Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svatba - placené volno

Od: marekb odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

budu mít svatbu, která bude normálně v pracovním týdnu, nikoliv jak bývá zvykem o víkendu. Chtěl jsem se zeptat, jak je to s nárokem na placené volno pro ženicha, rodiče ženicha a svědka?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Snoubenci a rodiče viz dále, svědkové nárok nemají:

ZP § 199

(1) Nemůže-li zaměstnanec konat práci pro jiné důležité osobní překážky v práci týkající se jeho osoby, než jsou uvedeny v § 191, je zaměstnavatel povinen poskytnout mu nejméně ve stanoveném rozsahu pracovní volno a ve stanovených případech i náhradu mzdy nebo platu podle odstavce 2. Náhrada mzdy nebo platu přísluší ve výši průměrného výdělku.

§ 206

(1) Je-li překážka v práci zaměstnanci předem známa, musí včas požádat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna. Jinak je zaměstnanec povinen uvědomit zaměstnavatele o překážce a o předpokládané době jejího trvání bez zbytečného průtahu.

(2) Překážku v práci je zaměstnanec povinen prokázat zaměstnavateli. Ke splnění povinnosti podle věty první jsou právnické a fyzické osoby povinny poskytnout zaměstnanci potřebnou součinnost.

Nařízení vlády č. 590/2006 Sb.

5. Svatba

Pracovní volno se poskytne na 2 dny na vlastní svatbu, z toho 1 den k účasti na svatebním obřadu; náhrada mzdy nebo platu přísluší však pouze za 1 den. Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne rodiči na 1 den k účasti na svatbě dítěte a ve stejném rozsahu se poskytne pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu dítěti při svatbě rodiče.

marekb
hodnocení

1. Pokud to dobře chápu, tak si jako snoubenec mohu nebo musím vzít 2 dny volno?

2. Mohu si vzít jen jeden den volna s tím, že bych si tento den nechal proplatit?

3. Svědek nemá nárok na žadné placené volno? I když je to bratr?

1. Máte nárok, nikoli povinnost - tedy nemusíte.

2. Nerozumím - co byste si chtěl "nechat proplatit"?

3. Nemá - na příbuzenském vztahu nezáleží.

K bodu 2 - máte nárok na 1 placený den volna (obřad) a 1 neplacený den volna. Jestli využijete jen ten jeden, kdy máte obřad, oba dny, nebo žádný je na Vás. Co byste chtěl proplácet? Jako že byste si vzal volno i druhý den (nárok máte) a nechal si ho zaplatit? To těžko, druhý den je prostě neplacený. Když si ale druhý den volno nevezmete a normálně přijdete do práce, samozřejmě Vám za něj mzda přísluší.

marekb
hodnocení

Asi jsem to napsal špatně. Jde mi o to, že podle toho co jste napsal mám nárok na 2 dny volna a z toho jeden den mám proplacený. Já bych si vzal pouze jeden a den a to v den obřadu a jde mi o to, zda mi tento den bude proplacen?

Ano, je to tak. Budete-li mít volno pouze na den obřadu, náleží vám za tento den náhrada mzdy - nebo jak píšete vy, bude vám ten den proplacen.

Tak ještě jednou - "náhrada mzdy nebo platu přísluší však pouze za 1 den"

Oznámíte zaměstnavateli předem, že ten a ten den máte vlastní svatbu, doložíte (oznámení, potvrzení matriky - zeptejte se, co bude chtít) a sdělíte, že máte zájem pouze o 1 den volna s náhradou mzdy dle výše uvedených předpisů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]