Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Realitka vyžaduje zaplatit provizi

Od: varry odpovědí: 23 změna:
Dobrý den,
jedna z realitek nabízela nemovitost, domluvil jsem se s realitkou a majitelem na prohlídce. Asi o měsíc později jsem náhodou potkal majitele nemovitosti, došlo k řeči, pokud bych měl zájem prodá mi ji bez realitky o celkem nižší částku, což byla provize pro realitku. Majitel tvrdil, že s realitkou nemá uzavřenou žádnou smlouvu. Po dlouhém rozmýšlení několika měsíců jsem nemovitost koupil od majitele a zašli jsme ji přepsat na katastr, kde stále běží lhůta 21denní pro zápis nového majitele.
Však volal mi realiťák, že po mně chce alespoň nějakou provizi za to, že mi nemovitost ukázal, že ji musel fotit, jezdit na prohlídku, inzerovat...
Musím mu dát nějakou provizi? Řekl mi, že mi pošle fakturu k zaplacení, jinak to bude řešit právně.
Jsem z toho vyděšený a nevím co mám dělat, chce po mně 5tisíc.
Když bych mu je nedal, může mě právně napadnout? Je možné, že nahrával hovor se mnou a já tam odkýval, že jsem byl na prohlídce a další řeči :(
Děkuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xevyruhi
hodnocení

11x

Realitka měla s majitelem určitě uzavřenou smlouvu, protože těžko by jinak měla od té nemovitosti klíče a nemohla by tě vzít na prohlídku. Ale tato smlouva mohla být klidně i ústní. Na čem se oni dohodli, ti může v zásadě jedno. Pokud realitka nebude moci dokázat přesnou výši provize, tak může vysoudit náhradu nákladů, které měla se zprostředkováním.

To může být klidně těch 5tis kč. To docela ještě ujde.

Tebe jako kupujícího to ale nemusí zajímat. To je věc prodávajícího.

hodnocení

7x

pokud nemá výhradní smlouvu na zprostředkování prodeje nemovitosti nemá na žádnou provizi nárok

pokud by jí měl musel by mu jí zaplatit ten co vám nemovitost prodal pokud ste se v kupní smlouvě nedohodli jinak

hodnocení

7x

Já bych makléřovi sděli, že jsem s ním nic neuzavřel, a pokud chce provizi, musí jít na jiného zákazníka.

Makléř to zkouší, páč chce peníze.

eivlis*
hodnocení

5x
Realitak nema na nic narok a jen zkousi jestli date..Pokud neni zadna smlouva, zadny podpis, tak je nesmysl co chce realitak.Co jsme kdy prodavali, tak vzdy je to prodavajici-majitel, ktery se pripadne zavazuje realitce..

instalater*
hodnocení

4x

Zdravím, při prohlídce domu z realitkou jste ji něco podepisoval? Mělo by to být něco v tom smyslu , že budete koupi domu realizovat výhradně přes tu realitku. To stejné se týká prodejce domu , který podepíše s realitou takzvanou exkluzivitu , to je že neprodá dům jinak než přes realitní kancelář s kterou má smlouvu. Chytrý prodejce tuto exkluzivitu neuzavírá . Pokud jste nic nepodepisoval , tak můžete být relativně vklidu. Jinak soudní spory se nevedou kvůli 5 tis. Na vašem místě bych pokud mi znovu realitka zavolá řekl , ať vám vše pošlou písemně, aby jste se s tím mohl obrátit na svého právníka.

Mně se stalo, že když jsem kupoval byt pro syna , tak mi realiťák říkal, že pokud to nepodepíši, tak mi něřekne o který byt se jedná a tím pádem mi ho neukáže. tak jsem to nechal podepsat syna a v případě že by se mi byt líbil bych mohl realitku obejít, neb jsem kupující já.

Co se týče nahrávání rozhovoru, byl jste dopředu upozorněn, že hovor je monitorován?

xevyruhi

Jen dodám, že každý rok tu máme cca 500tis exekucí, na částku menší než 10tis kč.

Při takovém čísle napsat, že nikdo se nebude soudit o 5tis kč? Ono je to právě naopak, vetšina se soudí právě o malé částky.

iz*

Jestli tazatel s realitkou neuzavřel žádnou smlouvu, byla by velká chyba "si od nich nechat všechno zaslat písemně, aby se s tím tazatel mohl obrátit na právníka" (připouštěl by možnost nějakého závazku vůči RK).

Jestli neuzavřel žádnou smlouvu, tak se k ničemu nezavázal. Já bych poradila to odmítnout.

instalater*

ivzez- já si zase myslím že realiťák to jenom tak zkuší a buď to vyjde a nebo ne, ale když mu řeknu , že se s ním o tom nebudu bavit a ať mi pošle svoje požadavky písemně , tak by musel ten svůj požadavek nějak právně zdůvodnit a já bych hned viděl na čem jsem. ...Nějaký závazek v tom nevidím. Prostě -chlape nerozumím tomu co po mně chcete , dejte mi to písemně. Já toto používám velice často na úřadech a pod. Když mi nechtějí vyhovět a nebo mne do něčeho tlačí , tak je vždy požádám o písemné vyjádření proč to nejde a nebo proč to musí tak být a většinou uspěji. Ono něco napsat a ještě se pod to podepsat to už chce odvahu.

krtek66
hodnocení

4x

Velmi stručně...pošlete realiťáka do zádele:) důvody máte výše

ladinpraha*
hodnocení

2x

Realitka má obvykle smlouvu s prodávajícím, proto může požadovat platbu pouze po něm. Už jsem slyšel, že se realitní kanceláře snaží uzavřít smlouvu s oběma stranami, což je prý nepřípustné. Nevím, jestli podle zákona, či jiných pravidel. V každém případě je to stejné, jako by jeden advokát fungoval v jedné kauze současně jako žalobce i obhájce.

hodnocení

2x

Úplně jednoduše: Realitka může vyžadovat, co chce, ale vy jí nic nedáte, protože s vámi žádnou smlouvu neuzavřeli. Není, co dál řešit.

hodnocení

1x

Divila bych se, že by prodávající neměl s realitkou podepsanou smlouvu. Někdo tady lže. Každopádně vy nic neplaťte!

My museli mít s platností na 2 měsíce, nějaká výpověď tam byla, to už si nevzpomínám.

instalater*

S realitkou smlouvu určitě mít bude, ale nemusí jí dávat exkluzivitu. Což znamená , že realitu může nabídnout k prodeji i jiné realitce či ji prodat osobně.

Maruno, několikrát ročně využívám služeb realitky na pronájmy. Nemám s ní nic podepsaného, já ji nic neplatím. A taky nelžu.

Tak u nás bez smlouvy neexistuje. Dokonce po nás chtěl smlouvu 3měsíční, tu jsme odmítli.

Já kdybych byla makléř, tak bez smlouvy ani rána.

Pozor mluvím o prodeji nemovitosti! Při pronájmu jsme neměli předem smlouvu!

an*

Maruno, jsou realitky které na smlouvě trvají, ale i realitky. které jsou ochotné nabízet Vaši nemovitost bez smlouvy. Provizi si připočítají k ceně a nabízejí nemovitost dráž. Když jsme prodávali dům, nabízelo ho hned několik realitek a bez smlouvy. Tam pak jde o to, kdo prodá dřív, ten vydělá. Vyčůranou smlouvu, že zaplatím i když nemovitost neprodají jako má třeba Remax, tak tu bych nepodepsala ani omylem. :-D Kdo podepíše smlouvu s realitkou, bere si tím možnost prodat dům sám, třeba sousedovi, který mu to nabídne. Když dáte sama inzerát prodám, sesype se na Vás fůra realitek, můžete si vybírat které to dáte.

Díky za vysvětlení, jednali jsme jen s jednou realitkou. Sice je dražší, protože jsou v nějaké asociaci, musí platit DPH.

tondac*
hodnocení

1x

Neuspěl u prodávajícího, tak to zkouší u kupujícícho.

Když ho pošlete do zadele, tak se začne věnovat něčemu užitečnějšímu.

jurajjuraj*
hodnocení

1x

jen to zkousi , proc by mel ten kdo si chce koupit barak neco platit za prohlidku :) pokud to za majitele prodavala realitka tak tezko vedeli dopredu kdo se prijde podivat a tak vsechno je zapocitane do jejich provize o kterou pak majitel prodal barak levneji, proste se rozesel s realitkou protoze jeho barak neumela prodat a prodal si ho sam, nic bych mu neplatil pripadne mu rekl at ty papiry rovnou posle do tv nova a blesku ze tam stejne budes volat co je ta realitka za podvodnika

varry
hodnocení

Dobrý den,
já jako kupující jsem neměl s realitkou žádnou smlouvu a nic jsem s ní nepodepsal. Podepsal jsem pouze smlouvu na garáž, kterou jsem si vypracoval sám a žádná řeč o provizi tam nebyla. Pokud by mi realitka poslala fakturu, nemusím ji platit? Musím vůbec ten dopis vyzvedávat?
Děkuji, nechci mít žádné problémy
krtek66

nic neplaťte a ničeho se nebojte i kdyby vám vyhrožovali...realitka nemá žádný podklad, na základě kterého vám může vystavit fakturu a požadovat platbu...vy se jim můžete akorát vysmát do obličeje:)

kakadfu
hodnocení

0x

provizi realitce nove plati kupujici, nikoliv prodavajici jak bylo zvykem. Vim to protoze kamarad pred mesicem kupoval byt. Je dobre mit na toto poradce, ktery si s tema smejdama vytre prdel. na kamarada take zkouseli ruzne poplatky a podobne, uschovani penez za 15k a podobne. Ve vasem pripade pokud jste obchod uzavrel primo s majitelem bez realitky, tak bych toto neresil, Oni budou zkouset vodrbat cloveka o kazdou korunu

Nepleteš si to s daní za prodej nemovitosti?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]