( z Vaší strany ) mne přiměla k zamyšlení, co jste tímto svým vyjádřením vlastně sledoval, ... přesněji ... co Vás k tomuto sdělení ( v tomto dotazu - od "iva29" ) vůbec vedlo.
A abych řekl pravdu, tak - ani teď - to skutečně nevím.
Je ale docela možné, že došlo k nějakému nedorozumění ... v pochopení významu toho, co jsem napsal.
To, co jsem napsal, ... za to se mohu kdykoliv ( tedy i nyní ) postavit, protože nejde o žádné imaginární fráze, či bezdůvodné napadání kohokoliv, ... ale jde pouze o KONSTATOVÁNÍ - velmi smutné - SKUTEČNOSTI, která je v tomto státě ( bohužel ) "podložena" DLOUHODOBOU ZKUŠENOSTÍ ... z vlastního poznání toho, co se tady děje.
Proto jsem své zkušenosti ( ve svém příspěvku pro "iva29" ) také uvedl
... tj. SNAŽIL JSEM SE PORADIT TAK, JAK JSEM NEJLÉPE DOVEDL.
No, a pokud se jedná o moje reakce ( na Vaše sdělení ), které se ( zkráceně řečeno ) týkají "privilégií" ( garantovaných státem ), pak to jsou privilégia zcela neoddiskutovatelná ... a to hned v několika směrech, z nichž "nejkřiklavějšími" jsou otázky ODPOVĚDNOSTI ZA ZPŮSOBENÉ ŠKODY, ... a také MEZD ... ZA VELMI ŠPATNĚ VYKONÁVANOU PRÁCI, což u ( mnou zmiňovaných ) dvou profesních skupin ... není vůbec možné srovnávat s profesemi, které jste - k porovnání - uvedl Vy.
Nebo mi snad chcete tvrdit:
1) ... že ten řemeslník ... má ZÁKONEM stanovenou výši mzdy?
2) ... nebo že ... řemeslníkem způsobené škody ... za něho hradí STÁT?
3) ... nebo proč jednání ( obou mnou uvedených profesních skupin ), která jsou v takovém rozporu se zákony, že se velmi často jedná ... až ... o velmi hrubou NEDBALOST ( nebo snad i NEZNALOST ), ... či dokonce o ZNEUŽITÍ udělených pravomocí ( mnohdy s velmi neblahými důsledky pro postižené ) ... kdy nejenom že zůstávají ( tyto svévole ) bez adekvátních postihů, ... ale tyto se často opakují ... a dorůstají do - zcela neúnosných - rozměrů?
4)... A DALŠÍ JINÉ?
... svým příspěvkem - v tomto dotazu - jsem skutečně nesledoval nic jiného, než jenom to,
... jak "iva29" uvést malinko do situace, se kterou ( při ochraňování svého práva ... a to i na ochranu - zcela prokazatelně - jejího majetku ) je možné se v těchto našich "končinách" ... setkat. ( ... bohužel. )
Pokud věc nemáte sepsanou doporučuji zvolit nějakou vymáhací agenturu, soud Vám bude k ničemu. Doporučuji si vybrat z renomovaných např. www.uhrazeno.cz nebo www.deredes.cz.
proč k ničemu? já bych naopak věc řešil po cestě právní - tj. advokáta, návrh na platební rozkaz, případně exekucí
Souhlasím s jindrichemplachtou. Zvolit vymáhací agenturu. Řešila jsem jen malý problém přes firmu deredes a vyřešeno. Nakonec se dlužník tak zalekl co by musel navíc zaplatit, že toto všechno uhradil. Měla jsem jen podepsaný dluh v sešitku nějakým čmrkancem a v záloze svědky, kteří potom nechtěli nic přiznat. Zkuste od svědků si jejich svědectví podepsat - zavčas než o toho cuknou. A napiště doporučený dopis dlužníkovi a uveďte, kdy tento dluh měl zaplatit (to je pro vymahače, protože od toho dne se započítává nesplacení dluhu).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.