Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příjezdová cesta

Od: gizellka* odpovědí: 15 změna:

Jak vyřešit příjezdovou cestu?Jsem majitelka příjezdové cesty,kde stojí dům,který je na prodej a kupci chtějí ode mne podepsat věcné břemeno.Nevím,jak se to řeší.Zda-li smlouvu podepsat,nebo věcné břemeno prodat.Prosím ,kdo mi poradí?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud je to jediná možnost příjezdu k danému pozemku, nic jiného než souhlasit vám nepomůže. Jen si dejte pozor na formulaci věcného břemena. Poraďte se s právníkem. Pokud byste chtěla zakázat ono břemeno, můžete se soudit, ale právo přijet ke svému pozemku je větší než vaše vlastnictví cesty. ...

doplněno 21.04.18 19:56:

Věcné břemeno užití není nájemní smlouva... jako majitel cesty musíte zajistit možnost příjezdu do majetku onoho vlastníka nebo jiných osob... Pokud by se jednalo o pozemek s firmou, věcné břemeno užití příjezdové cesty může být neomezeno. Někdy je omezeno na majitele a návštěvy daného domu (pro omezení frekvence užívání)... proto ten právník.

Prodat cestu, pokud není společná i k vašemu domu či pozemku, je velmi dobré řešení. Pokud je cesta společná, věcné břemeno užívání pozemku jen bude upřesněno. V případě ohraničení pozemku např. bránou se zámkem pak budete muset dát klíč majiteli onomu pozemku, aby se tam mohl dostat... no prostě možností jsou mraky, nájem z užití cesty jako mýtné je nesmysl.

hodnocení

3x

Chtělo by to podrobnosti, nejlépe snímek z katastrální mapy s označením domu (+ pozemku?) na prodej , příjezdové cesty ve vašem vlastnictví a vašeho pozemku. Pak bude možné doporučit nějaké rozumné řešení.

doplněno 21.04.18 20:00: @jmlc: Ovšem existuje i věcné břemeno za úplatu a bez podrobností nejsme schopni zjistit, jak se věci mají a jak je lze řešit.
21.04.18 20:00

.

ppp
hodnocení

2x

Pokud je cesta přístupem také k Vaší nemnovitosti, tak můžete majiteli druhé nemovitosti (ke které Vaše cesta také vede) prodat podíl na své cestě. Platí totiž, že spoluvlastník může využívat celou společnou věc a také se podílí na její údržbě a opravách.

Věcné břemeno cesty můžete zřídit bezplatně, nebo i za úplatu - jednorázovou nebo opakovanou. Až se rozhodnete (co jste ochotna akceptovat) a dohodnete se sousedem, navštivte pro sepsání příslušné smlouvy právníka.

gizellka*
hodnocení

Je to jedinná možnost,jak se dostat k baráku.Já jim to asi podepíšu,ale zajímalo by mě,jestli by to věcné břemeno neměli koupit?!Protože cesta bude stále moje,takže nevím,jak dál.

Jak koupit věcné břemeno? To mě nějak není úplně jasný.
Ale nebylo by řešení onu cestu prodat?
Navrhni nějakou cenu a uvidíš, třeba to koupí a nebudeš mít žádný problémy.

hodnocení

0x

Téměř vše již bylo napsáno, jen bych zdůraznil, že do smlouvy o zřízení věcného břemene je třeba ošetřit i věci, které mohou nastat do budoucna. Momentálně mě napadá ta údržba, ale určitě toho bude víc. Jinak budete jen platit a mít starosti a soused bude za vodou... Hlavně si z toho nenechte udělat veřejnou komunikaci.

martinmecner

Mám podobný problém, jsem vlastníkem pozemku přes který mi vede břemeno pro souseda které je zapsáno v katasru na číslo domu, již jsem to takto koupil, což jsem samozřejmě akceptoval, sousedské vztahy by měli být dobré, jenže soused to pojal tak že si myslí že to je jeho cesta a stala se z toho veřejná komunikace, jezdí asi 100x denně, návštěvy ve velmi hojném počtu, parkují na břemeni které slouží jen pro projetí apd. když jsem řekl aby neparkovaly na břemeni a omezily frekvenci tak se soused urazil a nechce komunikovat, a to ještě přejíždějí přes kus asi 5m mého pozemku který není součástí břemene, na to však nijak nereagují ikdyž jsem je na to upozornil, dá se nějak proti tomuto jednání bránit? mám malé děti a bojím se je nechat si hrát na pozemku protože sousedi jezdí nejen velmi často ale i rychle a arogantně,moc děkuji za nějakou radu..

Na svůj pozemek umístíte velký kámen. Chce to opravdu velký kámen...
asd1

Dal bych mu na výběr - buď bude jezdit pomalu nebo se tam objeví díry/ hrby tak aby projel ale jinak než pomalu to nepůjde.. Pokud ještě jednou pojede mimo cestu tak se podél naskládají šutry aby mimo nemohl. Pokud bude parkovat tak parkovné za poplatek nebo ho necháš odtáhnout - na cestě brání průjezdu a policie musí odtah nařídit, mimo cestu je cizí auto na tvém pozemku což je přestupek.. atd.a atd., možností je dost. Jako první je na místě upozornění že buď se bude chovat slušně nebo bude mít problém, že nejsi ovce ktará si nechá na hlavu a nic se nestane. Slušně ale jasně.

Martine, trošku Vás chápu.

Je předně potřeba nastudovat (ve spise domu) jak je stanoveno věcné břemeno. Pak podle toho jednat. Nelze omezit právo jízdy na počet vozidel, to neprojde. Parkování asi nelze dovolit, pokud je to na průjezd. Pokud jezdí po jiném místě, je třeba tomu mechanicky zabránit. Pozor na sousedské vztahy, ale i na podřazenost.

Určitě bych zašel do katastru hledat dokumenty, co tam je přesně vyznačeno a třeba hledat další řešení jiné cesty.

Souhlas s asd1. Přístupová cesta je vaše, tak ji klidně upravte tak, aby se tam rychle jezdit nedalo. Své pozemky, které má snahu používat i soused, zabezpečte pořádnými balvany tak, aby se tam nikdo nedostal. Prostě proveďte taková technická opatření, která zajistí, že se soused bude chovat tak, jak vy vyžadujete.

martinmecner

Děkuji za rady, kameny nebo plot využiji, ne nadarmo se říká že břemeno je ďáblovo dílo...

tondac*
hodnocení

0x

Kdybych šel za majitelem příjezdové cesty k mé nemovitosti s žádostí na věcné břemeno, tak bych za ním šel s prosíkem a nějakou nabídkou nebo minimálně flaškou.

Vás nikdo nemůže nutit to věcné břemeno podepsat. Pokud by si h chtěli vynutit, tak by se museli soudit oni, a pak by rozhodoval soud. Jsou stovky případů, kdy se majitel příjstupové cesty kousne a zahradí ji, soud to potvrdí a majitelé nemovitosti si musí vybudovat jiné přístupové cesty.

Jak jste to měli vyřešené s předchozími sousedy?

hodnocení

0x

Měl jsem stejný problém. Jsem majitelem pozemku, po kterém sousedi, kteří užívali můj pozemek k chůzi a jízdě na svůj pozemek. Při prodeji domu, nový sousedé přišli a já jim pro banku, aby dostali hypotéku, podepsal smlouvu o smlouvě budoucí na pronájem uličky. Pak jsme uzavřeli smlouvu na pronájem. Za rok se dům opět prodával, já opět uzavřel smlouvu o nájmu uličky s dalším vlastníkem.

V žádném případě jsem nechtěl prodat, ani zapsat věcné břemeno. Páč existovala i možnost, že by nová cesta mohla vést přes jiný pozemek, jiného souseda.

Nakonec se problém vyřešil zbouráním domu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]