Nejste přihlášen/a.
Pro prodej a koupi použitých věcí mezi fyckými osobymi neplatí stjná pravidla jako pro prodej a koupi v obchodě nebo v bazaru.
Ten, kdo prodává věc, kterou už nepotřebuje, není povinen kupujícímu poskytovat žádnou záruku.
Podle mne je nesmysl nechat si koupenou věc opravit a peníze požadovat po prodávajícím. Kupující v tomto případě nemůže uplatňovat reklamaci (to by mohl u podnikající FO, která se prodejem živí).
Vy jste, pane Martine, kupujícího na vadu upozornil a poskytl mu kvůli ní slevu z původní ceny. Informoval jste kupujícího o vadě a navíc jste mu nabídl řešení opravy u Vás. Jednal jste nadstandardně, kupující podle mne nemá na nic dalšího nárok. Napsala bych mu, že jsem mu poskkytla slevu a navíc nabídla řešení opravy u sebe. Pokud je neakceptoval, ať si poradí, jak umí. (Žádnou záruku jste mu neposkytl, podle mne mu nemusíte nic hradit.)
Martine, zkuste si odpovědět sám. Když se Vám rozbijí koupené boty, reklamujete je u prodejce, nebo si je dáte opravit a požadujete po prodejci peníze.
Kupec musí reklamaci uplatnit u Vás, nikoliv to dávat někam sám opravovat.
@martinjuricek - zda ma na tohle pravo a ja musim zaplatit nebo jen si chce vynutit, anych mu opravu zaplatil, ikdyz nemusim
Máte doklad o té opravě včetně údajů, co přesně bylo opraveno? Můžete nějak doložit, že jste kupujícího upozornil na provedenou opravu s tím, že člun je v pořádku? I když si věc před převzetím prohlédl, může náhradu požadovat, protože
NOZ § 2103
Kupující nemá práva z vadného plnění, jedná-li se o vadu, kterou musel s vynaložením obvyklé pozornosti poznat již při uzavření smlouvy. To neplatí, ujistil-li ho prodávající výslovně, že věc je bez vad, anebo zastřel-li vadu lstivě.
Pokud si kupující nechá provést novou opravu a bude požadovat její zaplacení po vás, měl by vám současně doložit co bylo opraveno a kolik to stálo - tj. nejen doklad o platbě (faktura, účtenka), ale i rozpis provedených prací. Pokud se jedná o stejnou - opakovanou vadu, mohl byste posléze požadovat náhradu po tom, kdo provedl první opravu.
Ale to bude všechno na dlouho a otázka je, na co všechno máte "papír" vy i kupující a jek se mu případně bude chtít soudit.
Buď to bylo špatně zalepeno a je to na reklamaci opravy, nebo s tím bylo zacházeno jak nemělo a v tom případě nese odpovědnost ten, kdo to způsobil a na řešení je nutné se domluvit. V případě, že by to bylo na Vás, obě varianty opravit u Vás, nebo jinde na Vaše náklady jsou možné, je to na dohodě. Je možné se taky domluvit i na spoluúčasti na opravě, například z důvodu, že jste opomenul kupujícmu říct, že nesmí člun vyfouknout příštích x hodin a on, přestože o opravě věděl ho poškodil nevědomky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.