Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podvod na bazos.cz?

Od: panokurka* odpovědí: 9 změna:
Dobrý den,před 2 týdny mně zaujal inzerát na bazos.cz .
Byl na telefon za 5 900 kč, tak jsem inzerentovi napsal a on mi odepsal,že je dostupný.
Poté mi napsal, že telefon má ale že ho prodá jen při převodu na bankovní účer předem, a potom zásilku odešle poštou , že je momentálně za prací v Itálii, telefon má sebou, byl zakoupen v Čr a má téměř 2- letou záruku.
Nejdříve jsem tomu příliš nedůvěřoval, ale potom co mi odeslal fotku - občanky, pasu, screenshotu obrazovky bankovního účtu s jeho jménem a fakturu s telefonem a jeho jménem jako odběratelem to vypadalo věrohodně.
Když jsem mu odeslal peníze na účet tak mi 2. den odepsal, že mu peníze přišli a zásilku odesílá, prý mu oznámili, že doba dodání bude 3-5 pracovních dnů.
Dnes je to 7. Pracovní den a nic mi stáe nepřišlo, ale co je horší - dotyčný se mnou přestal komunikovat.
Prvně jsem se ho zeptal na stav zásilky, nebo jestli neví jak to vypadá s dodáním před 4 dny , poté jsem se mu psal aby se mi prosím alespoň ozval, jak to vypadá?
A dotyčný nekomunikuje.
Nevím jak se mám zachovat, když nevím ani číslo zásilky, abych mohl balík sledovat, ani jestli vůbec nějaký balík je.
Jak by jste se zachovaly vy? Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

4x

Obrať se na policii, ta jediná bude moc tento trestný čin projednat. A snad se ti podaří dostat peníze zpět.

Na podobný podvod jsem málem naletěl před několika lety, prodávají mi poslal kopii občanského průkazu. Naštěstí jsem si dotyčnou osobu z občanky našel a zjistil, že doklady jsou kradené. Faktury a všechno se dají udělat.

Gratuluji k ponaučení ze života.

A nebo se pletu a balík je opravdu na cestě, a prodávající nekomunikuje, protože má pracovní povinnosti.

(to jsem taky naivní, že?) Ale na bazoši jsou i ověřené inzeráty s recenzemi. takže opravdu záleží na koho narazíš.

pohanka*

Mě to napadlo hned, že doklady mohou být kradené. Je to divné, odjet do Itálie a odtamtud prodávat telefon a posílat ho.

Když už, tak na dobírku. I to je ale riziko, protože se posílaly balíčky, které po rozbalení obsahovaly nepotřebné krámy, ale které vážily podobně, jako telefon.

praivo*

Zejména vzhledem k aktuální situaci na ČP, která nezvládne to druhého dne doručit balík z ČR, mi ta druhá možnost nepřipadá úplně nereálná.

hodnocení

2x

Otázka je sice pro ženy (zachovaly), přesto zkusím odpovědět.

Na bazoši bych nekoupil ani zápalky, ten je podvody proslulý. S penězi se rozlučte a věc oznamte na PČR. Pak se zkuste modlit, ať se povede podvodníka vypátrat. To se nepovede, protože většinou používají "Blesk peněženku", která je anonymní a nedohledatelná.

Upřímnou soustrast přeji.

doplněno 23.04.18 20:43:

@praivo: A proč a co bych ti jako měl vysvětlovat*sok*

doplněno 23.04.18 22:30:

@praivo: A proč mi to říkáš? Jednak jsem se na nic neptal a pak je mi to úplně ukradené.

praivo*

Tak mi vysvětli, jak je možné, že posledních několik let nakupuji elektroniku téměř výhradně na Bazoši a Sbazaru a ještě jsem nepřišel ani o korunu? Zatím to byly ThinkPad X200T 4000 Kč, X220T 7000 Kč, Lumia 1020 2× 32 GB + 2× 64 GB všechny 4000-6000 Kč/kus, 2× Nokia 808 16 GB 2500 Kč první a 140 € (ze Slovenska) druhá, Nikon D60 4700 Kč a naposledy Sony ILCE-6000 12000 Kč. Placeno někdy převodem, někdy dobírkou a naposledy poštovné předem převodem + zbytek dobírkou.

praivo*

Protože z tvého příspěvku vyplývá, že inzerát na Bazoši je téměř zaručený podvod. Přitom stačí nebýt idiot a nekupovat od pochybných prodejců. Pokud je inzerát na českém serveru a tvrdí, že je v Itálii a prodávanou věc má s sebou, tak je to přinejmenším divné. Proč by to neprodával třeba na eBay.it nebo jiném italském serveru?

praivo*

Protože reaguji na to tvoje "Na bazoši bych nekoupil ani zápalky, ten je podvody proslulý." - Že si někdo nezkontroluje, komu posílá peníze, ještě neznamená, že je špatný celý Bazoš. Tebe se tazatel taky neptal, jestli bys na Bazoši koupil zápalky, a stejně jsi považoval za nutné mu to napsat...

hodnocení

0x

Technická poznámka k dokladům - aplikace.mvcr.cz/... - sice je třeba se v tom nejdřív zorientovat, ale může se někdy hodit. Ostatní databáze policie.cz/...

jurajjuraj*
hodnocení

0x

tak tohle je primo ucebnicovy priklad podvodu ktery na inzertnich servrech funguje uz dlouha leta

ze ti prijde telefon necekej a ze ti PCR pomuze zpet k penezum bych taky necekal ale nahlasit to muzes

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma bazos podvod

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]