Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svatba vs zvýšení výživného pro ex?

Od: zuzinek odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

chtěla bych Vás požádat o radu. Možná si teď budete říkat, že jsem zlatokopka a bůh ví co ještě, ale bohužel finance patří k životu...A já jsem dost realisticky založená.

Teď k otázce. Začínáme s přítelem uvažovat o svatbě. Přítel je rozvedený a z předchozí partnerkou mají dítě. Ex je poněkud materiálně založená (slušně řečeno). Naší svatbou dost výrazně stoupne příjem domácnosti a také (pocházím ze zajištěné rodiny) budeme mít byt (psaný na mně). Chtěla jsem se zeptat, zda-li je zde reálná šance, že když ex požádá o navýšení a jako důvod uvede, že se změnila živ.úroveň otce, bude jí vyhověno? V současné době dostává opravdu slušné alimenty-vím, není to jen o nich... Ale zajímalo by mně podle čeho soudy posuzují uroveň rodičů. Nejezdíme nikam na drahé dovolené (naopak-nebyli jsme nikde, protože jsme dost pracovně vytížení). Ona má kde bydlet (byt v podnájmu), ale ten my teď máme také(až cca za rok dva dostanu vlastní od rodičů)...Auto má, my také...Samozřejmě máme o něco lepší-přeci jen máme 2 příjmy...Jinak vyživovací povinnost mají pouze rodiče dítěte-má mzda by tedy neměla být použita na výpočet alimentů-je to tak? Pouze budu mít jako manželka vliv na životní úroveň...

Posuzuje soud i tohle, že my dva máme ty peníze fakt tvrdě vydělané a ona se o lepší práci ani moc nesnaží...?

Během cca 14 dní budu mít na toto i schůzku s právníkem, tak sem pak můžu napsat i jeho názor-kdyby to někoho zajímalo.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

2x

Dobrý den,

sňatek znamená změnu poměrů. A dítě má nárok podílet se na životní úrovni rodičů. Takže, bohužel pro Vás, může dojít ke zvýšení výživného. Domníváte se, že paní používá peníze pro sebe místo pro dítě, nebo se Vám zdá, že by mohla ona dávat dítěti více?

zuzinek
hodnocení

Myslím, že to co dostává, by jí mělo na dlouhou dobu stačit... Proto mně zajímalo jak se posuzují ty poměry rodičů, jestli to je stylem-my máme byt, ona nemá, tak šup zvýšit výživné... Také nechápu, proč se u otce bere (u výpočtu alimentů) teoretický plat, kterého může ve svém oboru dosáhnout a u matky ne? Přece nebudeme doplácet na to, že oba chodíme do práce a ona moc nechce, tak si zažádá o zvýšení...

myse*

Víš, ono to není tak jedoduché ani jednostranné. Až budeš mít svoje děti, pak teprve pochopíš co jejich "provoz" opravdu obnáší a stojí. U soudu otec (i matka) musí přiznat své výdělky i výdělek manželky nebo přítele, který sdílí společnou domácnost. Sňatek na tom takový vliv nemá - jedná se o společnou domácnost.

Teoretický plat se bere tak proto, že spousta mužů třeba pracuje na černo a oficiální práci si nehledá nebo "podniká" a vykazuje ztrátu (ono se totiž do daní dá schvoat spooousta věcí na provoz domácnosti, auto, benzín apod) nebo pracuje za minimální mzdu a zbytek dostává tzv. na ruku... Teoretický plat se posuzuje taky u matky, ne jen u otce. A pozor na to, můžou brát i teoretický plat váš.

A ta matka - já ji tedy neznám, ale ona má o dost snížené možnosti zaměstnání - musí končit nejpozději v 16h aby vyzvedla dítka ze školy/školky, bere si paragraf, když jsou děti nemocné, musí nějak pokrýt prázdniny, zaměstnavatel dá vždy přednost bezdětné ženě nebo muži, všechny to známe i vy jednou poznáte...

hepcziiik*
hodnocení

0x

Především výživné je dávka pro dítě, to je důležité uvědomit.

Ten kdo výživné, může samozřejmě požadovat, zda je s těmito prostředky účelně zacházeno. Zda jsou využity skutečně pro dítě nebo jestli jich rodič používá pro vlastní obveselení. Současně ale musí stejným poměrem přispívat na výchovu i ten kdo alimenty dostává. Ten kdo platí výživné nemá za dítě hradit koníčky, školu, oblečení atd., má se spolupodílet...

Soud dále zohledňuje, jestli (v tomto případě otec) přispívá na dítě i jinou formou - kupuje dárky na narozeniny, Vánoce, bere sebou ditě např na hory, dovolenou nebo část prázdnin. Zkrátka zohledňuje veškeré výdaje, které vydá mimo alimenty...

zuzinek
hodnocení

Ano, ono vše něco stojí, ale ex se nemá špatně-není to ten případ, že matka zůstane s minimem a otec se snaží snížit alimenty co to jde. Přítel platí pravidelně ve výši, kterou ona navrhla a on na ni přistoupil a nejsou to malé peníze.

K tomu přiznání/nepřiznání osobu v domácnosti-ona má přítele a také jej nepřiznala...

Finance máme rozdělené a tedy i každý své výdaje-zatím. Já mám sice slušný příjem, ale i vcelku velké výdaje, takže ono dsi právě tu úroveň moc přítel nezvýší. Jestli půjdu někdy na mateřskou, tak spíše naopak...

Jinak na dítě jinak nepřispíváme-otec s matkou nejsou v kontaktu. Vůbec. Ani neíme kde bydlí, vidí se jen u soudu...

myse*

to, že mu nepřispějete navíc vůbec ničím vám u soudu vůbec nepomůže. Matce naproti tomu nepomůže zase to, že vám brání ve styku s dítětem. otázkou je, jak moc se otec snažil... (zkuste to nějak dokázat)

jak víte, že má přítele, když ani nevíte kde bydlí? to nějak nesedí...

Prostě váš partner je otcem a dítě je jeho a nezbaví se toho nejméně 20 let. Počítejte s tím - s tím si ho taky berete. Prostě MÁ dítě a vy se s tím musíte smířit. Až jednou budete mít svoje - měli byste oběma měřit stejně - a to není vůbec jednoduché, že?

zuzinek
hodnocení

Ohledně jejího přítele-info od známých. My neznáme adresu, město kde se vyskytuje ano.

Jj, nezbaví-to vím. Ale na druhou stranu-píšete, že bych měla měřit oběma stejně-a já právě po odečtení všech výdajů na své dítě nebudu mít tolik peněz jako dostává ona na alimentech... To je právě ono. Jsem smířená s touto výší alimentů a brala bych kdyby přišla s tím "je lyžák, potřebuji přispět", ale neberu, když dojde k situaci kdy se vezmeme a ona hned jak se to dozví dá žádost na soud... Tohle pro mně prostě není důvod.

Díky za rady/posouzení. Jak jsem psala-budu to řešit s právníkem. Co můžeme čekat, jaké navýšení a tak.

Pěkný den.

zuzinek
hodnocení

Pro upřesnění-jako vydělávající manželka tu úroveň zvýším. Mám dost velké výdaje, ale přeci jen něco zbyde-dva platy prostě budou znát-i když ne Bůh ví jak moc.

Jako nevydělávající manželka=na mateřské, tu úroveň snížím, protože partner převezme mé závazky (opět konkrétně závazky si z mateřské pokryji, ale živit už mně bude on a dítě také).

Nevidím důvod proč bych se s dítětem měla já stýkat. On se s ex nestýká vůbec, vztahy tam nejsou vůbec dobré- a tedy i s dítětem není v kontaktu, Je to jejich cěc-do toho já nezasahuji.

dusatka*

To je mi líto. Já osobně bych pohrdala chlapem, který se nechce stýkat se svým (předpokládám nezletilým) dítětem. A taky bych chtěla poznat dítě svého muže, protože bych ho brala jako jeho součást.

Takže čistě právně, pro upřesnění: pokud budete Vy doma s dítětem na mateřské, bude to opět změna poměrů a důvod k úpravě výživného.

Třeba dopadnete líp, než Vaše předchůdkyně (sama s dítětem, o které otec nejeví zájem).

zuzinek
hodnocení

Já jím nepohrdám, já jej miluji, Ono těžko soudit, když nevíte co se mezi 2 dospělými stalo...

Tahle diskuze se odchýlila od tématu, dále tu nebudu rozebírat naše soukromí.

dusatka*
hodnocení

0x

Víte, já nechci moralizovat, ale Váš nastávající má prostě dítě, a já mám pocit, že Vy jste se s tím nesmířila a berete to jako přítěž, jako něco, co Vás bude jen omezovat. Snažila jsem se propátrat Vaše příspěvky, ale nikde jsem nenašla o dítěti žádné podrobnosti. I to, že, jak uvádíte, otec dítěte mimo alimenty nepřispívá, svědčí o tom, že se s dítětem nestýkáte ani Vy ani on (teda tohle si jen domýšlím). Vám to nevadí? Myslím, že byste měla zkusit se s dítětem poznat a navázat s ním vztah, protože tou svatbou se přece jen něco změní nejen po finanční stránce, ne?

Také jsem ve Vašich příspěvcích našla docela rozpor - v prvním dotazu totiž píšete, že jako manželka budete mít vliv na životní úroveň manžela a zřejmě tím myslíte její zvýšení (protože se bojíte zvýšení alimentů v jejím důsledku), v jiném uvádíte, že jde o snížení životní úrovně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]