Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevíme si rady s naší vnučkou

Od: plondy odpovědí: 11 změna:

Poslední dobou(cca měsíc)se úplně změnila,je jí téměř 7 let tudíž je v 1.třídě.Dcera si už neví rady a já přiznávám že taky ne.Malá si něco usmyslí a běda nevyhovět spustí řev háže kolem sebe věcma,nedávno si vzpoměla že pojede do školy na kole.Školu má kousek takže zbytečné navíc neumí pořádně jezdit kolo je ve sklepě a vůbec nesmí sama přes silnici.Když na to dcera přišla a řekla jí že na kole v žádném případě nepojede spustila kravál.Vyvrcholilo to tím že dostala přes zadek protože si vzteky čapla na zem a zmazaná jasně nemůže do školy,chyba byla že jí nechala doma že se bála co by ztropila za scény po cestě.Na malou neplatí nic ani tresty ani zákazy jít ven,pokaždé ztropí kravál a dcera se už bojí že na ní sousedé pošlou sociálku poněvadž to vypadá jako by jí ubližovala.Navíc je malé jedno kdy se vrátí z venku domů,natož aby byla na místě kam jí pouští to je na hřiště kousek nad barákem.Stalo se totiž i u nás že jsem se přimluvila aby mohla tady na hřiště a ještě sem domlouvala jí aby nikam jinam nechodila jinak že už jí nebudu pouštět nikam.Slíbila a?Jasně zdrhla přes hlavní silnici k restauraci kde mají venku trampolínu a vesele si skákala bez toho že se smrákalo a ani dítka venku.Přivedla jí ke mě a já...no prostě to jinak neumím šup jí po zadku a zkus řvát dostaneš přidáno.Pak ještě hudrování že neumí poslechnout a byla potichu kupodivu až do chvíle než dcera zavolala jejímu tatínkovi(jsou rozvedení)a pověděla jak jejich dcerka zlobí.Opět řev a že s ním nebude mluvit ,nakonec si promluvili slíbila že už se to nebude opakovat,ale to jí vydrželo 2 dny opět utekla...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

malyparanoik*
hodnocení

6x

Já budu trochu upřímnější. Podle mého se chová jako rozmazlený smrad. Taky máme doma podobného, jen o trochu mladšího. Je to od přírody vyloženě paličák a vztekloun. Kdykoli mu trochu povolíme, začne zkoušet svoje záchvaty vzteku aby si něco prosadil... no stejně co Vy popisujete. Platí na to jen DŮSLEDNOST.
1. řeknu co dělá špatně a co má dělat správně

2. když neposleche zopakuju a řeknu co bude následovat

3. No a když ani tak neposlechne, přijde trest a stejně to musí udělat. (násilím ho sundám z prolézačky, zuju boty, nebo cokoliv co se po něm chtělo. Samo že tak, aby mu to bylo nepříjemné a měl propříště důvod poslechnout).

Neexistuje, že bych výhružku nebo odměnu nesplnil. Je to občas boj a vypadám jako rodič tyran, ale funguje to. Druhé dítě má jinou povahu a velmi rychle zjistilo kde jsou hranice. Někomu to holt dělá větší problémy. U Vás nevím jestli třeba ve hře nebyl ten rozvod, jestli se nestalo klasické "chudinka přišla o tatínka, tak jí trochu povolíme". Jinak co jste udělala a co zřejmě fungovalo, tak to je v pořádku správné řešení. Už jen aby se nelišil přístup členů rodiny, ať ví že jsou věci co jí neprojdou u nikoho.

Na "moderní" přístupy, kde se nesmíte na dítě div křivě podívat, berete ho za dospělého atd. na ty já nevěřím a držím se věky osvědčených modelů.

plondy
hodnocení

Pro malyparanoik ...i ty ostatní -dcera je rozvedená už 3 roky v tom to není,někdo mi tu psal že si myslí že jí dáváme jen samé příkazy-není to tak ve výchově se nic nezměnilo,ve škole nejsou ztížnosti pouze je vnímána jako vůdčí typ podle p.učitelky.Rady tipu "běžte s ní jezdit na kole"to je marné kolo se jí vyndá a ztěží 5 minut jede a protože jí to ještě moc nejde sleze a nebaví ji to.Odmítá jezdit a to jsou ty potíže že si za pár dní vzpomene a to kolo chce nevím nebudu se v tom babrat stejně si musíme poradit sami tady je to co člověk jiný názor a jak je známo i dítě je každé jiné plně souhlasím s malyparanoik to co jste popsali sedí na tu naši cácorku...

hodnocení

5x

Píšete, že to dělá vnučka poslední měsíc. Co se za ten měsíc změnilo? Přihodilo se něco zásadního? Jak se chová ve škole ke spolužákům a oni k ní? Pokud si s vnučkou nevíte rady, vyhledejte dětského psychologa. Pokud to začala dělat až v poslední době, musí to mít nějaký důvod, který to odstartoval. U tatínka toto dělá také?

hodnocení

2x

Asi se nevyrovnala s rozvodem rodičů...

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, řekl bych, že tím svým chováním a vzdorem dává vnučka něco najevo (to, co neumí vyjádřit jinak a co ji trápí). Zřejmě se není schopná přenést přes nějakou změnu, která nastala (v rodině nebo ve škole) před tím měsícem. Ovšem, to je tak vše - doporučil bych poradu s odborníkem v pedagogicko- psychologické poradně. Zdravím!

lidus*
hodnocení

2x

Hurá, ne že vám to přeju ale máme doma druhačku, chytrá je, drzá jak opice, prosazuje si svůj názor, obleče si jen to co chce ona, úkoly dělá až chce ona, zavře se v pokoji a úkol napsaný za 10 minut a bez chyby. Na zadek, to se vám bude šklebit, zákaz třeba tabletu, odpoví vám, že ji to nevadí. Ale jinak je strašně zlaté děcko. Matka má děti dvě, druhá holka má 4, je s nima také sama a když řekne, když se ti nelíbí mě poslouchat jdi si k tatínkovi, odpoví ta starší, no to určitě bylo by ti po mě smutno. Když je u nás tak raděj s dědou, já mám také rychlé reakce a na zadek není žádné týrání nebohého děcka. Minule jsem na její nálady vyzrála, hráli jsme hry co neznala, lodě a město, jméno, zvíře, věc, rotlina (města hledala na mapě s lupou, moc jich ještě nezná) půl dne božského klidu. Škola naprosto bez problémů.

Někdo a nejspíš ten co děti nemá, vám řekne je to výchovou ale není, nevěřte tomu. L

liska5
hodnocení

1x

Na mne to dělá dojem, že výchova jsou u vás hlavně zákazy a příkazy. A děcko protestuje svým způsobem. Ano, pravidla musí být, ale od malička by měl rodič s děckem něco podnikat, spolupracovat, chválit, být parťák a dávat děcku možnost se předvést, samostatně vyniknout. Hrát spolu nějaké hry. Nepovažovat dítě apriori za facka, co má jenom vytýčeno, co smí a co ne. Čemu nerozumím, proč matka žalovala hned telefonicky otci. Já být tím děckem, tak z téhle atmosféry taky zdrhám. Přála bych si, aby mi kolo vyndali a mohla se s někým dospělým projet a zdokonalit, ujet víc kilometrů a být na to pyšná. A když ne sport, tak bych ji naučila třeba háčkovat, určitě spolu s ní vařit, udělat pohoštění. Né za trest, ale aby ji to bavilo a aby ji někdo za to pochválil. To bych pak zavolala otci, jak se to dcerce povedlo.

plondy
hodnocení

liska5 Nemáte pravdu není to jen o příkazech a zákazech,ona je dost samostatná od mala,škola jí baví a i se dobře učí až na to čtení.Pro přesnost dcera je rozvedená už 3 roky malá se s tatínkem stýká málo kvůli velké vzdálenosti on se odstěhoval do záp.čech ale volají si a vše je v pořádku a že dcera hned žalovala?Tohle bylo poprvé za celou dobu co mu zavolala aby věděl taky co malá vyvádí.Zdrhněte si kam chcete ale chtěla bych vás vidět jak by jste tohle zvládala holt někdo má hodné děti a někdo sígry měla jsem 3 děti a každé bylo jiné ...

liska5

Já jsem neřekla, že ji škola nebaví, já jsem neřekla, že dívka není samostatná a že se špatně učí.. Odhadla jsem naopak, že samostatná bude a proto chce být důležitá, uplatnit se, jezdit na kole, něco společně s rodinou podnikat.

liska5
hodnocení

0x

Ještě jednou se vracím s něčím, co je k zamyšlení. Co může být jednou z příčin záchvatu vzteku u dětí je cukr. Přemíra sladkostí ovlivňuje dětský mozek. Také nesoustředěnost je připisována zvýšené konzumaci cukru. Typ nervové soustavy, potažmo temperament se dědí. Nebyl třeba některý prarodič nebo rodič takové "kvítko"? Psychiku také ovlivňují i prodělané či skryté nemoci, očkování, léky. Ale často si takhle některé děti jen vynucují pozornost. Když to tak popisujete, tak mi to připomíná období vzdoru. To první ale bývá kolem třetího roku věku, u někoho ještě jedno v pubertě. Asi bych vyhledala dětského psychologa a zeptala se ho, jak postupovat.

hodnocení

0x

@plondy - Poslední dobou(cca měsíc)se úplně změnila
Už to bylo řečeno, ale zopakuju - zkoušely jste s maminkou, případně třeba i za pomoci p. učitelky (+ jiných osob, s kterými je v kontaktu - v družině kroužku atd.) přijít na to, co by tu změnu mohlo způsobit? Často něco, co nám "velkým" připadá jako malichernost, může být pro šestileté děcko "životně důležité".

A ještě jedna věc mě napadla - říkáte, že "ve škole nejsou ztížnosti pouze je vnímána jako vůdčí typ podle p.učitelky" - nezačala totéž zkoušet na vás doma? Jestli jí to ve třídě prochází, mohla se jí takové postavení zalíbit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]