Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Jsem od kamaráda pozván na svatbu. Je to pro mě však celkem daleko a teď mi ještě dodatečně poslal mail, že na večerní oslavy pozván nejsem. Musím přiznat, že mě to celkem zamrzelo, protože většinou se nezve jen na rodinný oběd. Navíc na mě působí divně už jen samotný fakt, že toto některým lidem rozesílá. Mám nějaké slušné vychování a vím, že pokud nejsem výslovně pozván na oslavy po obřadu v pozvánce , nemám tam co dělat a sám bych odešel/tam nešel. Otázka je jednoduchá, šli byste na takový obřad? Popravdě mám velkou chuť se na to vykašlat. Cítím se tak nějak divně...je mi jasný, že možná řeknete abych potlačil ego či cosi, ale v této situaci mi to přijde těžké. Zvláště když jsme si nikdy nic špatného neudělali, vždy jsme spolu vycházeli...jen v posledních dvou letech jsme se méně viděli. Díky
Dobrý den. Ne, nešla bych. Názory mohou být samozřejmě různé, ale mně toto podání přijde neomalené vůči Vám. Takže bych poslala jen blahopřání k sňatku.
Mně právě také. Možná to bude znít pošetile, ale kdybych dostal pozvání jen na obřad tak bych jen na něj klidně i jel. Ale email vlastně "zakazující" učastnit se rautu... to mě uráží. Ale je to svatba, důležitý okamžik jeho života tak proto mi to pořád vrtá/vrtalo hlavou zda se nepovznést nad nějakou svojí hrdost...ale asi fakt ne...
Poslala bych blahopřání a ani bych svou neúčast na obřadu neomlouvala. Formální přání a hotovo.Rozhodně bych nešla.
Poslal bych jim blahopřání a tím bych skončil. Tohle není pozvání na svatbu, to ať se na mě nikdo nezlobí. Když už tam někoho zvu, tak ho pozvu na celej den. Tím spíš, pokud ten člověk je z větší dálky. Ale v podstatě napsat: "Přijeď a něco nám dovez, ale pak zase zmizni a nažer se jinde, ať za tebe nemusíme platit." To je teda zhovadilost.
Zrovna tak nechápu pozvání na svatbu bez partnera. Což se stalo v mým okolí.
Možná jsou důvody čistě pragmatické. Nemá nebo nechce utrácet příliš prostředků za večerní oslavu a proto to svádí na kapacitní důvody.
Jak to řešít? Pokud je to kamarád, se kterým jste v kontaktu, tak bych mu klidně na rovinu napsal co a jak. Pokud je to někdo, koho vidíte jednou za půl roku nebo ani to ne, pak bych to neřešil a jen poslal blahopřání. Na svatbu bych nejel.
Byla jsem nekolikrát pozvána a kdo to mel dál, mel zajišten i nocleh v nejbližším hotelu. Tak to má být. A nebo nezvat, jen poslat oznámení.
Oznámení o svatbě se posílá hodně lidem, známým, příbuzným, kamarádům.
Pokud někoho zvu i na hostinu, tak se přikládá lístek, že tě ,,zvu ke svatebnímu stolu,,. A ti lidé se většinou po hostině zdrží a slaví se až do večera a noci.
Jak přesně to kamarád formuloval?
My máme takovou zkušenost, že večer to je již takové volnější. Naopak prarodiče, tetičky a strýčkové a rodiče odpadnou a přicházejí právě ti, kteří nebyli na svatebním obědě.
Netelefonovala bych, ale poslala hezké blahopřání, ta se většinou po hostině předčítají.
Jinak fotky ze svateb bývají na rajce.net, takže se později domluvit, kde můžete na netu oslavu zkouknout.
Svatební dary jsou podle mne již přežitek, mnohdy zbytné krámy, které se navíc pomnoží dvakrát.
Nechce se mi to zde vkládat doslovně aby to případně nešlo poznat. Není tam, samozřejmě, přímo napsáno "zakazujeme ti přijít". Víceméně tam píší, že by na rautu chtěli všechny lidi, ale upřednostňují (prý kvůli kapacitě a možnostem) blízkou rodinu a známé. Jenže to místo kde se to má konat znám (byl jsem tam jednou právě s tímto kámošem) a malé opravdu není - problém s kapacitou mi přijde jako nesmyslná výmluva.
Většinou to bývá tak, že jsou kamarádi pozváni na obřad a pak až na večerní raut. A to je teprve problém, pokud je někdo z dálky - dopoledne obřad, pak si až do večera musí udělat svůj program, večer raut a pak na vlastní náklady ubytování.
Jít dopoledne na obřad, pak se společně naobědvat a následně odjet domů mi přijde relativně schůdné řešení. Nejspíš si je kamarád vědom, že kdyby tě pozval i na večerní raut, musel by ti zajistit i ubytování, když bydlíš daleko - to může být problém nejen finanční, ale i organizační.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.