Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smlouva od právníka

Od: josef12 odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, přítel exmanželky přebírá dluh( stavebko ), který jsme si jako manželé vzali na výstavbu domu a chtěl bych se zeptat jak byste pochopily část smlouvy o převzetí dluhu.Toto ujednání nabývá účinosti dnem, kdy k němu věřitel ( banka ) dá souhlas. Nepřivolí-li věřitel k převzetí dluhu nebo odmítne k němu dát souhlas, nevzniká věřiteli vůči přejímateli ( nový přítel ) přímé právo, avšak ( nový přítel ) bude mít vůči ( mě ) povinnost zařídit, abych ( já ) nemusel věřiteli ( bance ) plnit.Jak byste si to vyložily?a je nějaký problém, když u místa kde se má člověk podepsat je předepsané jméno špatně?Děkuji za pomoc

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

danys*
hodnocení

1x

Smlouvu je třeba hodnotit jako celek. Tím,že vám tady někdo něco poradí bych se neřídil. Pochybuju, že zde zdarma radí nějaký právník. Pokud chcete mít opravdu jistotu, než smlouvu podepíšete, jděte s ní k právníkovi! Něco vás to bude stát, ale ve finále na tom můžete dost vydělat!

iz*
hodnocení

1x

Nejsem si jista, jestli správně chápu otázku: Chcete smlouvu sepsanou právníkem konzultovat s laiky, a to pouze se ženami a dětmi?

První věta »Toto ujednání nabývá účinosti dnem, kdy k němu věřitel (banka) dá souhlas.« je myslím jasná.

»Nepřivolí-li věřitel k převzetí dluhu nebo odmítne k němu dát souhlas, nevzniká věřiteli vůči přejímateli (XY) přímé právo, avšak (XY) bude mít vůči (mě) povinnost zařídit, abych (já) nemusel věřiteli (bance) plnit.«

Tomuto rozumím tak, že pokud věřitel nebude souhlasit, nedojde oficiálně k převzetí dluhu (nevznikne přímý vztah mezi XY a věřitelem), ale XY (nový partner) se přesto zavazuje zařídit, abyste dluh bance nemusel platit Vy.

Podle mne by toto ujednání mělo být předmětem samostatné písemné dohody či smlouvy mezi Vámi a XY. Doporučila bych to i kvůli věřiteli. Co si sjednáte mezi sebou, je záležitost Vás dvou ► věc, která se věřitele přímo netýká. Pokud by XY z nějakého důvodu přestal splácet, vymáhala by banka dluh po obou původních dlužnících ► po bývalé manželce i po Vás.

K podpisu: Já bych chybně napsané jméno škrtla jednou čarou (tak, aby zůstalo čitelné) a nad nebo vedle napsala jméno správně. Teprve potom bych smlouvu podepsala.

Poznámka: Být na místě nového partnera, pravděpodobně bych takovou smlouvu s bývalým manželem neuzavřela.

josef12
hodnocení

Dalo by se to tedy pochopit, že pokuď banka nepřivolí, tak dluh bude stále veden na mě, čímž moje osoba bude zatížena dluhem a můj rating pro možnost jiného úvěru bude mnohem nižší, či dokonce nedostatečný pro novou půjčku?

A pokuď ( nedej bože ) přítel ex manželky zemře, tak ten dluh poté bude dále vymáhán po mě?

iz*

Pokud banka nebude souhlasit, mohlo by to dopadnout i tak, jak píšete (kdyby bývalá manželka nemohla dál splácet sama, mohla by banka vymáhat i po Vás).

Jen bych upřesnila, že by "dluh nebyl stále veden na Vás", ale že byste stále byl jedním ze dvou dlužníků.

Jak je na tom nový partner bývalé manželky? Máte nějaký důvod se domnívat, že by jej banka mohla osmítnout?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]