Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

HUNTINGTONOVA CHOROBA

Od: evking odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

prosím odpovězte, proč je naše zdravotnictví a společnost lhostejná k pacientům kteří trpí Huntingtonovou chorobou? Nikdo není schopen nám pomoci s nemocnou maminkou, která se sice v kolektivu chovala přizpůsobivě, a po přeléčení byla propuštěna do domácí péče, ale nyní je doma sama. Denně při svém zaměstnání za ní docházím podávám jí léky, které již odmítá. Sama čekám na výsledky genetických testů.

Dům s pečovatelskou službou i charita jí odmítají přijmout pro její občasnou agresivitu. Místo v domově důchodců pro ní taky není, žádost máme podanou již čtyři roky, ale na Ostravu je to velice krátká doba a tato zařízení nejsou přizpůsobena se postarat o takové pacienty.

Přeji hezký den a děkuji za odpověď. Eva Jedličková

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

doplnit odpověď
hodnocení

0x

Vaše otázka se týká poměrně úzkého kruhu obyvatel a já pochybuji, že se zde najde někdo schopný vám erudovaně odpovědět. Doporučuji tedy alespoň návštěvu stránek Společnosti pro pomoc při Huntingtonově chrobě.

huntington.cz/...

šťastná*

Pane kolego, Váš odkaz je naprosto vynikající, díky za něj.

PS: nepochybujte, naděje umírá poslední.

šťastná*
doplnit odpověď
hodnocení

0x

Paní Evo! Onemocnění Vaší maminky se řadí spolu s Parkinsonovým syndromem k subkortikálnímu druhu demence. Pro seniory postižené jakýmkoli druhem demence jsou v domech pro seinory zřizována oddělení, přizpůsobená pro péči o takovéto klienty. Kontraindikací pro přijetí do většiny klasických domovů pro seniory či jiných podobných zařízení je agresivita Vaší maminky. Před pár lety zřídila Charita Ostrava Charitní dům Salvator Krnov - domov pro seniory se specifickými potřebami. Kontaktní osobou je PaedDr. Jana Swiderová, tel. č. 554 614 702 nebo 731 625 766. To je možná to, co hledáte. Pro péči o maminku v přirozeném domácím prostředí můžete využít velké množství poskytovatelů sociálních služeb v terénu např. pečovatelskou službu, asistenční službu atd. Příspěvek na péči, který se nemocným či postiženým vyplácí podle nového zákona o sociálních službách, se poskytuje právě na úhradu ošetřovatelských a sociálních služeb. Po dobu, co je maminka doma sama, můžete využít tzv. dobrovolníky, kteří jí mohou dělat společnost. Informace o poskytovatelích můžete získat na úřadu městského obvodu, kde s maminkou bydlíte, nebo na magistrátu. Využít můžete webové stránky mmo.cz/... nebo kr-moravskoslezsky.cz/... . Jiné mě teď nenapadají.

Váš problém s maminkou je pro Vás jistě zásadní, ale také citlivou záležitostí. Pokud budete chtít, můžeme spolu komunikovat mimo toto fórum soukromě přes vnitřní poštu (nahoře v nabídce, musíte se registrovat), případně mi sdělte zde nebo v poště svůj e-mail.Určitě se Vám ozvu. V oblasti zdravotnictví se necítím být kompetentní Vám poskytovat odborné informace, ale v sociální oblasti nemalé zkušenosti mám, a jsem schopna Vám fundovaně odpovědět na Vaše dotazy, či jinak pomoci.

Na závěr si dovolím malou poznámku. Já si nemyslím, že je naše zdravotnictví a společnost lhostejná k pacientům trpícím Huntingtonovou chorobou. Pokud máte nějaké negativní zkušenosti, jistě je máte s konkrétními osobami či institucemi ve zdravotnictví, a s konkrétními osobami či institucemi ve společnosti, které jste potkala v konkrétních situacích. Zevšeobecňování je nešvarem, který je, bohužel, v naší společnosti hodně rozšířený. V žádném případě se Vás tímto mým názorem nechci dotknout, a pokud přece, předem se omlouvám.

vladimirures
hodnocení

0x

pro chorobu vasí matky je zde ustav pro nemoci mozkove a mentalni v Proseči...oddeleni pro huntingtonuvu nemoc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]